Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νεκροί και αγνοούμενοι από τις πυρκαγιές που μαίνονται

Μια μητέρα με τα παιδιά της στην πόλη Μαλακούτα (Βικτόρια) προσπαθούν να διαφύγουν από τις φλόγες
Μια μητέρα με τα παιδιά της στην πόλη Μαλακούτα (Βικτόρια) προσπαθούν να διαφύγουν από τις φλόγες
ΣΙΔΝΕΪ.--

Σε τουλάχιστον 11 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και βδομάδες στην Αυστραλία. Τη Δευτέρα ένας εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο υπέστησαν εγκαύματα όταν ανετράπη το φορτηγό τους, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Οι εθελοντές πυροσβέστες επιχειρούσαν την κατάσβεση πυρκαγιάς περίπου 70 χλμ. ανατολικά του Ολμπερι στη Νέα Νότια Ουαλία.

Χτες δύο άνθρωποι, πατέρας και γιος, βρέθηκαν νεκροί κοντά στην ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, προσπαθώντας να προστατεύσουν το σπίτι τους στο Κορμπάγκο από τις φλόγες. Τουλάχιστον ακόμη ένας άνθρωπος αγνοείτο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές τρέπονται σε φυγή.

Ο Σέιν Φιτζσίμονς, επικεφαλής των πυροσβεστών στη Νέα Νότια Ουαλία, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αγνοούμενους που πιθανώς είναι νεκροί στη νότια ακτή, ωστόσο επισήμανε ότι δεν είναι ασφαλές για τους αστυνομικούς να πάνε στο σημείο, λόγω της κατάστασης στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, ιδίως κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καίνε επί βδομάδες, ενώ στο Σίδνεϊ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει ήδη 40 εκατ. στρέμματα, σχεδόν όσο η έκταση ολόκληρης της Ιαπωνίας. Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πυρκαγιών έχουν εκδοθεί από τη Δυτική Αυστραλία έως τη Νότια Αυστραλία και την Τασμανία, εν μέσω μίας από τις πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η πύρινη λαίλαπα που εξελίσσεται επιβεβαιώνει ότι στην κοινωνία όπου κριτήριο είναι το κέρδος, δηλαδή στον καπιταλισμό, τα μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στην Πολιτεία Βικτόρια, όπου συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους και περίπου 30.000 τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή Ανατολικό Γκίψλαντ. Με τον υδράργυρο να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 40° Κελσίου στη Μελβούρνη, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών προβλέπεται πως θα είναι εξαιρετικά υψηλός στις 7 από τις 9 περιφέρειες της Πολιτείας και οι φωτιές απειλούν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Πρίνσις, έναν από τους κυριότερους πολιτειακούς οδικούς άξονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ