Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις «χαμένες ευκαιρίες»

Νέα επίσκεψη της Β. Νούλαντ, σήμερα, στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές του προσανατολισμού που έχουν οι διαπραγματεύσεις είναι οι επισημάνσεις που περιέχει προσχέδιο της επόμενης έκθεσης που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, στο προσχέδιο χαρακτηρίζεται «χαμένη ευκαιρία» η πρόσφατη «προθυμία» της Τουρκίας να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει πριν από μερικές βδομάδες στην Κύπρο, επισήμανση που προσπερνά προκλητικά το γεγονός ότι η Αγκυρα αρνήθηκε τότε τα πτητικά της μέσα να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμόδιων επιτελείων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επικρίνει τότε την «ελληνοκυπριακή πλευρά», επειδή «ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία τέτοιον όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί», βεβαιώνοντας ότι η Τουρκία αξιοποιεί κάθε «μέτωπο» για να προωθήσει τις δικές της μεθοδεύσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα επέλεξε να αφήσει υπονοούμενα για κακή πληροφόρηση του γγ του ΟΗΕ. «Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του γγ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του γγ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον γγ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος» δήλωσε, ενώ είναι καθαρό πως ειδικά το τελευταίο διάστημα δυναμώνουν οι σχεδιασμοί που ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες και για επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τα άλλα, στις δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι δυναμώνουν οι προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό καθώς «καταβάλλουμε προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία όπου υπάρχουν συναντιλήψεις (σ.σ. στο Κυπριακό), ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι εύκολο έργο, καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες. Αυτό όμως το γνωρίζαμε εξ αρχής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας».

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο για τρίτη (τουλάχιστον) φορά μέσα σε ένα χρόνο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για ζητήματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ θα έχει επαφές τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν διαρρεύσει διάφορα «σενάρια» ως προς τις «εναλλακτικές» που αναζητούνται, για να αλλάξει το «σύστημα εγγυήσεων» όπως εφαρμόζεται σήμερα στο νησί, ανάμεσα στα οποία ορισμένοι εμφανίζουν και μια πιθανή εμφάνιση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο, στη θέση της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ