Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αντιπαράθεση για νόμο περί «θρησκευτικής ελευθερίας»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Εντολή για τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στις πρεσβείες του Μαυροβουνίου σε Σερβία και Σλοβενία έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με αφορμή τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις που προκαλεί τις τελευταίες μέρες στις δύο χώρες ο νέος νόμος περί «θρησκευτικής ελευθερίας» που ψήφισε το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία επικρίνει, εκτιμώντας ότι θα καταλήξει σε λεηλασία της μοναστηριακής και εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι. Πλήθος διαδηλωτών έκαψαν τη σημαία του Μαυροβουνίου, αντιδρώντας στον νέο νόμο που θίγει τα εκεί συμφέροντα της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία διαθέτει στο Μαυροβούνιο εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις γης, σημαντικής αξίας. Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε το Σάββατο έξω από την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στη Σλοβενία, όπου διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της χώρας και προκάλεσαν υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου καταδίκασε τους βανδαλισμούς που έγιναν στις 27, 28 και 29 Δεκέμβρη μπροστά από τις πρεσβείες της χώρας σε Σερβία και Σλοβενία καθώς και στο γενικό προξενείο στο Σρέμσκι Καρλόβτσι. Καταδίκασε επίσης τη βεβήλωση κρατικών συμβόλων σε γειτονικές και φιλικές χώρες.

Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν φαίνεται πως θα καταλαγιάσουν σύντομα. Ο νέος νόμος περί «θρησκευτικής ελευθερίας» καλεί τις θρησκευτικές κοινότητες να αποδείξουν πως κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, μετέπειτα Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ