Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κίνας - ΕΕ

Στα τέλη της βδομάδας θα γίνει και η Σύνοδος Ευρώπης - Ασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκινούν σήμερα στο Πεκίνο οι διήμερες εργασίες της 18ης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας, στο φόντο του Brexit και μιας σειράς διεργασιών που βεβαιώνουν την όξυνση των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε μια σειρά περιοχές και μια σειρά μέτωπα. Η επίσημη ενημέρωση είναι ότι η συνάντηση θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, αλλά και με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Πεκίνο προσέρχονται στη συνάντηση μελετώντας τα νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται σε πολλά επίπεδα και το πώς θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν, ώστε να διασφαλίσουν πλεονεκτήματα έναντι των αντίπαλων συμφερόντων. Η κινεζική πλευρά διαμηνύει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ δε θα διαταράξει την ενίσχυση των σχέσεών της ούτε με την ΕΕ ούτε με το ΗΒ (που - να σημειωθεί - ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών που στήθηκε με πρωτοβουλία του Πεκίνου).

Επιπλέον, στα τέλη της βδομάδας, 15 και 16 Ιούλη, θα γίνει και η 11η Σύνοδος Ευρώπης - Ασίας (ASEM), που φέτος φιλοξενεί το Ουλάν Μπατόρ (Μογγολία). Χτες, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κονγκ Σουανιου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως η ASEM «δεν είναι μέρος κατάλληλο για να συζητηθεί το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Δεν υπάρχουν σχέδια αυτό να είναι στην ατζέντα. Ούτε και θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα». Πάντως, τον τελευταίο καιρό, το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του να εντοπίσει συμμάχους που θα στηρίξουν ουσιαστικά την τακτική του, με επίλυση των διαφορών «μέσα από διάλογο», όπως συνεχίζει να υποστηρίζει, αντιδρώντας σε προσφυγές όπως αυτή που έκαναν οι Φιλιππίνες σε διεθνές δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση που αφορά τμήματα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας για τα οποία Κίνα - Φιλιππίνες διαφιλονικούν, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών με τη συμμετοχή και ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ (που αποτελούν σημαντικό σύμμαχο των Φιλιππίνων).

Η σημερινή απόφαση αναμένεται ενώ εδώ και μέρες τα κινεζικά ΜΜΕ και επιτελεία διαμηνύουν με σταθερότητα την ετοιμότητα του Πεκίνου να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με κάθε μέσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ