Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλευρές από τη δράση σωματείων που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας

Με αντικείμενο τη συνέχιση και κλιμάκωση των εργατικών αγώνων απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου συνεδριάζει το Σάββατο 27/1 η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, στις 9 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

Ηδη, οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, με αιτήματα απέναντι σε οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, αλλά και με διεκδικητικό χαρακτήρα, δίνουν στην πράξη τον τόνο της συνέχειας στη σημαντική μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προώθησαν στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν, μεταξύ άλλων: Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ», οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και διεκδικούν για άλλη μια φορά τα δεδουλευμένα τους, καθώς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία, παλεύοντας για εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και ενάντια στις δρομολογούμενες απολύσεις επικουρικών εργαζομένων που απασχολούνται στα νοσοκομεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια για συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, στην προσπάθεια αυτές οι εστίες αντίστασης να δυναμώνουν, να συντονίζονται σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον κοινό αντίπαλο, αποτελεί ακριβώς η πλούσια πείρα που συγκεντρώθηκε από τη μάχη που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, σε συνθήκες μάλιστα που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός πέρασε κατ' απαίτηση του κεφαλαίου σε φάση ανοιχτής απεργοσπασίας.

Μια πείρα που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στην απεργία, στις άλλες κινητοποιήσεις, συνολικά στο τι μένει ως κέρδος για τη συνέχεια, καταγράφηκαν σε εκείνους τους χώρους, σε εκείνους τους κλάδους όπου η μάχη δεν έμεινε μόνο στο επίπεδο ορισμένων κεντρικών παρεμβάσεων, αλλά έγινε υπόθεση των ίδιων των σωματείων.

Επιχειρώντας να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτής της πείρας, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες χαρακτηριστικές πτυχές από την επιτυχημένη δουλειά δυο επιχειρησιακών σωματείων μπροστά στην απεργία στις 12 Γενάρη και τις άλλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, δύο σωματείων που έχουν κατακτήσει σταθερή λειτουργία με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή του συνδικάτου, στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους: Πρόκειται για το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» και το Σωματείο Εργαζομένων της «Πατραϊκής Χαρτοποιίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απεργία έδωσαν απάντηση στις απολύσεις και διεκδικούν επιχειρησιακή ΣΣΕ (2022-06-28 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να δουν τη ζωή τους αλλιώς, μέσα από την οργανωμένη πάλη (2021-09-24 00:00:00.0)
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας της Τετάρτης (2018-11-24 00:00:00.0)
Μάχη απέναντι στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης (2018-05-30 00:00:00.0)
Πείρα από την παρέμβαση στα εποχικά ξενοδοχεία της Ρόδου (2018-03-03 00:00:00.0)
Οργανώνουν την απεργία τους (2005-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ