Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οξύνουν την αντιπαράθεση οι αυτονομιστές της Καταλονίας

Με ψήφισμα που αναγνωρίζει στο τοπικό κοινοβούλιο το δικαίωμα να υπερασπίζεται την «αυτοδιάθεση»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οξύνουν την αντιπαράθεση για το καθεστώς της Καταλονίας οι αυτονομιστές ηγέτες του περιφερειακού κοινοβούλιου, σε μια κίνηση που αψηφά το Σύνταγμα και καθιστά αρμόδιο για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες κατά την καταδίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Τα τρία αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας (ο συνασπισμός νεοφιλελεύθερων κομμάτων «Μαζί για την Καταλονία» και τα σοσιαλδημοκρατικά «Ρεπουμπλικανική Αριστερά» και «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας») συνέταξαν χτες ψήφισμα, στο οποίο υπερασπίζονται τη δέσμευση του περιφερειακού κοινοβουλίου να συνεχίσει να υποστηρίζει θεσμικά την αυτοδιάθεση. Με τον όρο «αυτοδιάθεση» οι αυτονομιστές της Καταλονίας αναφέρονται στο «δικαίωμα» να διενεργηθεί ψηφοφορία για το θέμα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Το ψήφισμα καταγγέλλει και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, κάλεσε για ακόμη μια φορά την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε «διάλογο χωρίς όρους (...) στον οποίο η καταλανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση».

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Π. Σάντσεθ επισκέφτηκε τις δυνάμεις καταστολής της Βαρκελώνης, αλλά αρνήθηκε συνάντηση με την περιφερειακή κυβέρνηση, όπως και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Τόρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως ο τελευταίος δεν καταδικάζει τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις της τελευταίας βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ