Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δολοφονία Σέρβου πολιτικού ανεβάζει την ένταση

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σέρβος πολιτικός

Copyright 2018 The Associated

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σέρβος πολιτικός
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα επικίνδυνη ένταση προκαλεί στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή η δολοφονία του 64χρονου Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ενώ βρισκόταν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Ο Ιβάνοβιτς, που ήταν από τους πιο επιφανείς πολιτικούς της κοινότητας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο επί περίπου δύο δεκαετίες, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες που έριξαν εναντίον του ένας ή περισσότεροι ένοπλοι που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο. Η δολοφονία έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών αντιδρά έντονα στις πιέσεις της ΕΕ για «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με τη Σερβία, και αφετέρου εναντιώνεται στις προσπάθειες για την επικείμενη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου που θα εξετάσει τα εγκλήματα των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, πριν και μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, που μετατράπηκε σε ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

«Τρομοκρατική» η επίθεση, λέει το Βελιγράδι

Η δολοφονία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη Σερβία, που απαίτησε από τις διοικήσεις των αποστολών του ΟΗΕ (UNMIK) και της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο να συμπεριληφθούν και Σέρβοι αστυνομικοί αξιωματούχοι στις έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. «Το Κοσσυφοπέδιο διοικείται από Αλβανούς και ξένους. Τώρα θα πρέπει να πουν ποιος ή ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Εάν δεν το κάνετε, θα το κάνουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά χτες το απόγευμα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι, και χαρακτήρισε τη δολοφονία «τρομοκρατική ενέργεια», τονίζοντας ότι οι σερβικές Αρχές διαθέτουν ήδη κάποιες «ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες» και ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη ή των δραστών. Επισήμανε πως «οι αυτουργοί της επίθεσης δεν την διέπραξαν μόνο σε βάρος του Ιβάνοβιτς, ούτε μόνο σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σε βάρος όλων των Σέρβων απανταχού». Αφησε αιχμές εναντίον «μίας χώρας που συμμετέχει στη (σ.σ. ΝΑΤΟική δύναμη) ΚFOR», λέγοντας πως επιδιώκει τη συμμετοχή των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε επιχειρήσεις της ΝΑΤΟικής αποστολής στο προτεκτοράτο «για να τις λανσάρει σαν στρατό και να αρπάξει τελικά την περιουσία των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου».

Ο Βούτσιτς επίσης διέταξε την άμεση αποχώρηση της ομάδας Σέρβων εμπειρογνωμόνων που είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τεχνικές διαπραγματεύσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς ομολόγους υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου) δεν καταδίκασε τη δολοφονία Ιβάνοβιτς ούτε καν για το θεαθήναι. Ζήτησε ωστόσο την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με αφορμή τη δολοφονία Ιβάνοβιτς «και τη γενικότερη κατάσταση».

Ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Ζαχίρ Τανίν, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο προτεκτοράτο, Τζαν Μπραάτου, καταδίκασαν τη δολοφονία, απαιτώντας την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

Ας σημειωθεί ότι ένα 48ωρο πριν τη δολοφονία, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στην Πρίστινα, ασκώντας πιέσεις ενάντια στις προσπάθειες του προέδρου του προτεκτοράτου (και πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι να μην συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών. Επίσης οι αμερικανικές πηγές την περασμένη Παρασκευή προειδοποιούσαν για την πιθανότητα «τρομοκρατικής επίθεσης» στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις με επίκεντρο τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων (2018-04-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας» (2017-05-11 00:00:00.0)
Επιστροφή του ιμπεριαλιστή φονιά στον τόπο του εγκλήματος (2016-08-18 00:00:00.0)
Σιγοβράζει η ένταση (2009-01-08 00:00:00.0)
ΟΗΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τα στραβά μάτια στον κλώνο του ΟΥΤΣΕΚΑ... (2005-11-10 00:00:00.0)
«Πλούσιο» το κατηγορητήριο εις βάρος του Χαραντινάι... (2005-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ