Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΒΓΑ»
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για να γίνεται το σχέδιο δράσης υπόθεση των εργαζομένων

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ», συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο, συμμετείχαν σε όλες τις μάχες του εργατικού κινήματος απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των βιομηχάνων, που στόχο είχαν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία, να αρπάξουν τα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών μέσω πλειστηριασμών, να επιβάλουν νέα φοροληστεία στα οικογενειακά εισοδήματα κ.ά.

Οπως μας εξηγεί ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ», η συμμετοχή αυτή των εργαζομένων και η συσπείρωση στο σωματείο δεν ήρθαν από το πουθενά. Από την πρώτη στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου συζήτησε το σχέδιο δράσης μέσα και έξω από το εργοστάσιο, έδωσε μάχη για να γίνει αυτό το σχέδιο υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Για να πετύχει αυτόν το στόχο αξιοποίησε κάθε δυνατή μορφή: Οργάνωσε ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωνε συνεχώς τους συναδέλφους και συζητούσε μαζί τους με συσκέψεις ανά τμήματα για όλες τις γενικές πολιτικές εξελίξεις, δένοντάς τες ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στον κλάδο.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, περισσότεροι εργαζόμενοι, πέρα από τα μέλη του ΔΣ, βγήκαν μπροστά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδίου.

Σε καθημερινή βάση το σωματείο πρωτοστάτησε για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, όπως ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ο αγώνας για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Συμμετείχε από κοινού σε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου, βοηθώντας, όπως μας επισημαίνει ο Μ. Καραντούσας, έμπρακτα να σπάει ο συντεχνιασμός του χώρου, να αποκτούν οι εργαζόμενοι κλαδική ενιαία αντίληψη.

Αποκορύφωμα της δράσης αυτής ήταν η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις δύο 24ωρες απεργίες του Δεκέμβρη και του Γενάρη. Τις απεργίες αυτές περιφρούρησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλούσαν το ΠΑΜΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στη βάση όλης αυτής της δραστηριότητας, με αυτό το περιεχόμενο και αυτόν τον τρόπο δουλειάς έχουν κατακτηθεί μέσα στο εργοστάσιο η μεγάλη αποδοχή και το σημαντικό κύρος του σωματείου, στο οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.

«Αυτό είναι το καθήκον των οργάνων που εκλέγουν οι εργάτες», σημειώνει ο Μ. Καραντούσας, «να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα τα ταξικά συμφέροντά τους, να συμβάλλουμε στην οργάνωση της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, απέναντι στην εργοδοσία, στο κράτος και τις κυβερνήσεις της, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί συνολικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, άσχετα από το αν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν ή δεν έχουν συγκροτημένη παρουσία σε ένα εργοστάσιο, σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο».

«Θεμέλιος λίθος στα θετικά αποτελέσματα που μετράμε σήμερα, αλλά και στα πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, «είναι οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο σύνολο των συναδέλφων όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που δώσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ