ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δολοφονία Σέρβου πολιτικού ανεβάζει την ένταση

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σέρβος πολιτικός

Copyright 2018 The Associated

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σέρβος πολιτικός
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα επικίνδυνη ένταση προκαλεί στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή η δολοφονία του 64χρονου Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ενώ βρισκόταν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Ο Ιβάνοβιτς, που ήταν από τους πιο επιφανείς πολιτικούς της κοινότητας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο επί περίπου δύο δεκαετίες, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες που έριξαν εναντίον του ένας ή περισσότεροι ένοπλοι που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο. Η δολοφονία έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών αντιδρά έντονα στις πιέσεις της ΕΕ για «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με τη Σερβία, και αφετέρου εναντιώνεται στις προσπάθειες για την επικείμενη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου που θα εξετάσει τα εγκλήματα των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, πριν και μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, που μετατράπηκε σε ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

«Τρομοκρατική» η επίθεση, λέει το Βελιγράδι

Η δολοφονία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη Σερβία, που απαίτησε από τις διοικήσεις των αποστολών του ΟΗΕ (UNMIK) και της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο να συμπεριληφθούν και Σέρβοι αστυνομικοί αξιωματούχοι στις έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. «Το Κοσσυφοπέδιο διοικείται από Αλβανούς και ξένους. Τώρα θα πρέπει να πουν ποιος ή ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Εάν δεν το κάνετε, θα το κάνουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά χτες το απόγευμα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι, και χαρακτήρισε τη δολοφονία «τρομοκρατική ενέργεια», τονίζοντας ότι οι σερβικές Αρχές διαθέτουν ήδη κάποιες «ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες» και ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη ή των δραστών. Επισήμανε πως «οι αυτουργοί της επίθεσης δεν την διέπραξαν μόνο σε βάρος του Ιβάνοβιτς, ούτε μόνο σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σε βάρος όλων των Σέρβων απανταχού». Αφησε αιχμές εναντίον «μίας χώρας που συμμετέχει στη (σ.σ. ΝΑΤΟική δύναμη) ΚFOR», λέγοντας πως επιδιώκει τη συμμετοχή των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε επιχειρήσεις της ΝΑΤΟικής αποστολής στο προτεκτοράτο «για να τις λανσάρει σαν στρατό και να αρπάξει τελικά την περιουσία των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου».

Ο Βούτσιτς επίσης διέταξε την άμεση αποχώρηση της ομάδας Σέρβων εμπειρογνωμόνων που είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τεχνικές διαπραγματεύσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς ομολόγους υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου) δεν καταδίκασε τη δολοφονία Ιβάνοβιτς ούτε καν για το θεαθήναι. Ζήτησε ωστόσο την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με αφορμή τη δολοφονία Ιβάνοβιτς «και τη γενικότερη κατάσταση».

Ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Ζαχίρ Τανίν, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο προτεκτοράτο, Τζαν Μπραάτου, καταδίκασαν τη δολοφονία, απαιτώντας την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

Ας σημειωθεί ότι ένα 48ωρο πριν τη δολοφονία, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στην Πρίστινα, ασκώντας πιέσεις ενάντια στις προσπάθειες του προέδρου του προτεκτοράτου (και πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι να μην συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών. Επίσης οι αμερικανικές πηγές την περασμένη Παρασκευή προειδοποιούσαν για την πιθανότητα «τρομοκρατικής επίθεσης» στο Κοσσυφοπέδιο.

BREXIT
Τουσκ και Γιούνκερ καλούν σε ανάκλησή του

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα ενόψει της επόμενης φάσης διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ομίλους. Χτες, για πρώτη φορά επίσημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, άφησαν «ανοιχτή» την πόρτα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβάλλοντας ως επιχείρημα τις προφανείς δυσκολίες και περιπλοκές που συνοδεύει ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Εάν η κυβέρνηση στη Βρετανία εμμένει στην απόφαση για αποχώρηση, τότε το Brexit θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, εκτός και εάν υπάρξει αλλαγή γνώμης από τη μεριά των Βρετανών φίλων μας», είπε χτες χαρακτηριστικά στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που έπεται και όχι αυτό που προηγήθηκε. Ο Τουσκ θύμισε τη φράση που είχε πει το 2013 ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, πως «εάν μία δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη της, τότε παύει να είναι δημοκρατία». Ετσι, λοιπόν, ο Τουσκ τόνισε: «Εμείς, εδώ, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη. Οι καρδιές μας είναι πάντα ανοιχτές σε εσάς».

Παρόμοια στάση κράτησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Ο Τουσκ είπε πως η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή, και ελπίζω πως αυτό θα ακουστεί καθαρά στο Λονδίνο».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, μιλώντας και αυτός στην ίδια εκδήλωση με τον Τουσκ, τόνισε επίσης ότι η επόμενη φάση διαπραγμάτευσης θα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη και ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και το να μην έχει η Βρετανία τη δυνατότητα να επιλέγει δικαιώματα κατά το δοκούν.

Στο μεταξύ, το παζάρι της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από τη Νορβηγία, χώρα που έχει ειδικό καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, καταβάλλει μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή στην ΕΕ, κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και αποδέχεται την ελεύθερη κίνηση πολιτών από χώρες της ΕΕ στο έδαφός της προκειμένου να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Νορβηγοί αξιωματούχοι, προχτές βράδυ, λοιπόν, διεμήνυσαν στις Βρυξέλλες ότι σε περίπτωση που εξασφαλίσουν στη Βρετανία προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε και εκείνοι θα απαιτήσουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων πρόσβασής τους στις αγορές των χωρών - μελών της ΕΕ.

Αντιδράσεις για τη χρεοκοπία της εταιρείας «Carillion»

Χτες, εντάθηκαν στη Βρετανία οι αντιδράσεις από την προχτεσινή αίτηση χρεοκοπίας του βρετανικού γιγαντιαίου μονοπωλίου κατασκευών και παροχής ποικίλων υπηρεσιών «Carillion», που είχε ιδιαίτερα προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση στη διάρκεια της 200ετούς ιστορίας του, παίρνοντας «φιλέτα» από δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, η κατασκευή υποδομών κ.λπ.

Οι βαριές επιπτώσεις αυτής της χρεοκοπίας συζητήθηκαν αργά προχτές βράδυ κατά την έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής επιτροπής ασφαλείας Cobra, που συνήλθε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Αυτό γιατί η χρεοκοπία αυτού του γιγαντιαίου μονοπωλίου δεν αφήνει στο δρόμο μόνο 45.000 εργαζόμενους, αλλά και ακάλυπτες βασικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπως η παροχή γευμάτων σε χιλιάδες σχολεία, η σίτιση ασθενών σε εκατοντάδες νοσοκομεία, ενώ μένει στη μέση η κατασκευή δημοσίων κτιρίων, σταματά η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού και συντήρησης σε στρατώνες, κ.ά.

Η κατάρρευση της «Carillion», που ήρθε μετά από χρέη 1,24 δισ. δολαρίων και την άρνηση των τραπεζών να της παράσχουν νέα χρηματοδότηση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν την κυβέρνηση συμμέτοχη και συνένοχη στην υπόθεση.

ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία στην ΕΕ για ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών τάσεων

ΡΩΜΗ.--

Οι επικείμενες εκλογές στις 4 Μάρτη στην Ιταλία «είναι ένας από τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.«Η Ιταλία ετοιμάζεται για εκλογές η έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη. Ποια πλειοψηφία θα προκύψει από τις κάλπες; Με ποιο πρόγραμμα και ποια ευρωπαϊκή δέσμευση;», σημείωσε, ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης του κινήματος «Πέντε Αστέρων» να υπερβεί η χώρα το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ. Για το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις», αλλά επαίνεσε τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί.

Τόσο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», που ηγείται στις δημοσκοπήσεις, όσο και η «Λίγκα του Βορρά», έχουν καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, παρότι και τα δυο κόμματα έχουν ρίξει τους τόνους κατά την προεκλογική περίοδο σχετικά με έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της «Λίγκας», Ματέο Σαλβίνι, είπε σχετικά με την ΕΕ: «Δίνουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουμε, τα σύνορά μας είναι ένα σουρωτήρι». Δεσμεύτηκε για «σκληρό παζάρι» στην ΕΕ υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου, λέγοντας πως «θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος για να αλλάξω τους κανόνες αυτής της Ευρώπης (...) είτε αλλάζουμε τον τρόπο παραμονής μας στην Ευρώπη, αλλιώς ποιο το νόημα να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την ΕΕ;». «Αν πάρω αρνητική απάντηση, πρέπει να είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ τα οικονομικά συμφέροντα του ιταλικού λαού, συζητώντας τα πάντα, ξεκινώντας από το ευρώ», πρόσθεσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν είναι σαν τη Βρετανία, «εμείς είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ». Πάντως για την ένταξη στην Ευρωζώνη σημείωσε πως «ήταν μια κακή απόφαση, όπως δείχνει η ιταλική οικονομία».

ΓΑΛΛΙΑ
Στο Καλαί ο Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το λιμάνι του Καλαί στα βόρεια της χώρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες προσπαθώντας να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, επισκέφτηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως επιθυμεί αποτελεσματικότερη αστυνομική συνεργασία των δυο χωρών. Επίσης, ο Μακρόν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τη βρετανική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερα χρήματα για τα κέντρα φιλοξενίας, για το κόστος των απελάσεων, καθώς και για την ανάπτυξη της πόλης, ενώ καλεί τη Μ. Βρετανία να δεχτεί περισσότερους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέσα Μέι, στο Λονδίνο. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Γαλλία κάνει «τα πάντα» για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη Βρετανία: «Το Καλαί δεν είναι πίσω πόρτα της Αγγλίας», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ