Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Στον αέρα η έγκριση της «Συμφωνίας Αποχώρησης»

Η Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε να συζητά το νομοσχέδιο για το Brexit, ωστόσο απέρριψε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή του

Εντείνεται χωρίς παύση το παζάρι γύρω από τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή γύρω και από τους όρους της μελλοντικής συνεργασίας της Βρετανίας με την Ενωση. Χτες, με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ. Ωστόσο, ακολούθησε χωριστή ψηφοφορία, στην οποία η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με 322 κατά και 308 υπέρ το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση Τζόνσον πρότεινε να ολοκληρωθεί έως αύριο Πέμπτη.

Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «απογοητευμένος» και ότι πλέον «το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει περαιτέρω αβεβαιότητα», επιμένοντας ωστόσο ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φύγουμε από την ΕΕ με αυτήν τη συμφωνία, στην οποία η Βουλή μόλις έδωσε τη συγκατάθεσή της». Το «Ρόιτερς» μετέδωσε δηλώσεις Τζόνσον ότι «παγώνει» τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στο Λονδίνο, μετά και από τις 31 Οκτώβρη. Νωρίτερα το πρωί, ο Τζόνσον είχε πει ότι «εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (...), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τον Τζόνσον «συντάκτη της ατυχίας του», ωστόσο - σύμφωνα με το BBC - προσφέρθηκε να συζητήσει περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα εξέτασης του νομοσχεδίου.

Ο ηγέτης του SNP Ιαν Μπλάκφορντ δήλωσε ότι οι βουλευτές «μίλησαν πολύ καθαρά», ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον κάλεσε τον Τζόνσον να «σταματήσει την επισφαλή διπλωματία».

Από τις Βρυξέλλες, σε μια πρώτη αντίδραση εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε αόριστα ότι η Επιτροπή «καταγράφει το αποψινό αποτέλεσμα και περιμένει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα». Πάντως, το πρωί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» τη διαδικασία του Brexit, συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για «πολύπλοκη κατάσταση», σημειώνοντας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στη Βρετανία συζητά «με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης» και τις «προσεχείς μέρες» θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τη συνέχεια. Κατέληξε δε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση».

Τέλος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι «σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για μια νέα παράταση» της προθεσμίας για την εφαρμογή του Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ