Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιασμοί ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής δράσης»

Στην Τουρκία βρέθηκε, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών (αριστερά) με τον Τούρκο ομόλογό του χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών (αριστερά) με τον Τούρκο ομόλογό του χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση σημείωνε χτες ότι ξεκίνησαν εντατικές έρευνες σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό «τρομοκρατών» που συνδέονται με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων, προχτές, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ακριβώς δίπλα σε ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά μνημεία, το Μπλε Τζαμί.

Η νέα αυτή «τρομοκρατική επίθεση» έδωσε από την πρώτη στιγμή νέα ώθηση σε μια σειρά από διεργασίες αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων, εντός αλλά και εκτός Τουρκίας, σε μια περίοδο που ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δυναμώνει καταρχήν στη Μέση Ανατολή, αποτυπώνοντας την όξυνση των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, που ταυτοποιήθηκε ως ο γεννημένος στη Σαουδική Αραβία 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου. Μέχρι και χτες το απόγευμα, είχαν γίνει πάνω από 60 συλλήψεις σε όλη την Τουρκία, ανάμεσά τους και 3 Ρώσων υπηκόων που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το «ΙΚ». Το «Ιτάρ Τας» μετέδωσε ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ προσπαθούσε να αποκαταστήσει την επαφή με τους 3 Ρώσους, κάτι που εκείνοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν.

Οσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι τελικά ήταν 10 οι Γερμανοί τουρίστες που σκοτώθηκαν, εξηγώντας ότι ένας ακόμα άνδρας κατέληξε μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, μίλησε για 11 νεκρούς (μαζί με τον βομβιστή) και 11 τραυματίες (την Τρίτη όλοι μιλούσαν για 15).

Το σημείο της επίθεσης επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος έφτασε χτες στη χώρα για να ενημερωθεί από κοντά για τα γεγονότα και τις έρευνες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ότι στόχος της επίθεσης ήταν συγκεκριμένα η Γερμανία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, τόνιζε από το Βερολίνο πως «γνωρίζουμε ότι η Γερμανία αποτελεί στόχο για τους τρομοκράτες και κατά συνέπεια ένας γενικού χαρακτήρα κίνδυνος δεν μπορεί να απορριφθεί (...) Οι αρχές βρίσκονται σε ύψιστη επαγρύπνηση».

Την επίθεση καταδίκασε από τη μεριά του και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζοντάς την «ποταπή», ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση «καταδικάζοντας σθεναρά» την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «κυνικά εγκλήματα» (σ.σ. καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την πρόσφατη επίθεση στη Βαγδάτη), που «ακόμα μια φορά επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε άμεσα τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στη διαμόρφωση ενός ενωμένου μετώπου κατά της τρομοκρατίας (...) αποκλείοντας κάθε χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών». Την «ανησυχία» τους για τον αντίκτυπο στον τουρισμό και γενικά την οικονομία της χώρας εξέφρασαν μια σειρά εργοδοτικών οργανώσεων της Τουρκίας, μιλώντας για «βάρβαρη επίθεση ενάντια στον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας». Θυμίζουμε ότι μετά την επίθεση, ματαιώθηκαν αρκετά τουριστικά ταξίδια στην Τουρκία, με μεγάλες τουριστικές εταιρείες (όπως η γερμανική TUI) να προσφέρουν τη δυνατότητα για εντελώς δωρεάν ακυρώσεις ταξιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ