Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή

Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και χτες στο Σαντιάγκο

Copyright 2019 The Associated

Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και χτες στο Σαντιάγκο
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στη Χιλή, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρότερες πόλεις, για πέμπτη μέρα, παρά την παρουσία του στρατού στο δρόμο. Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, με τελευταίο μέτρο, μετά τις αυξήσεις στα καύσιμα, τις αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που χτες αναγκάστηκε να πάρει πίσω.

Την ίδια ώρα, ο Πινιέρα, που παρομοιάζεται από τους διαδηλωτές με τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, προσπάθησε χτες να συγκαλέσει συνάντηση με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκλείοντας άλλα, όπως το ΚΚ Χιλής, που εξαρχής είχε δηλώσει ότι οποιοσδήποτε διάλογος προϋποθέτει τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καλώντας την κυβέρνηση να συζητήσει με τις κοινωνικές και εργατικές οργανώσεις. Ωστόσο στη συνάντηση αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εως αργά χτες βράδυ, από τις συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν σκοτωθεί 16 άνθρωποι, σε 99, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, ανέρχονται οι τραυματίες και πάνω από 1.500 είναι οι συλληφθέντες, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Χιλής, Ενώσεις καθηγητών, φοιτητών και πολλά κλαδικά σωματεία καλούν σήμερα σε γενική απεργία και κλιμάκωση μέχρι να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής σημειώνοντας:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρα απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, ο λαός της Χιλής αγωνίζονται ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ. Οι κινητοποιήσεις εκφράζουν τη γενικότερη λαϊκή αγανάκτηση και οργή ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που στόχο έχουν την "ανάπτυξη" και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτικές που καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και στην εξαθλίωση με την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εκτίναξη του κόστους για τις εργατικές οικογένειες.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, εκφράζουν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση του αγώνα και νέα εγκλήματα του κράτους (2020-01-01 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία (2019-11-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο λαϊκός αγώνας (2019-11-07 00:00:00.0)
Με μαζική συμμετοχή έγινε η διήμερη απεργία (2019-10-25 00:00:00.0)
Μαζική γενική απεργία (2019-05-31 00:00:00.0)
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Παταγονία (2012-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ