ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές «τριβές»

Τουρκικά άρματα μάχης στο Αφρίν

Copyright 2018 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία, με αφορμή το δεύτερο χτύπημα σε μια βδομάδα σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν τη συνδρομή και της Ρωσίας. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη την περασμένη Κυριακή στην ανατολική Συρία και χτες ο Αμερικανός αντιστράτηγος Τζέφρι Χαριτζιάν, επικεφαλής αεροπορικών δυνάμεων της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, σημείωσε ότι δυνάμεις του εντόπισαν και είδαν ρωσικό άρμα μάχης που στόχευσε εναντίον τους, το οποίο και έπληξαν. Οπως είπε, «εκτελέσαμε τους κανονισμούς εμπλοκής σε αυτοάμυνα για να αμυνθούμε». Είχε προηγηθεί στις 7 Φλεβάρη το χτύπημα με πάνω από 100 νεκρούς φιλοκυβερνητικούς μαχητές στο Ντέιρ Εζόρ, ενώ δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για παρουσία Ρώσων «μισθοφόρων» και «στρατιωτικών εργολάβων» στις επιχειρήσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε και χτες ότι σε πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ κατά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν «πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι».

Την ίδια ώρα, η ρωσική κυβέρνηση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της ότι οι ΗΠΑ «αντί να χτυπάνε τους ενόπλους του "Ισλαμικού Κράτους", χτυπάνε τις φιλοσυριακές δυνάμεις που τους πολεμούν».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες διαφόρων παραγόντων για διαμόρφωση γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούν την «επόμενη μέρα» στη Συρία, εν μέσω συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πιο σημαντική την επέμβαση του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα Αφρίν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Χτες το βράδυ ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, κατήγγειλε τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, να ξεκινήσει (χωρίς, κατά τα φαινόμενα, να ενημερώσει τη συριακή κυβέρνηση...) τη συγκρότηση ενός φορέα «συνταγματικής μεταρρύθμισης», στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, που δυτικές και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τη φαντάζονται δίχως τη συμμετοχή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ο Σύρος πρέσβης ξεκαθάρισε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει άλλο φορέα «συνταγματικής μεταρρύθμισης» πέραν του πλαισίου που δημιουργεί η πρόσφατη ρωσική «ειρηνευτική» πρωτοβουλία με τη σύγκληση του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας (30 - 31 Γενάρη). Κατηγόρησε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πως καταβάλλουν «κάθε προσπάθεια για να υποβαθμίσουν τη Συρία και το λαό της», προσθέτοντας ότι το τελευταίο 20ήμερο «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποίησαν επανειλημμένα πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Δαμασκός δέχτηκε 1.000 όλμους». Κατήγγειλε ακόμα την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, γιατί παραβιάζει την απόφαση 2254 του ΟΗΕ που επιβεβαιώνει τη διατήρηση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και ενότητας της Συρίας.

Επίσης, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ επισήμανε ότι οι κατηγορίες που εξαπολύονται από διάφορες πλευρές (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό «είναι προσπάθειες να δικαιολογηθούν εχθρικές ενέργειες κατά της Συρίας», ενώ κάλεσε τους Αραβες και Κούρδους μαχητές στο Αφρίν να ενώσουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν, όπως τόνισε, «την τουρκική επίθεση».

Παράλληλα, αργά προχτές το βράδυ στη Ρώμη, μετά την πραγματοποίηση Συνόδου υπουργών Αμυνας χωρών που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», διαπιστώθηκε αδυναμία να βρεθεί λύση σε σχέση με την τύχη των εκατοντάδων ξένων τζιχαντιστών τους οποίους έχουν συλλάβει Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις είπε ότι δεν βρέθηκε λύση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτοί οι κρατούμενοι να παραμείνουν στη Συρία, όπου η κατάσταση δεν είναι σταθερή και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τζιχαντιστές αυτοί δεν θα ξαναπάρουν τα όπλα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Φαγωμάρα για την «πίτα»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Η διεθνής σύνοδος «δωρητών» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Κουβέιτ, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η διαπάλη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αυτών που διέλυσαν τη χώρα για να κλέψουν τον πλούτο της και τώρα τρέχουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Οι ΗΠΑ, που εκπροσωπήθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, απέφυγαν να ανακοινώσουν νέα προσφορά, επικαλούμενοι τα πάνω από 60 δισ. δολάρια που υποτίθεται πως έδωσαν για το Ιράκ (ή ακριβέστερα για τα αμερικανικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ...) την τελευταία 9ετία. Πάντως, υποσχέθηκε στο μέλλον άλλα τρία δισ. δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε αμερικανικές εταιρείες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αποναρκοθέτηση του Ιράκ, Πεχρ Λοντχάμαρ, δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν οι προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση της πολύπαθης χώρας, σε συνεργασία με την ιρακινή ομοσπονδιακή τράπεζα, καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος συγκέντρωσης των περίπου 88,7 δισ. δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση μεγάλων αστικών κέντρων και για την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών της χώρας σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, παραγωγής Ενέργειας κ.λπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε 5 δισ. δολάρια για δάνεια και προγράμματα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης σε τουρκικά κατασκευαστικά μονοπώλια. Ο Κουβεϊτιανός εμίρης ανακοίνωσε βοήθεια δύο δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση σε πιστώσεις και άμεσες επενδύσεις. Ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως και το «Αραβικό Ταμείο». Το Κατάρ δεσμεύτηκε να χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως και η «Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν ότι θα διαθέσουν μισό δισ. δολάρια.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και μίλησε για ...τις αιτίες που προκάλεσαν την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», «που δεν εξαλείφθηκαν από τη στρατιωτική ήττα», λέγοντας ότι απαιτούνται «συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» και «αντιμετώπισης της ξενοφοβίας στην Ευρώπη» και ότι η κυβέρνηση προωθεί «το διαθρησκευτικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή». Αυτά λέγονται όταν συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια» στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, δίνοντας «γην και ύδωρ» (βάσεις, στρατηγεία) για τις επεμβάσεις κατά των λαών. Το πραγματικό ενδιαφέρον και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τα ελληνικά μονοπώλια να πάρουν κομμάτι από την «πίτα» των διαλυμένων υποδομών των κατεστραμμένων χωρών.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Υπογραφή μνημονίου από τον Τίλερσον για 1,27 δισ. δολάρια

ΑΜΜΑΝ.--

Παρά τις πρόσφατες «απειλές» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μειώσει ή θα διακόψει τη χορήγηση οικονομικής «βοήθειας» σε όλες τις χώρες που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, υπέγραψε χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας μνημόνιο κατανόησης για τη χορήγηση ετήσιας «βοήθειας» 1,275 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία. Οπως δήλωσε ο Τίλερσον, η συμφωνία «είναι ένα σήμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η αμερικανο-ιορδανική εταιρική σχέση δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

Οπως διευκρινίστηκε αργότερα, το ποσό αυτό αυξάνει κατά 275 εκατ. δολάρια την ετήσια οικονομική βοήθεια προς την Ιορδανία σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Από τα 1,275 δισ., τα 750 εκατ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων και τα υπόλοιπα 350 εκατ. δολάρια για «στρατιωτική βοήθεια».

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον, και Ιορδανίας, Αϊμαν αλ Σαφάντι, συμφώνησαν ότι υπάρχουν διαφωνίες «αλλά ο τελικός στόχος και για τις δύο χώρες παραμένει ο ίδιος». Ο Ιορδανός αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για την Ιερουσαλήμ αλλά μοιραζόμαστε μία δέσμευση για ειρήνη». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ιορδανική κυβέρνηση δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για το Παλαιστινιακό «από τη λύση των δύο κρατών».

Επόμενος σταθμός του Τίλερσον μετά την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και την Ιορδανία είναι ο Λίβανος και τελευταίος η Τουρκία, όπου αναμένεται σήμερα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προειδοποιήσεις για νέες συγκρούσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι ανταγωνισμοί μεταξύ χωρών θα αυξηθούν το επόμενο έτος καθώς μεγάλες δυνάμεις και περιφερειακοί επιτιθέμενοι θα εκμεταλλευτούν τις περίπλοκες διεθνείς τάσεις ενώ προσαρμόζονται στις νέες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, είναι σήμερα υψηλότερος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι πιο άμεσες απειλές περιφερειακής σύγκρουσης μεταξύ χωρών πηγάζουν από τη Βόρεια Κορέα και από τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας». Σε αυτό το κεντρικό συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τίτλο «Εκτίμηση Διεθνούς Απειλής» (Worldwide Threat Assessment) που δόθηκε χτες τα ξημερώματα κατά την ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών, Ντάνιελ Κόατς.

Ακολουθώντας σταθερά τη βασική ιδέα της όξυνσης της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα, και σε περιφερειακό επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, η έκθεση επισημαίνει επιπλέον την αβεβαιότητα συμμάχων και εταίρων της Ουάσιγκτον «να διατηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» καθώς και το ενδεχόμενο «να αναπροσανατολίσουν τις πολιτικές τους ιδιαίτερα σε σχέση με το εμπόριο, μακριά από την Ουάσιγκτον». Διαπιστώνει επίσης ρευστότητα σε παλιές αλλά και νέες «συμμαχίες» και «ανεπίσημα δίκτυα», πέρα από τα (όπως αναφέρει...) «παραδοσιακά μπλοκ εξουσίας και εθνικών κυβερνήσεων», που θα αυξήσουν τις «δοκιμασίες» διεθνούς συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ένταση μεταξύ πολλών χωρών θα αυξηθεί και η απειλή από σουνιτικές βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες θα ενισχυθεί καθώς ανασυγκροτούνται μετά τις απώλειες σε πεδία συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Παρατηρεί επιπλέον με ενδιαφέρον και ανησυχία «την επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης από τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορεί να προκαλέσει και αναταράξεις στις αγορές εργασίας τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό εντός προηγμένων βιομηχανικά χωρών...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ