ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρόταση για την κατάργησή τηςσύμβασης κατέθεσε το ΚΚΕ

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

Την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κατέθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Η Επιτροπή συνεδρίασε στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιχείρησαν, στο πλαίσιο μιας ακόμα αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, να κουκουλώσουν το πραγματικό σκάνδαλο, την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία εμπλέκεται σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών της περιοχής, όπως στην Υεμένη, καθώς και συνολικά την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Περιορίστηκαν σε καβγάδες που συνέχισαν και χτες, για το αν υπήρξε ή όχι μεσάζοντας στη διακρατική συμφωνία, βγάζοντας διάφορα «άπλυτα» ο ένας για τον άλλον, συναλλαγές με επιχειρηματικούς ομίλους εντός και εκτός Ελλάδας και πάει λέγοντας. Ωστόσο, όλοι μαζί είχαν υπερψηφίσει τη σχετική σύμβαση τον περασμένο Γενάρη.

Η «κούφια» αντιπαράθεση συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, με τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση από κοινού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, να κληθούν να καταθέσουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση με πρώτο τον επιχειρηματία Β. Παπαδόπουλο, που φέρεται ως μεσάζων, κάτι που απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Παρεμβαίνοντας, ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση μαρτύρων είναι δευτερεύον ζήτημα και ότι όλα τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Κατέθεσε την πρόταση του Κόμματος και κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρα θέση στο βασικό ζήτημα, αν είναι υπέρ ή κατά της σύμβασης. Στη βάση της πρότασης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αποφασίστηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή θα καθορίσει τη θέση της και θα εκφράσει γνώμη προς την κυβέρνηση, υπέρ ή κατά της σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αρνήθηκαν να πουν ποια είναι η θέση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καθοριστεί στη συνέχεια».

Την ανάκληση της σύμβασης ζήτησε στην Επιτροπή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια θα ήταν η θέση του αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσιζε υπέρ. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο ίδιος δεν διαφώνησε όταν ψηφίστηκε η συμφωνία στην Επιτροπή τον περασμένο Γενάρη. Ο ίδιος, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι «και ο Παναγιώτης Καμμένος δεν αρνείται την ανάκληση αν υπάρξει πολιτική συμφωνία».

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΔ
Στις ΗΠΑ με ατζέντα «γεωστρατηγικής αναβάθμισης»

Η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης - ΝΔ στα βασικά ζητούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως η γεωστρατηγική αναβάθμιση στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την ανάληψη επικίνδυνων ρόλων αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα, αναδείχτηκε στην επίσκεψη του τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, στις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον.

Καταρχάς, ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ Κοέν. Ο Αμερικανός τόνισε ότι «οι διακρατικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρές» και ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Ο δε Β. Κικίλιας χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «παραδοσιακά και διαχρονικά ισχυρές» και διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας γιατί», όπως επισήμανε, «χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρχουν επενδύσεις και ανάπτυξη».

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην υπόθεση της αναβάθμισης των «F-16», την οποία ο τομεάρχης της ΝΔ χαρακτήρισε «επιβεβλημένη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Επίσης, ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Προέδρου Τραμπ για θέματα τεχνολογίας, Michael Kratsios, με την σύμβουλο του αντιπροέδρου Πενς για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας, Molly Montgomery, και τον Alton Buland από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Β. Κικίλιας έθεσε το θέμα της «ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας» και ενημερώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
«Κίνημα αλλαγής» από φθαρμένα υλικά

Την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής» προτείνουν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης για το νέο φορέα έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου προγραμματίζεται αρχές της άνοιξης.

Μέχρι τότε, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι παραμένουν στη Βουλή ως έχουν, με μια προσπάθεια συντονισμού των 2 Κοινοβουλευτικών Ομάδων ώστε να προβάλουν καλύτερα το μείγμα μέτρων που προτείνουν, για αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, προσέλκυση «επενδύσεων» και διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση πλατύτερων στρωμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Η πρόταση των δύο αρχηγών συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν χτες στη Βουλή. Συμφώνησαν επίσης, την επόμενη Τετάρτη, 6/12, να συνεδριάσουν από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων μαζί με τα αντίστοιχα Πολιτικά Συμβούλια και η δράση των βουλευτών να συντονίζεται από ένα ενιαίο συμβούλιο. Σε μια από τις πρώτες κινήσεις τους, απέστειλαν επιστολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητώντας να τους «μετράνε» πλέον μαζί υπό τον τίτλο «Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη - Ποτάμι)».

Η Φ. Γεννηματά θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε γύρο συναντήσεων με τους Γ. Καμίνη, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Παπανδρέου, σε ένα πλαίσιο γενικότερων συνεννοήσεων ώστε, σε πρώτη φάση, να σχηματιστεί ένα πολιτικό όργανο που θα καθοδηγεί την πορεία του φορέα μέχρι την ολοκλήρωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

Τιμούν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής στην επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο δρομολογούν πούλμαν, εκτός των άλλων, και τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση την ίδια μέρα από:

Πειραιά, 7 π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο (6936.449.652 - 210.4124.696).

Κοκκινιά, 8 π.μ., από το γραφείο του παραρτήματος (Κύπρου και Ηλιουπόλεως, 2104925757).

Κορυδαλλός, 8 π.μ., από το πνευματικό κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, 2104958472 - 6943834343).

Ζωγράφου, 7 π.μ. από πλατεία Γαρδένιας και 7 π.μ. από Ούλοφ Πάλμε και Ταξίλου (φοιτητική εστία) (2107786965).

Καισαριανή, 7 π.μ., από την πλατεία Π. Μακρή (6936.626.273 - 6944.862.556).

Βύρωνα, 6.45 π.μ., από την πλατεία Εθν. Αντίστασης (Ταπητουργείο, 6944.750.329).

Ηλιούπολη, 7 π.μ., από Ελ. Βενιζέλου 146 (210.9923.590).

Ν. Ιωνία, 7 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων, Καλογρέζα και ΟΤΕ Ν. Ιωνίας (6974.330.497).

Ν. Σμύρνη, 7 π.μ., από το «Πόλις Παρκ» (οδός Αγ. Φωτεινής, 210.9335.451 - 6945.104.217).

Καλλιθέα, 7 π.μ., από την πλατεία Δαβάκη (6938.517.499).

Μπραχάμι, 7 π.μ., από το Νέο Τέρμα (6982359043).

Γαλάτσι, 7 π.μ., από το παλιό τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου, 6934.115.756).

Χαλάνδρι, 7 π.μ., από την κεντρική πλατεία (Αγ. Νικόλας - στάση τέρμα τρόλεϊ (2106849427 - 6955455790).

Περιστέρι, 7 π.μ., από το δημαρχείο (απέναντι από την Ευαγγελίστρια, στα γραφεία του παραρτήματος - 210.5752.124).

Ελευσίνα, 7 π.μ., από το πάρκινγκ του δήμου (6946.870.369).

Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων και Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο στην Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως).

  • Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παίρνει μέρος στη συγκέντρωση, με αναχώρηση λεωφορείου από τη Λάρισα, από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611, από 8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.
ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Δράμας καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκέμβρη η ΤΟ Κιλκίς διοργανώνει έκθεση ντοκουμέντων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη προγραμματίζονται: Στις 6 μ.μ. ομιλία από τον Κώστα Σιδηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς, και στις 7 μ.μ. παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη: Στις 6 μ.μ. ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», και στις 7 μ.μ. παρουσίαση βίντεο της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, με θέμα «Η ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και τις δυο μέρες.

Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί στην αίθουσα του ΦΟΜ, σε εκδήλωση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Διπλή έρευνα σε εξέλιξη

Διπλή έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας στη Σαουδική Αραβία.

Μετά την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες πώλησης του επίμαχου στρατιωτικού υλικού, ο Αρειος Πάγος διέταξε δεύτερη έρευνα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα, αυτήν τη φορά για τη «διαρροή» των εγγράφων που αφορούσαν τις συνθήκες συμφωνίας πώλησης. Η παραγγελία απευθύνεται στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο (Στρατοδικείο) και ζητά να ερευνηθεί αν τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν πράγματι διαβαθμισμένα και αν υπήρχε διαρροή παρά το νόμο.

Η έρευνα θα διενεργηθεί αρμοδίως από το Στρατοδικείο, σε πρώτη φάση για τυχόν ευθύνες υπηρετούντων στο στράτευμα και αν διαπιστωθούν ευθύνες και πέραν των στρατιωτικών προσώπων, θα συνεχιστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους υπόλοιπους.

Εξώδικο Γκραμπόφσκι

Στο μεταξύ, εξώδικο απέστειλε χτες η σύζυγος Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον διευθυντή της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννη Φιλιππάκη και τον διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλα Βουλέλη, ζητώντας να μην επιμείνουν για διασύνδεσή της με τον μεσάζοντα Τζον Σφακιανάκη και την υπόθεση «Σαουδική Αραβία», λέγοντας ότι δεν τον γνωρίζει, ούτε συνεργάστηκε ποτέ μαζί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ