Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Τουσκ και Γιούνκερ καλούν σε ανάκλησή του

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα ενόψει της επόμενης φάσης διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ομίλους. Χτες, για πρώτη φορά επίσημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, άφησαν «ανοιχτή» την πόρτα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβάλλοντας ως επιχείρημα τις προφανείς δυσκολίες και περιπλοκές που συνοδεύει ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Εάν η κυβέρνηση στη Βρετανία εμμένει στην απόφαση για αποχώρηση, τότε το Brexit θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, εκτός και εάν υπάρξει αλλαγή γνώμης από τη μεριά των Βρετανών φίλων μας», είπε χτες χαρακτηριστικά στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που έπεται και όχι αυτό που προηγήθηκε. Ο Τουσκ θύμισε τη φράση που είχε πει το 2013 ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, πως «εάν μία δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη της, τότε παύει να είναι δημοκρατία». Ετσι, λοιπόν, ο Τουσκ τόνισε: «Εμείς, εδώ, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη. Οι καρδιές μας είναι πάντα ανοιχτές σε εσάς».

Παρόμοια στάση κράτησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Ο Τουσκ είπε πως η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή, και ελπίζω πως αυτό θα ακουστεί καθαρά στο Λονδίνο».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, μιλώντας και αυτός στην ίδια εκδήλωση με τον Τουσκ, τόνισε επίσης ότι η επόμενη φάση διαπραγμάτευσης θα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη και ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και το να μην έχει η Βρετανία τη δυνατότητα να επιλέγει δικαιώματα κατά το δοκούν.

Στο μεταξύ, το παζάρι της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από τη Νορβηγία, χώρα που έχει ειδικό καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, καταβάλλει μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή στην ΕΕ, κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και αποδέχεται την ελεύθερη κίνηση πολιτών από χώρες της ΕΕ στο έδαφός της προκειμένου να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Νορβηγοί αξιωματούχοι, προχτές βράδυ, λοιπόν, διεμήνυσαν στις Βρυξέλλες ότι σε περίπτωση που εξασφαλίσουν στη Βρετανία προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε και εκείνοι θα απαιτήσουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων πρόσβασής τους στις αγορές των χωρών - μελών της ΕΕ.

Αντιδράσεις για τη χρεοκοπία της εταιρείας «Carillion»

Χτες, εντάθηκαν στη Βρετανία οι αντιδράσεις από την προχτεσινή αίτηση χρεοκοπίας του βρετανικού γιγαντιαίου μονοπωλίου κατασκευών και παροχής ποικίλων υπηρεσιών «Carillion», που είχε ιδιαίτερα προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση στη διάρκεια της 200ετούς ιστορίας του, παίρνοντας «φιλέτα» από δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, η κατασκευή υποδομών κ.λπ.

Οι βαριές επιπτώσεις αυτής της χρεοκοπίας συζητήθηκαν αργά προχτές βράδυ κατά την έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής επιτροπής ασφαλείας Cobra, που συνήλθε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Αυτό γιατί η χρεοκοπία αυτού του γιγαντιαίου μονοπωλίου δεν αφήνει στο δρόμο μόνο 45.000 εργαζόμενους, αλλά και ακάλυπτες βασικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπως η παροχή γευμάτων σε χιλιάδες σχολεία, η σίτιση ασθενών σε εκατοντάδες νοσοκομεία, ενώ μένει στη μέση η κατασκευή δημοσίων κτιρίων, σταματά η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού και συντήρησης σε στρατώνες, κ.ά.

Η κατάρρευση της «Carillion», που ήρθε μετά από χρέη 1,24 δισ. δολαρίων και την άρνηση των τραπεζών να της παράσχουν νέα χρηματοδότηση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν την κυβέρνηση συμμέτοχη και συνένοχη στην υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αέρα η έγκριση της «Συμφωνίας Αποχώρησης»(2019-10-23 00:00:00.0)
Αφετηρία νέων αντιπαραθέσεων η συμφωνία για το Brexit(2019-10-19 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης συνομιλίες(2018-11-21 00:00:00.0)
Ο Γιούνκερ καλεί τη Βρετανία να «ξανασκεφτεί»...(2018-01-18 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρι μέχρι τη σύνοδο...(2017-12-05 00:00:00.0)
Ο Μπλερ σε «εκστρατεία» κατά της εξόδου από την ΕΕ(2017-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ