Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία στην ΕΕ για ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών τάσεων

ΡΩΜΗ.--

Οι επικείμενες εκλογές στις 4 Μάρτη στην Ιταλία «είναι ένας από τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.«Η Ιταλία ετοιμάζεται για εκλογές η έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη. Ποια πλειοψηφία θα προκύψει από τις κάλπες; Με ποιο πρόγραμμα και ποια ευρωπαϊκή δέσμευση;», σημείωσε, ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης του κινήματος «Πέντε Αστέρων» να υπερβεί η χώρα το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ. Για το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις», αλλά επαίνεσε τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί.

Τόσο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», που ηγείται στις δημοσκοπήσεις, όσο και η «Λίγκα του Βορρά», έχουν καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, παρότι και τα δυο κόμματα έχουν ρίξει τους τόνους κατά την προεκλογική περίοδο σχετικά με έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της «Λίγκας», Ματέο Σαλβίνι, είπε σχετικά με την ΕΕ: «Δίνουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουμε, τα σύνορά μας είναι ένα σουρωτήρι». Δεσμεύτηκε για «σκληρό παζάρι» στην ΕΕ υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου, λέγοντας πως «θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος για να αλλάξω τους κανόνες αυτής της Ευρώπης (...) είτε αλλάζουμε τον τρόπο παραμονής μας στην Ευρώπη, αλλιώς ποιο το νόημα να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την ΕΕ;». «Αν πάρω αρνητική απάντηση, πρέπει να είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ τα οικονομικά συμφέροντα του ιταλικού λαού, συζητώντας τα πάντα, ξεκινώντας από το ευρώ», πρόσθεσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν είναι σαν τη Βρετανία, «εμείς είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ». Πάντως για την ένταξη στην Ευρωζώνη σημείωσε πως «ήταν μια κακή απόφαση, όπως δείχνει η ιταλική οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ