Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνέχιση του αγώνα και νέα εγκλήματα του κράτους

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Αγωνιστικά ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη νέα χρονιά οι λαϊκές δυνάμεις της Χιλής δίνοντας συνέχεια στις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 18 Οκτώβρη και συνεχίζονται. Στην εμβληματική πλατεία της Αξιοπρέπειας στο Σαντιάγκο έχει απευθυνθεί κάλεσμα να γίνει μια νέα μαζική εκδήλωση όπως και δραστηριότητες αλληλεγγύης και αγώνα προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα από τη συσπείρωση Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων - συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών κ.λπ.).

Την Παρασκευή μάλιστα σε συγκέντρωση στην ίδια πλατεία του Σαντιάγκο προσπαθώντας να αποφύγει τη βάρβαρη αστυνομική καταστολή, ο 33χρονος διαδηλωτής Μαουρίσιο Φρέδες βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας σε ένα λάκκο σε παρακείμενο στενό, όπου υπήρχαν εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ηλεκτροπληξία. Την επόμενη μέρα, στην κηδεία του τραυματίστηκε σοβαρά ένα 10χρονο κοριτσάκι όταν δέχτηκε δακρυγόνο στο σώμα, καθώς η καταστολή των καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ) συνεχίζεται. Στο διάστημα αυτών των δύο και πάνω μηνών, έχουν δολοφονηθεί 29 διαδηλωτές, με σφαίρες καουτσούκ, σκάγια από φυσίγγια, δακρυγόνα και χημικά, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 3.500, με 352 να έχουν προβλήματα όρασης, με 21 να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις από την αρχή τους έθεσαν αιτήματα για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, αλλά και να σταματήσει η κρατική καταστολή, που και τις τελευταίες μέρες δηλώνει ότι θα συνεχίσει με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στο όνομα της «διασφάλισης της έννομης τάξης».

Κεντρικό επίσης αίτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση με Συντακτική Συνέλευση, ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα της δικτατορίας, που παραμένει σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό καθώς οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων δεν τόλμησαν να το αλλάξουν. Το ΚΚ Χιλής δεν συμμετείχε στη συμφωνία της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα με κόμματα της αντιπολίτευσης για «την ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», και καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα για ουσιαστική Συντακτική Συνέλευση, που θα οδηγήσει σε πραγματικές αλλαγές και ταυτόχρονα σε ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό τον επόμενο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ