Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προτροπές Ομπάμα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη στην Ισπανία, όπου είχε συναντήσεις με τον βασιλιά Φελίπε, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τους ηγέτες των άλλων αστικών κομμάτων σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα παζάρια για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης (που εκκρεμεί από το Δεκέμβρη του 2015, ζήτημα που επιτείνεται και από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Ιούνη).

Στις επαφές που έκανε ο Ομπάμα κυριάρχησαν η ανησυχία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τα προβλήματα της Ευρωζώνης, το ζήτημα της νέας διαπραγμάτευσης και της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP). Ενδεικτικά, σε συνέντευξή του, στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», αφήνει σαφή υπονοούμενα κατά της περιοριστικής πολιτικής που προωθεί η Γερμανία στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη λιτότητα ως έναν «σημαντικό παράγοντα» για τη ενίσχυση του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού. Επίσης, επιχειρεί να παρουσιάσει το λεγόμενο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης ως διέξοδο που υποτίθεται θα βοηθήσει και τους λαούς «και θα τονώσουν την ανάπτυξη» που συνδέει, όπως είναι φυσικό, εκπροσωπώντας τα αμερικανικά μονοπώλια, με τη Διατλαντική Συμφωνία. Ο Ομπάμα συνέχισε, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο (...) τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τούς ανθρώπους, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας», υπερασπιζόμενος παράλληλα τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), που συναντά έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Στις συζητήσεις, ο Ομπάμα έθιξε και το ζήτημα των σχέσεων με την Κούβα, της «πολιτικής κρίσης» στη Βενεζουέλα, που υποτίθεται «στηρίζει τον διάλογο». Επέσπευσε, δε, το ταξίδι του, γιατί έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Ντάλας, όπου εξελίχτηκαν οι συγκρούσεις και οι δολοφονίες αστυνομικών.

Συνέχεια στο ενδοαστικό παζάρι

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση στη χώρα με το ενδοαστικό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ (πήρε 85 έδρες), δήλωσε ότι το κόμμα του, ούτε θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Ραχόι για τον πρωθυπουργικό θώκο στην ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε θα απόσχει, προκειμένου να διευκολύνει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα (PP) (που έχει 137 έδρες). Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ειδικά αν προκύψει άλλο πρόσωπο, πράγμα που δείχνει απίθανο.

Αντιπαραθέσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και στο σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε», του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» με την οπορτουνιστική «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας (71 έδρες) που καλεί σε συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές αλλά και εθνικιστικά κόμματα. Για να συγκεντρωθούν οι 176 έδρες για πλειοψηφική κυβέρνηση είναι απαραίτητη η σύμπραξη πολλών κομμάτων αλλά αυτό διχάζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογή νέου Προέδρου και συνέχιση αντιπαράθεσης (2018-05-15 00:00:00.0)
Πιθανότερο το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών (2016-08-30 00:00:00.0)
Παζάρι διαρκείας (2016-02-06 00:00:00.0)
Βάσκος «σοσιαλιστής» πρόεδρος της Βουλής, μετά από κομπρεμί (2016-01-14 00:00:00.0)
Παζάρια και ...εμπαιγμός των εργαζομένων (2015-12-30 00:00:00.0)
Παζάρι και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές (2015-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ