Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΟ «MOBY LOVE»
Και η νέα ανάλυση επιβεβαίωσε την ύπαρξη αμίαντου

Εκθετη η κυβέρνηση που είχε σπεύσει να δώσει εντολή επανέναρξης των εργασιών αδιαφορώντας για τις ζωές των εργατών

Απολύτως αληθινές βγήκαν μετά και τη νέα ανάλυση δειγμάτων οι καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την ύπαρξη αμίαντου στο πλοίο «Moby Love», υλικού άκρως επικίνδυνου για τις ζωές των εργατών που απασχολούνται στις εργασίες επισκευής του πλοίου εδώ και μήνες.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, παράλληλα, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία, στηριζόμενη σε ισχυρισμούς της εργοδοσίας, είχε σπεύσει να δώσει εντολή για επανέναρξη των εργασιών που είχαν διακοπεί για αυτόν το λόγο!

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 19/1 η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι συνδικάτων, είχε επιβάλει διακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο πλοίο γιατί διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιαντούχου υλικού σε κάδο απορριμμάτων.

Ομως, μία μέρα μετά, το Σάββατο 20/1, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, παρακάμπτοντας τη Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, έδωσε εντολή συνέχισης των εργασιών. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενη μετρήσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που, όπως είπε, έδειχναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!

Την απαράδεκτη εντολή του υπουργείου για επανέναρξη των εργασιών κατήγγειλε άμεσα το ΚΚΕ, με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου ήταν επίσης άμεση. Τη Δευτέρα 22/1 έκανε παρέμβαση στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, απαιτώντας να εφαρμοστεί «η απόφαση διακοπής εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας που δόθηκε την Παρασκευή 19/1/2018 και να μη γίνει επανέναρξη οποιασδήποτε εργασίας εάν δεν καθαριστούν πλήρως από αμίαντο ή από ίνες αμίαντου όλοι ανεξαιρέτως οι χώροι του πλοίου».

Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου, η Εισαγγελία έδωσε εντολή και λήφθηκαν νέα δείγματα την Πέμπτη 25/1 από τον «Δημόκριτο», παρουσία της Μεικτής Επιτροπής, ενώ αποφασίστηκε νέα διακοπή των εργασιών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

Τα αποτελέσματα βγήκαν την Παρασκευή 26/1 και επιβεβαίωσαν για δεύτερη φορά ότι υπάρχει αμίαντος, κάτι που αναγκάστηκε αυτήν τη φορά να παραδεχθεί και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η διακοπή των εργασιών θα συνεχιστεί προκειμένου να μπει εξειδικευμένο συνεργείο στο πλοίο και να απομακρύνει τον αμίαντο. Υστερα θα ληφθούν νέα δείγματα, για να βεβαιωθεί ότι ο αμίαντος έχει απομακρυνθεί.

Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως και η πρώτη, έτσι και η τρέχουσα διακοπή των εργασιών έγινε από τη Μεικτή Επιτροπή και όχι από το υπουργείο Εργασίας. Ηρθε ύστερα από την παρέμβαση του Συνδικάτου, που προκάλεσε την εντολή της Εισαγγελίας, την ίδια ώρα που υπουργείο και κυβέρνηση είχαν «φροντίσει» ήδη για την επανέναρξη των εργασιών!

Τεράστιες οι ευθύνες τις κυβέρνησης - Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης αμίαντου και στα νέα δείγματα, σχολίασε τα εξής:

«Η κυβέρνηση είναι έκθετη, μετά από την έρευνα που έγινε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου. Εχουν εκθέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εργαζόμενους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αμίαντος, με στόχο να προστατέψουν τα κέρδη των εργοδοτών. Το κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας που έδωσε την εντολή για επανέναρξη των εργασιών πρέπει να απαντήσει εάν πήρε πολιτική εντολή και από ποιον, αλλιώς να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές εάν υπάρχει άλλου είδους συναλλαγή ή κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι ελεγκτές αποτελούν κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους. Το Συνδικάτο ζητά να διερευνηθούν οι εγκληματικές ευθύνες όσων εμπλέκονται και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν φτάνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ