Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η Νούλαντ σε περιοδεία στα Βαλκάνια

Από τις συναντήσεις της Νούλαντ στην Αλβανία

Copyright 2016 The Associated

Από τις συναντήσεις της Νούλαντ στην Αλβανία
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νουθεσίες περί «έννομης τάξης», δικαστικού συστήματος και της «καταπολέμησης της διαφθοράς» έκανε το τελευταίο 48ωρο κατά την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με αρμοδιότητα την Ευρασία και πολύ γνωστή για το ρόλο της στη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, που ανέτρεψε την προηγούμενη αστική κυβέρνηση.

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της, η Νούλαντ ζήτησε από τους ηγέτες του προτεκτοράτου να συνεχίσουν το διάλογο με το Βελιγράδι και να εφαρμόσουν τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Στα Τίρανα, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτρέποντας και εκεί «μεταρρυθμίσεις» ενίσχυσης του δικαστικού συστήματος, καταπολέμησης της διαφθοράς. Μετά τη συνάντησή της με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, η Νούλαντ δήλωσε πως του ανέπτυξε μία «νέα υβριδική πρόταση που συνδυάζει θέσεις της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με επικείμενο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος». Οι παραινέσεις αυτές γίνονται ενώ απομένουν λιγότερες από 10 μέρες μέχρι τις 21 Ιούλη, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουν θέσει αξιωματούχοι της ΕΕ στο πλαίσιο προσπάθειας για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στα Σκόπια, όπου μετέβη χτες το πρωί, η Νούλαντ φρόντισε να συναντηθεί με τους ηγέτες και των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, ζητώντας τους να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή «ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών» πιθανώς μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Τελευταίος σταθμός της Νούλαντ ήταν το Βελιγράδι, όπου είχε προγραμματίσει συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο ανάπτυξης «διμερών και περιφερειακών ζητημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ