Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία...

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Σε νέα τροχιά αποσταθεροποίησης βρίσκεται και πάλι το Νότιο Σουδάν, έπειτα από τη νέα σοβαρή ανάφλεξη σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το τελευταίο εξαήμερο ανάμεσα στους στρατούς του Προέδρου και του αντιπροέδρου της νεαρότερης χώρας της Αφρικής, που κήρυξε την ανεξαρτησία της πριν πέντε χρόνια, στις 9 Ιούλη 2011.

Κυβερνητικά στρατεύματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, και ένοπλοι φρουροί του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας, Ρίεκ Μάτσαρ, συγκρούστηκαν και χτες με μεγάλη σφοδρότητα σε περιοχές της πρωτεύουσας Τζούμπα, αλλά και στην περιοχή Τζεμπέλ, όπου βρίσκεται μεγάλη βάση κυανοκράνων στρατιωτών και αστυνομικών του ΟΗΕ. Από την περασμένη Πέμπτη έως χτες υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 270 άτομα, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον οκτώ κυανόκρανοι (οι δύο Κινέζοι) και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, εκ των οποίων 67 κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν χτες διεθνή πρακτορεία, στο στόχαστρο κυβερνητικών στρατευμάτων τέθηκε από το βράδυ της Κυριακής η μεγάλη βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή Τζεμπέλ, όπου έχουν βρει καταφύγιο εδώ και πολύ καιρό πάνω από 30.000 άμαχοι. Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε πως η βάση χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο άρματα μάχης του νοτιοσουδανικού στρατού, πως οι κυανόκρανοι δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, «μολονότι», όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου, «η αποστολή 13.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ έχει δικαίωμα χρήσης φονικής βίας για την προστασία αμάχων»...

Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν χτες και στην περιοχή Τόμπινγκ της πρωτεύουσας, όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότερες ξένες πρεσβείες, κάποιες εκ των οποίων (π.χ. του Καναδά) ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν αντάλλαξαν αρχικά κατηγορίες για την ευθύνη της ανάφλεξης των συγκρούσεων και στη συνέχεια υποστήριξαν πως έδωσαν εντολή στις δυνάμεις τους για «αυτοσυγκράτηση» και «αποχή» από τη βία... Ωστόσο, οι συγκρούσεις όχι μόνο δεν καταλάγιασαν, αλλά κλιμακώθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το βράδυ της Κυριακής, κάνοντας ορισμένους παρατηρητές να εκτιμούν ότι είτε ότι ο Πρόεδρος Κιίρ και ο αντιπρόεδρος Μάτσαρ δεν ελέγχουν τα στρατεύματά τους, είτε ότι υποκρίνονται όταν ισχυρίζονται πως δίνουν εντολή για παύση πυρός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε χτες έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, καταδίκασε την ανάφλεξη της βίας στο Νότιο Σουδάν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» και εξέφρασε «ιδιαίτερο σοκ και αποτροπιασμό για τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ».

Η κατάσταση είναι, πάντως, συγκεχυμένη και ρευστή, δίχως, επί του παρόντος, να είναι φανερό ακριβώς ποιες δυνάμεις υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να θυμάται πως το Νότιο Σουδάν είναι μία χώρα με σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα και ορυκτό πλούτο, για την εκμετάλλευση των οποίων ερίζουν μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, άλλων χωρών της Δύσης και της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ