Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με την ισχυρή αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, ο συριακός στρατός κερδίζει σημαντικά εδάφη τα τελευταία 24ωρα, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λατάκειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ετσι, χτες, μετά την προχτεσινή ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Σάλμα (απέχει μόλις 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα), ο συριακός στρατός ανέκτησε πλήρως τον έλεγχο των χωριών Αλ Μαρουνιγάτ, Μπάιτ Μίρο, Σέικχ Χαλίλ και Μαρτζ αλ Κχόκχα.

Η ανακατάληψη των χωριών ήρθε μετά από ολονύκτιες σφοδρές συγκρούσεις με αντικαθεστωτικές ομάδες, εκ των οποίων αρκετές υποστηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί την τοπική μειονότητα των Τουρκμένων (ή Τουρκμάνων) σαν μοχλό για την προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, σε βάρος της Συρίας και της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, αναφερόμενο στην ανάκτηση των τεσσάρων χωριών στα περίχωρα της πόλης Σάλμα, σημείωσε με νόημα πως «δεκάδες από τους τρομοκράτες διέφυγαν προς την κωμόπολη Ράμπιαα», που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός προχώρησε χτες σε σημαντική ανακατάληψη εδαφών και στα ανατολικά περίχωρα του Χαλεπιού, προκαλώντας (όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ) «βαριές απώλειες σε τρομοκράτες» του «Μετώπου Νούσρα».

Οι ανακτήσεις εδαφών από το συριακό στρατό ενισχύουν δίχως άλλο τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Ασαντ στις προγραμματισμένες για τις 25 του μήνα ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης. Σε σχέση με τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, οι υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν, χτες, στη Γενεύη, κεκλεισμένων των θυρών, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ