Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Πρωθυπουργός ξανά ο Τριντό, δίχως αυτοδυναμία στη Βουλή

ΟΤΑΒΑ.--

Νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας, χωρίς όμως να διατηρήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αναδείχθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς το κόμμα του ήρθε πρώτο, μολονότι πήρε λιγότερες ψήφους από το κόμμα του Αντριου Σιρ.

Ειδικότερα, οι Φιλελεύθεροι του Τριντό εξέλεξαν 157 βουλευτές (20 λιγότερους από τις εκλογές του 2015), συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,1%. Δεύτεροι ήρθαν οι Συντηρητικοί του Σιρ, που εξέλεξαν 121 βουλευτές (26 παραπάνω από ό,τι στις εκλογές του 2015) με ποσοστό 34,4%. Στην τρίτη θέση ήρθαν οι γαλλόφωνοι αυτονομιστές του Κεμπέκ με το «Μπλοκ του Κεμπέκ», του Φρανσουά Μπλανσέ, που κατέγραψε ιστορικό ποσοστό στη γαλλόφωνη επαρχία, κερδίζοντας 32 έδρες στο Κοινοβούλιο (τριπλάσιες σε σχέση με το 2015) και ποσοστό 7,7%. Ο Μπλανσέ ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος περιορίζοντας τη ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και προωθώντας τα «συμφέροντα» της γαλλόφωνης επαρχίας και της γαλλικής γλώσσας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Οτάβα. Ακολουθούν το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που εξέλεξε 24 βουλευτές (ποσοστό 15,9%), και το κόμμα των Πρασίνων, που εξέλεξε τρεις βουλευτές (ποσοστό 6,5%).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες έφτασε το 62%, από 68% στις εκλογές του 2015.

Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ο Τριντό εκτίμησε πως οι ψηφοφόροι τον προτίμησαν επειδή παρουσίασε ένα «προοδευτικό πρόγραμμα» κατά της λιτότητας και υπέρ «μίας ισχυρής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής». Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «για όλους τους Καναδούς», απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στους ψηφοφόρους των πετρελαιοφόρων επαρχιών Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, όπου δεν εξελέγη κανένας βουλευτής από το κόμμα των Φιλελεύθερων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ