Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βάσκος «σοσιαλιστής» πρόεδρος της Βουλής, μετά από κομπρεμί

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στην πρώτη συνεδρίασή του το νέο ισπανικό Κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη 2015, εξέλεξε χτες το προεδρείο του, ενώ από σήμερα, με βάση το Σύνταγμα, ο βασιλιάς θα ξεκινήσει τις επίσημες επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για την ανάθεση στον καταλληλότερο του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης. Ετσι, χτες, μετά από συμφωνία του Λαϊκού Κόμματος, με 123 έδρες στις 350 (που απέσυρε στη δεύτερη ψηφοφορία τον υποψήφιό του), του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, με 90 έδρες, και του φιλελεύθερου κόμματος Πολίτες, με 40 έδρες, εκλέχτηκε, με 130 ψήφους, πρόεδρος ο Βάσκος Πάτσι Λόπες Αλβαρες, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και καταλήχτηκε στο προεδρείο 3 θέσεις (2 αντιπροέδρους και γραμματέα) να έχει το Λαϊκό Κόμμα, και το Σοσιαλιστικό και οι Πολίτες από 2. Τη συμφωνία αυτή χαρακτήρισε κατάπτυστη το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (αδελφό του ΣΥΡΙΖΑ) Ποδέμος, με 69 έδρες, που κατέβασε δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής, την Καρολίνα Μπεσκάνσα, που πήρε 71 ψήφους (69 του Ποδέμος και 2 της Ενωμένης Αριστεράς). Οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και άλλοι εθνικιστικών κομμάτων, συνολικά 148, επέλεξαν την αποχή ενώ υπήρχε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, αφού ένας βουλευτής έβαλε τη φωτογραφία του γιου της υποψήφιας των Ποδέμος, που πήγε στη Βουλή με το 6μηνο αγοράκι στην αγκαλιά της.

Η εξέλιξη αυτή, της εκλογής προέδρου της Βουλής όχι από το πρώτο κόμμα, θεωρείται από τους αναλυτές πρωτοτυπία, όπως και η εκλογή Βάσκου στη θέση αυτή. Πάντως, οι Σοσιαλιστές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η συμφωνία με τα άλλα δύο κόμματα δεν αποτελεί και επιλογή κυβερνητικού σχήματος. Το σίγουρο είναι ότι από το ενδοαστικό παζάρι που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών και θα κορυφωθεί, ανεξαρτήτως των υπαρκτών διαφορών ανάμεσα στα κόμματα ή του πού θα καταλήξει τελικά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το θετικό. Ολα τα κόμματα πασχίζουν για την εξασφάλιση των κερδών των καπιταλιστών, ως δήθεν προϋπόθεση της βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, υπερασπίζονται τη συμμετοχή της Ισπανίας στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιλογές βεβαίως που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά την «γκρίνια» των σοσιαλδημοκρατών του Ποδέμος πως δεν περίμεναν τέτοια στάση από τους Σοσιαλιστές και τις εκκλήσεις για σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης που θα τερματίσει τη δεξιά πολιτική και τη λιτότητα», είναι το γνωστό παραμύθι που πουλάνε παντού οι διαχειριστές του συστήματος (η χώρα μας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με την «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ) για να ενσωματώνουν τους εργάτες και λαϊκά στρώματα και να τους στοιχίζουν κάτω από ξένες σημαίες.

Η διαδικασία που προβλέπεται από εδώ και πέρα είναι ο βασιλιάς να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το πιθανότερο στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Θα γίνει μια πρώτη ψηφοφορία όπου με βάση τον σημερινό συσχετισμό δεν θα εκλεγεί γιατί δεν μπορεί να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία για σχετική πλειοψηφία σε 48 ώρες από τη διεξαγωγή της πρώτης και αν και πάλι δεν προκύψει αποτέλεσμα, μπορεί να ακολουθήσει ένα διάστημα 2 μηνών για νέες εντολές, και αν επίσης δεν φέρουν αποτέλεσμα θα προκηρυχτούν νέες βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ