ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απολύσεις 120 εργαζομένων με τη μορφή της απόσχισης υπηρεσιών

«Crash test» για τις νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού σε όλους τους τραπεζικούς ομίλους

Από τη χτεσινή κατάληψη των εργαζομένων στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της τράπεζας
Από τη χτεσινή κατάληψη των εργαζομένων στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της τράπεζας
Με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν κατάληψη χτες το μεσημέρι στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων με τη μορφή της απόσχισης των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται και της ανάθεσής τους σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing). Σε αυτή τη φάση πρόκειται για 120 εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αττικής, δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η παραπάνω απόφαση της τράπεζας εντάσσεται στο στόχο της συνολικότερης μείωσης του προσωπικού, με βάση την απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα μέτρα που παίρνουν οι τραπεζικοί όμιλοι για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών για νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού, που θα φτάσουν μέχρι και τους 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα τρία χρόνια. Οπως αναφέρεται, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της απόσχισης τμημάτων από τις τράπεζες μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζονται ως «εξωτερικοί συνεργάτες» για λίγο καιρό και ύστερα θα οδηγούνται πρακτικά στην ανεργία.

Καμιά διαβούλευση και συνδιαλλαγή - Πρόταση για απεργία

Την πρόταση ο κλάδος να απαντήσει με απεργία την Τετάρτη 27/12 ενάντια στις απολύσεις απευθύνει στα σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς και στην Ομοσπονδία - καθώς αφορά το σύνολο του κλάδου - το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφερόμενο στις εξελίξεις και στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, επισημαίνει: «Προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν υποστηρίζει ότι δεν χάνουν οι συνάδελφοι τίποτα, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι τους θέτει εκτός κλαδικής και ότι η συμφωνία με τις ιδιωτικές εταιρείες είναι για 5-6 χρόνια. Εδώ δεν τηρούν καμία από τις συμφωνίες που υπέγραφαν για να πάρουν τις τράπεζες που πήραν, θα τηρήσουν οι ιδιωτικές εταιρίες αυτή τη συμφωνία; Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν».

Ακόμα τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, είναι μια κίνηση «crash test για τις απολύσεις που έρχονται και θα είναι μεγαλύτερες σε αριθμό και ακόμα πιο βίαιες. Με απόσχιση κλάδων θα μπορούν να απαλλαχθούν από τα "κόκκινα" δάνεια, τον "έλεγχο", τη "μηχανογράφηση", τους ταμίες και πάει λέγοντας.

Γι' αυτό απαιτείται τώρα μαζική, αποφασιστική, αγωνιστική απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων στην Πειραιώς, όχι ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους που απειλούνται σήμερα, αλλά για να πάρει το μήνυμα η Διοίκηση ότι τα σχέδιά της δεν θα περάσουν.

Η συνδιαλλαγή με τη Διοίκηση, η διαρκής υποχώρηση, το "σκύψιμο" στην εργοδοσία, η υιοθέτηση των πλάνων αναδιάρθρωσης από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, είναι ο σίγουρος δρόμος για να προχωράει ανενόχλητη τα σχέδιά της η εργοδοσία.

(...) Περνάμε στην αντεπίθεση με κλιμάκωση του αγώνα και προκήρυξη απεργίας για τις 27/12».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει απολύσεις και εντατικοποίηση στην «Intralot»

Το «χορό απολύσεων», μεταξύ αυτών και εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τον οποίο έχει ξεκινήσει η εργοδοσία της «Intralot», καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι από το Σεπτέμβρη η εργοδοσία έχει ξεκινήσει «ένα χορό απολύσεων εργαζομένων με εμπειρία 10 και πλέον ετών με πληθώρα δικαιολογιών (χαμηλή απόδοση, κακή συμπεριφορά, κατάργηση θέσης). Ανάμεσα στους συναδέλφους που τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους για αυτόν το μήνα, βρίσκεται και πρωτοπόρος συνάδελφος που ήταν εκλεγμένος στο επιχειρησιακό σωματείο μέχρι πριν ένα χρόνο και με τη δράση του ενοχλούσε την εργοδοσία. Με ποιο τρόπο; Με την απόφασή του να μην παραμένει εκτός του ωραρίου συνεχώς για να βγαίνουν οι ημερομηνίες για κάθε project, επειδή διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες για τους συναδέλφους του».

Ακόμα, αναφερόμενο στην εντατικοποίηση, το Συνδικάτο επισημαίνει: «Καθημερινή πίεση και επιπλέον ώρες δουλειάς, στην πλειοψηφία τους απλήρωτες - αδήλωτες (...) με αντάλλαγμα κάποιες μέρες ρεπό αργότερα. Δουλειά από το σπίτι με το λάπτοπ και το τηλέφωνο να χτυπάει χωρίς να είμαστε on-call. Και όταν είμαστε on-call, η αμοιβή είναι με κουπόνια, ανεξάρτητα το πόσες ώρες δουλεύουμε. Ακόμα και στις διακοπές τους, κάποιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να είναι παρέα με το λάπτοπ ή το τηλέφωνο».

Η κατάσταση αυτή, σημειώνει, ισχύει σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που «προσπαθούν με τις απολύσεις να ξεφορτωθούν παλιούς "ενοχλητικούς" εργαζόμενους, να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, να αλλάξουν το εργασιακό τοπίο σε κάθε χώρο και να προσλάβουν νέους και πειθήνιους σε κάθε απαίτηση. (...) Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης που βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της και στην "Intralot"».

Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία και καλεί και το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση. Ακόμα απαιτεί: Επαναπρόσληψη όσων εργαζομένων έχουν απολυθεί τόσο για τη συνδικαλιστική τους δράση όσο και με «ψεύτικες» και χειραγωγούμενες αξιολογήσεις. Προστασία των μελών του Σωματείου και όσων εργαζομένων ασκούν συνδικαλιστική δράση. Να πληρωθούν άμεσα όλες οι απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και on-call. Να σταματήσει η εντατικοποίηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εκπαιδεύσεις. Επίσης διεκδικεί ενιαίο 8ωρο, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.

ΑΡΤΑ
Καταγγελία με αφορμή το θάνατο μετανάστη εργάτη

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών που δουλεύουν στην περιοχή αναδεικνύουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, με αφορμή το θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό ενός ακόμα, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο. Οι δύο εργάτες γης, πακιστανικής καταγωγής, παρασύρθηκαν το βράδυ της Τρίτης 12/12, από αυτοκίνητο στην περιοχή Ρόκα Αρτας. Το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του μετανάστη που έχασε τη ζωή του και εύχονται καλή ανάρρωση στον συνάδελφό του που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αρτας.

«Τα ατυχήματα είναι πολύ συχνά και δεν είναι η πρώτη φορά που είναι θανατηφόρα με θύματα συναδέλφους μας μετανάστες», καταγγέλλουν. Οπως εξηγούν, πολλοί μετανάστες διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις περπατώντας στο δρόμο Αρτας - Φιλιππιάδας, όπου ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος. Η καθημερινή μετακίνηση από και προς τα χωράφια, όπου εκατοντάδες μετανάστες δουλεύουν στη συγκομιδή, προστίθεται στις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, «στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στην εξουθένωση από τις ατελείωτες ώρες εργασίας, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα πενιχρά μεροκάματα των μεταναστών».

«Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Είμαστε από την ίδια πλευρά, αυτή των εκμεταλλευόμενων. Απέναντί μας έχουμε την τάξη των εκμεταλλευτών, των αφεντικών που πλουτίζουν από το δικό μας ιδρώτα. Αυτών που μας στέλνουν για δουλειά από το ξημέρωμα μέχρι που βραδιάζει», τονίζουν, και καλούν κάθε εργαζόμενο στον κλάδο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών να οργανωθεί στο συνδικάτο, να πάρει μέρος στον αγώνα «για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά διοργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς. Συγκεκριμένα:

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» καλεί σε γιορτή σήμερα, Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή KREMLINO (Καραΐσκου 119, Πειραιάς).

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του, διοργανώνει γιορτή στην έδρα του (Γιοσέφ Ελιγιά 7), το Σάββατο 23/12 από τις 16.00, με πολύ παιχνίδι, εργαστήρια, φαγητό, μουσική και χορό. Θα συμμετάσχουν η κλόουν ΤΙΤΑ - ΜΙΤΑ και η θεατρική ομάδα Ραφταναίων, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες και για τους γονείς.

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πάτρας οργανώνει γιορτή την Πέμπτη 28/12 στις 6 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (Φωκαίας 26), με παραμύθια, μουσική, κατασκευές.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 30/12, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Δανουκαρά 7), με τη συντροφιά του μάγου Πρωτέα και κατασκευές, με χαρτιά, μπαλόνια και χρυσόσκονες.

Αγροτική συγκέντρωση στην Αγιά

Μετά την κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο στον Τύρναβο, συγκέντρωση με τρακτέρ πραγματοποίησαν χτες στην κεντρική πλατεία της Αγιάς αγρότες της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων των χωριών του δήμου Αγιάς.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, επισήμανε ότι με τις νέες, πανελλαδικά συντονισμένες, αγροτικές κινητοποιήσεις που, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Λάρισα, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές και θα κορυφωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση σε βάρος τους από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και τα προωθούμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κάλεσε τους αγρότες της Αγιάς να πάρουν ενεργό μέρος σε αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση, ξεκινώντας τις προετοιμασίες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, που αφορούν στις επιπτώσεις για τα μήλα και άλλα προϊόντα από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το συνεπακόλουθο ρωσικό εμπάργκο, στην άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους δενδροκαλλιεργητές για τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες κ.ά., αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Ζαχαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, τονίζοντας ότι χωρίς αγώνα οι αγρότες δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ