ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αχτίδα» ελπίδας για το λαό της Μολδαβίας

Μολδαβία 2001. Δέκα περίπου χρόνια μετά τη μεγάλη ανατροπή πρόβαλε δύο μήνες πριν μια αχτίδα φωτός, όταν από τις βουλευτικές εκλογές αναδείχτηκε πρώτο το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ).

Σ' αυτή την ελπιδοφόρα συγκυρία, έπειτα από πρόσκληση του Α` Γραμματέα του ΚΚΔΜ και Προέδρου σήμερα της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν - την οποία απηύθυνε κατά την παρουσία του στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ - επισκέφτηκε τη Μολδαβία από τις 11 έως τις 13 Απρίλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ανώτατους κρατικούς και κομματικούς παράγοντες, καθώς και με τον Β. Βορόνιν και να επισκεφτεί εργοστάσια. Κάπου στο ενδιάμεσο των συναντήσεων ξεναγήθηκε σε ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και σε αυτό της αιώνιας φλόγας, στην πλατεία όπου υπάρχουν οι τάφοι εκατοντάδων ηρώων αγωνιστών όλων των πολέμων, ένα διεθνές μνημείο, ένας τόπος ιερός για τους όλους τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η επίσκεψη υπήρξε απόλυτα επιτυχής, αφήνοντας σε όσους την παρακολούθησαν χρήσιμα συμπεράσματα και τις καλύτερες εντυπώσεις από τη ζεστή φιλοξενία του ΚΚΔΜ.


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Ενα διαφορετικό Κοινοβούλιο

Συνάντηση με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ
Συνάντηση με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ
Την Πέμπτη, 12 Απρίλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευγενία Οσταπτσούκ, την ηγεσία του ΚΚΔΜ, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ενώπιον των βουλευτών του ΚΚΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το ΚΚΔΜ, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για το σύνθετο, μεγάλο και ελπιδοφόρο έργο που έχουν μπροστά τους, τονίζοντας επιπλέον: «Νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε, που με τη δράση και την προσπάθειά σας βοηθήσατε να ανάψει ένα φως ελπίδας μέσα σ' αυτήν την τραγική δεκαετία που έχουμε ζήσει λαοί και Κομμουνιστικά Κόμματα».

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για το ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει το Κόμμα στην Ελλάδα, ώστε να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του προς το λαό της Μολδαβίας και το ΚΚΔΜ, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα καταφανεί η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό αστικό Κοινοβούλιο και στο μολδαβικό.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο ότι το νέο Κοινοβούλιο της Μολδαβίας θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρός του Ευγενία Οσταπτσούκ, μετά τη συνάντησή της με την Αλ. Παπαρήγα, το μολδαβικό Κοινοβούλιο θα πρέπει «κατ' αρχήν να βοηθήσει, ώστε να αυξηθεί η οικονομία και η παραγωγή στη χώρα. Να βοηθήσει στο να καλυτερεύσει η ζωή των ανθρώπων. Ο λαός μας έδωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το αίτημα να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα για να καλυτερεύσει η ζωή του».

Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε μετά την προαναφερθείσα συνάντηση: «Αυτό το Κοινοβούλιο δε μοιάζει με το ελληνικό, όχι μόνο γιατί πλειοψηφούν οι κομμουνιστές, αλλά και γιατί, από όσο καταλαβαίνω και μαθαίνω, θα παίρνονται ουσιαστικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την πορεία της χώρας και τα προβλήματα του λαού. Αναμφισβήτητα, η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο να συσφιχτούν οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο και σε επίπεδο λαών, γιατί νομίζουμε ότι αξίζει να στηριχτεί ο μολδαβικός λαός».

Οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΔΜ

Αμέσως μετά την ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναδειχτεί το ΚΚΕ πρώτο κόμμα μέσα από βουλευτικές εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε: «Πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν απορρίπτει καμία εμπειρία. Πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας το εξής για την Ελλάδα. Οταν το κίνημα ανέβαινε, τότε ο ιμπεριαλισμός έκανε άμεση επέμβαση. Δε σημαίνει ότι κι εμείς πάντα εκτιμούσαμε σωστά τα πράγματα, μάλλον υποτιμήσαμε τον αντίπαλο. Ομως, η Ελλάδα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που σημαίνει ότι νομιμοποιείται η επέμβαση, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει νόρμες που λένε ότι όταν απειλείται το διεθνές συμφέρον τότε μπορεί στην Ελλάδα να μπαίνουν και ξένοι στρατοί και να χτυπούν το λαϊκό κίνημα. Με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση και μέσα από εκλογές το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του να έρθουν στην κυβέρνηση. Και αναμφισβήτητα θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Στην Ελλάδα, όμως, η σύγκρουση και η αντίδραση θα είναι άμεση. Εκτός αν και ο περίγυρος είναι ευνοϊκός. Για μας, η αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κυβέρνησης πρέπει να γίνει προς όφελος της ανόδου της λαϊκής παρέμβασης».

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ φοβάται ένα γενικευμένο πόλεμο στα Βαλκάνια, υπογράμμισε: «Είναι εκτίμηση αυτή γενικότερη και σε επίπεδο κυβερνητικό υπάρχει μια ανησυχία. Γιατί φοβόμαστε μια τέτοια εξέλιξη; Οχι μόνο γιατί υπάρχει ιμπεριαλισμός που κουβαλά τον πόλεμο, αλλά και γιατί έχουν αναπτυχθεί και οι εθνικές βλέψεις των αστικών τάξεων των βαλκανικών χωρών. Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν εξοπλίσει διάφορες ομάδες εθνικιστών και από ένα σημείο και μετά ξεφεύγει και ο έλεγχος. Και, τέλος, υπάρχει φτώχεια και δυστυχία, η οποία οξύνει τον εθνικισμό και τη θρησκευτική διαμάχη».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις για την κατάσταση του Κόμματος και της Νεολαίας του, για τη δράση του στο μαζικό λαϊκό κίνημα και τις συμμαχίες του, καθώς και για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και τις πολιτικές δυνάμεις που το απαρτίζουν. Ακόμη σε ερώτηση που της έγινε για τις σχέσεις του ΚΚΕ με άλλα κομμουνιστικά κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτές είναι στενές με όλα, ανεξάρτητα από διαφορές.

Η επίσκεψη στην IONEL

Η Αλέκα Παπαρήγα περιοδεύει στους χώρους του εργοστασίου IΟΝEL με τη διευθύντριά του
Η Αλέκα Παπαρήγα περιοδεύει στους χώρους του εργοστασίου IΟΝEL με τη διευθύντριά του
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην κλωστοϋφαντουργία IONEL. Ανήκει στους 2.000 εργαζομένους της, που κατάφεραν με έντονους αγώνες να αγοράσουν τις μετοχές όταν το 1998 αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίησή της.

Με περηφάνια η διευθύντρια της επιχείρησης, Αγλαΐα Οστρόφσκαγια, μιλάει για τις διακρίσεις και τα βραβεία που η Σοβιετική Ενωση απένειμε στην IONEL και με θλίψη εξιστορεί: «Πριν την περεστρόικα το εργοστάσιο απασχολούσε 4.500 εργάτες, με ένα πολύ καλό σύστημα κοινωνικών παροχών, που επέτρεπε - σε πλήρη αντίθεση με σήμερα - στις οικογένειες να αναπτύσσονται. 700 γυναίκες κάθε χρόνο έλειπαν με άδεια μητρότητας, το εργοστάσιο διέθετε 6 παιδικούς σταθμούς, ιατρείο και μικρό νοσοκομείο. Τώρα έχει απομείνει μόνο το νοσοκομείο. Σε ένα βράδυ μάς αφαιρέθηκαν οι παιδικοί σταθμοί. Επιπλέον, είχαμε τρία θέρετρα ξεκούρασης, το ένα εξειδικευμένο για πάσχοντες, όπου οι εργαζόμενοι περνούσαν την άδειά τους, τώρα έμεινε μόνο το ένα. Είχαμε πολιτιστική λέσχη, αθλητική αίθουσα, εστία. Τίποτε δεν έμεινε».

Η ελπίδα που εκφράζει είναι «να κρατήσει γερά η νέα γενιά», η οποία όπως μάς λέει «δε θυμάται τίποτε σχεδόν από το σοβιετικό καθεστώς και βομβαρδίζεται με "σαβούρα", με αντικομμουνιστική προπαγάνδα, με αντιλήψεις εύκολου πλουτισμού». Να κρατήσει η νέα γενιά για «να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, που αποδείχτηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει σε αντίθεση με άλλα που έκλεισαν και μπορεί να έχει κέρδος από τη συνέχιση της παραγωγής και οι εργάτες δουλιά. Παρότι οι μισθοί δεν είναι ακόμα καλοί, απέχουμε 200 λέι από το μισθό που απαιτείται για να γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς, όμως, κάθε χρόνο προσπαθούμε και τους αυξάνουμε».

Με τη σειρά της η πρόεδρος του σωματείου, Αλα Μπομπέικα, τονίζει πως όλοι οι εργάτες είναι μέλη του σωματείου, η πάλη του οποίου αφορά «στους μισθούς, να δίνονται στην ώρα τους και να είναι με βάση την εργασία που παρέχουν. Στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Να υπάρχει σιγουριά ότι δε θα βρεθούν στην ανεργία. Το σωματείο προσπαθεί να βοηθήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι να πηγαίνουν σε μέρη ξεκούρασης. Τώρα υπάρχει ελπίδα, πιστεύουμε, ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βοηθήσει για καλύτερες συνθήκες ζωής των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ