ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΟ «MOBY LOVE»
Και η νέα ανάλυση επιβεβαίωσε την ύπαρξη αμίαντου

Εκθετη η κυβέρνηση που είχε σπεύσει να δώσει εντολή επανέναρξης των εργασιών αδιαφορώντας για τις ζωές των εργατών

Απολύτως αληθινές βγήκαν μετά και τη νέα ανάλυση δειγμάτων οι καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την ύπαρξη αμίαντου στο πλοίο «Moby Love», υλικού άκρως επικίνδυνου για τις ζωές των εργατών που απασχολούνται στις εργασίες επισκευής του πλοίου εδώ και μήνες.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, παράλληλα, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία, στηριζόμενη σε ισχυρισμούς της εργοδοσίας, είχε σπεύσει να δώσει εντολή για επανέναρξη των εργασιών που είχαν διακοπεί για αυτόν το λόγο!

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 19/1 η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι συνδικάτων, είχε επιβάλει διακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο πλοίο γιατί διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιαντούχου υλικού σε κάδο απορριμμάτων.

Ομως, μία μέρα μετά, το Σάββατο 20/1, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, παρακάμπτοντας τη Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, έδωσε εντολή συνέχισης των εργασιών. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενη μετρήσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που, όπως είπε, έδειχναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!

Την απαράδεκτη εντολή του υπουργείου για επανέναρξη των εργασιών κατήγγειλε άμεσα το ΚΚΕ, με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου ήταν επίσης άμεση. Τη Δευτέρα 22/1 έκανε παρέμβαση στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, απαιτώντας να εφαρμοστεί «η απόφαση διακοπής εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας που δόθηκε την Παρασκευή 19/1/2018 και να μη γίνει επανέναρξη οποιασδήποτε εργασίας εάν δεν καθαριστούν πλήρως από αμίαντο ή από ίνες αμίαντου όλοι ανεξαιρέτως οι χώροι του πλοίου».

Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου, η Εισαγγελία έδωσε εντολή και λήφθηκαν νέα δείγματα την Πέμπτη 25/1 από τον «Δημόκριτο», παρουσία της Μεικτής Επιτροπής, ενώ αποφασίστηκε νέα διακοπή των εργασιών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

Τα αποτελέσματα βγήκαν την Παρασκευή 26/1 και επιβεβαίωσαν για δεύτερη φορά ότι υπάρχει αμίαντος, κάτι που αναγκάστηκε αυτήν τη φορά να παραδεχθεί και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η διακοπή των εργασιών θα συνεχιστεί προκειμένου να μπει εξειδικευμένο συνεργείο στο πλοίο και να απομακρύνει τον αμίαντο. Υστερα θα ληφθούν νέα δείγματα, για να βεβαιωθεί ότι ο αμίαντος έχει απομακρυνθεί.

Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως και η πρώτη, έτσι και η τρέχουσα διακοπή των εργασιών έγινε από τη Μεικτή Επιτροπή και όχι από το υπουργείο Εργασίας. Ηρθε ύστερα από την παρέμβαση του Συνδικάτου, που προκάλεσε την εντολή της Εισαγγελίας, την ίδια ώρα που υπουργείο και κυβέρνηση είχαν «φροντίσει» ήδη για την επανέναρξη των εργασιών!

Τεράστιες οι ευθύνες τις κυβέρνησης - Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης αμίαντου και στα νέα δείγματα, σχολίασε τα εξής:

«Η κυβέρνηση είναι έκθετη, μετά από την έρευνα που έγινε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου. Εχουν εκθέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εργαζόμενους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αμίαντος, με στόχο να προστατέψουν τα κέρδη των εργοδοτών. Το κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας που έδωσε την εντολή για επανέναρξη των εργασιών πρέπει να απαντήσει εάν πήρε πολιτική εντολή και από ποιον, αλλιώς να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές εάν υπάρχει άλλου είδους συναλλαγή ή κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι ελεγκτές αποτελούν κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους. Το Συνδικάτο ζητά να διερευνηθούν οι εγκληματικές ευθύνες όσων εμπλέκονται και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν φτάνουν».

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καθυστερήσεις στα επιδόματα ανεργίας, κοροϊδία από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Να αφήσουν την κοροϊδία και να λύσουν εδώ και τώρα το πρόβλημα απαίτησαν από την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΟΑΕΔ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου
Να αφήσουν την κοροϊδία και να λύσουν εδώ και τώρα το πρόβλημα απαίτησαν από την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΟΑΕΔ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου
Σε διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ της Ρόδου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας προχώρησαν την Παρασκευή τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare και Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton».

Τα σωματεία συναντήθηκαν με την προϊσταμένη και παρέδωσαν ψήφισμα για να μεταβιβαστεί στην κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού.

Οπως επισημαίνουν στο ψήφισμά τους, οι εποχικοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες για πέντε μήνες και μετά πετιούνται στην ανεργία και την αγωνία για το βιοπορισμό το χειμώνα. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν υπάρχει ξενοδοχοϋπάλληλος στο νησί που δεν έχει βάλει σε ρύθμιση με δόσεις το ρεύμα, γιατί αδυνατεί να το πληρώσει», σχολιάζουν. Υπογραμμίζουν πως ενώ η ανάγκη για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους έχει αυξηθεί, τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας χορηγούνται μόνο για τρεις μήνες ετησίως στους εποχικούς.

Στα παραπάνω προστίθεται η πολύμηνη ταλαιπωρία, που ξεκινά με την κατάθεση των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ με τις απολύσεις τους στο τέλος της σεζόν και συνεχίζεται μέχρι να πληρωθούν τελικά το επίδομα δύο και τρεις μήνες μετά.

«Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και μέσα στο Νοέμβρη, ορισμένοι και από τις αρχές Νοέμβρη και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Οσοι έχουν καταθέσει το Δεκέμβρη η απάντηση που παίρνουν είναι να ξαναπεράσουν το Φλεβάρη και βλέπουμε...», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα σωματεία απαντούν και στην ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, η οποία με ανακρίβειες και κοροϊδία προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Οπως αναφέρουν, «παρουσιάζει τον ένα υπάλληλο που απέσπασε για τέσσερις εβδομάδες ως "μέτρο", τη στιγμή που μόνο στο υποκατάστημα της Ρόδου κατατέθηκαν 13.500 αιτήσεις τις οποίες εξυπηρέτησαν 6 υπάλληλοι! Ισχυρίζεται ότι έστειλε μεγάλο όγκο αιτήσεων σε άλλα υποκαταστήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη στιγμή που οι αιτήσεις αυτές δεν ξεπερνούν το 10%! Λέει ότι εξυπηρετήθηκαν 10.000 αιτήσεις όταν οι αιτήσεις που έχουν εξυπηρετηθεί, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπαλλήλων, δεν ξεπερνούν τις 8.500».

Τέλος, τα σωματεία απαιτούν η κυβέρνηση και η κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ «να αφήσουν την κοροϊδία και τη δημιουργία εντυπώσεων παρουσιάζοντας μαγειρεμένα νούμερα και να λύσουν εδώ και τώρα το πρόβλημα».

Κάβος διέλυσε τα πόδια ναύτη

Σοβαρό ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε το πρωί της Παρασκευής στο ακτοπλοϊκό επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», όταν κατά τη διάρκεια χειρισμών για τον απόπλου του από το λιμάνι του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, έσπασε κάβος, με αποτέλεσμα να διαλύσει τα πόδια 52χρονου ναύτη που βρισκόταν στην κουβέρτα του πλοίου.

Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και από εκεί με αεροπλάνο «C130» στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και νοσηλεύεται, ενώ μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι γιατροί έδιναν μάχη στο χειρουργείο για να σώσουν τουλάχιστον το ένα του πόδι.

Κατά την ώρα που γίνονταν οι χειρισμοί απόπλου του πλοίου, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και κυματισμό, όπως και σε όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε η πρόβλεψη από το υπουργείο Ναυτιλίας για όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στα λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου, τη στιγμή απόπλου του πλοίου, υπήρχε ένας μόνο καβοδέτης, ο οποίος βέβαια δεν μπορούσε να λύσει και τους δύο κάβους του πλοίου ταυτόχρονα. Ετσι, για λίγα λεπτά το καράβι είχε μείνει δεμένο με έναν κάβο, ο οποίος τελικά δεν άντεξε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διατηρούν σε ισχύ την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση του 2005, με την οποία μετατράπηκε σε λάστιχο το «απαγορευτικό» που ίσχυε μέχρι τότε (εφαρμόστηκε μετά το ναυάγιο του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» στη Φαλκονέρα), το οποίο απαγόρευε τον απόπλου επιβατηγών ακτοπλοϊκών από τα 8 μποφόρ και πάνω. Τώρα τα πλοία μπορούν να αποπλέουν με δυσμενείς καιρικές συνθήκες με μία απλή «δήλωση για ευθύνη πλοιάρχου»...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποιεί, την Κυριακή 28/1, Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα Συνταξιούχων ΔΕΗ (οδός Αριστοτέλους 11, στον 5ο όροφο).

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»

Παράνομη έβγαλε το δικαστήριο την απεργία τους

Συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Βοτανικού πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», που μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας αγωνίζονται εδώ και μήνες για στοιχειώδη δικαιώματα, την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Επιπλέον, απαιτούν την ανάκληση απολύσεων που έχει κάνει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα προκειμένου να κάμψει τον αγώνα τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, συνδικάτα από την Κλωστοϋφαντουργία, το Φάρμακο και το Φυσικό Αέριο.

Ακολούθησε κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι κατά της εταιρείας για τους απλήρωτους μισθούς. Η απόφαση θα βγει το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία που είχε κηρυχθεί από το κλαδικό Συνδικάτο για χτες, ύστερα από αγωγή της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους προχώρησαν στις παραπάνω κινητοποιήσεις και συνεχίζουν τον αγώνα τους με επίσχεση εργασίας.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που έκρινε την απεργία παράνομη στηρίχθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα (όπως ο τρόπος ορισμού προσωπικού ασφαλείας), ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία έσπευσε να αξιοποιήσει στην αγωγή της την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν από λίγες μέρες, κάνοντας «ποδαρικό» στο νέο όπλο που έδωσε η κυβέρνηση στο κεφάλαιο ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ