Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα διαφορετικό Κοινοβούλιο

Συνάντηση με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ
Συνάντηση με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ
Την Πέμπτη, 12 Απρίλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευγενία Οσταπτσούκ, την ηγεσία του ΚΚΔΜ, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ενώπιον των βουλευτών του ΚΚΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το ΚΚΔΜ, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για το σύνθετο, μεγάλο και ελπιδοφόρο έργο που έχουν μπροστά τους, τονίζοντας επιπλέον: «Νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε, που με τη δράση και την προσπάθειά σας βοηθήσατε να ανάψει ένα φως ελπίδας μέσα σ' αυτήν την τραγική δεκαετία που έχουμε ζήσει λαοί και Κομμουνιστικά Κόμματα».

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για το ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει το Κόμμα στην Ελλάδα, ώστε να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του προς το λαό της Μολδαβίας και το ΚΚΔΜ, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα καταφανεί η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό αστικό Κοινοβούλιο και στο μολδαβικό.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο ότι το νέο Κοινοβούλιο της Μολδαβίας θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρός του Ευγενία Οσταπτσούκ, μετά τη συνάντησή της με την Αλ. Παπαρήγα, το μολδαβικό Κοινοβούλιο θα πρέπει «κατ' αρχήν να βοηθήσει, ώστε να αυξηθεί η οικονομία και η παραγωγή στη χώρα. Να βοηθήσει στο να καλυτερεύσει η ζωή των ανθρώπων. Ο λαός μας έδωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το αίτημα να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα για να καλυτερεύσει η ζωή του».

Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε μετά την προαναφερθείσα συνάντηση: «Αυτό το Κοινοβούλιο δε μοιάζει με το ελληνικό, όχι μόνο γιατί πλειοψηφούν οι κομμουνιστές, αλλά και γιατί, από όσο καταλαβαίνω και μαθαίνω, θα παίρνονται ουσιαστικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την πορεία της χώρας και τα προβλήματα του λαού. Αναμφισβήτητα, η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο να συσφιχτούν οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο και σε επίπεδο λαών, γιατί νομίζουμε ότι αξίζει να στηριχτεί ο μολδαβικός λαός».

Οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΔΜ

Αμέσως μετά την ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναδειχτεί το ΚΚΕ πρώτο κόμμα μέσα από βουλευτικές εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε: «Πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν απορρίπτει καμία εμπειρία. Πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας το εξής για την Ελλάδα. Οταν το κίνημα ανέβαινε, τότε ο ιμπεριαλισμός έκανε άμεση επέμβαση. Δε σημαίνει ότι κι εμείς πάντα εκτιμούσαμε σωστά τα πράγματα, μάλλον υποτιμήσαμε τον αντίπαλο. Ομως, η Ελλάδα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που σημαίνει ότι νομιμοποιείται η επέμβαση, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει νόρμες που λένε ότι όταν απειλείται το διεθνές συμφέρον τότε μπορεί στην Ελλάδα να μπαίνουν και ξένοι στρατοί και να χτυπούν το λαϊκό κίνημα. Με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση και μέσα από εκλογές το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του να έρθουν στην κυβέρνηση. Και αναμφισβήτητα θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Στην Ελλάδα, όμως, η σύγκρουση και η αντίδραση θα είναι άμεση. Εκτός αν και ο περίγυρος είναι ευνοϊκός. Για μας, η αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κυβέρνησης πρέπει να γίνει προς όφελος της ανόδου της λαϊκής παρέμβασης».

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ φοβάται ένα γενικευμένο πόλεμο στα Βαλκάνια, υπογράμμισε: «Είναι εκτίμηση αυτή γενικότερη και σε επίπεδο κυβερνητικό υπάρχει μια ανησυχία. Γιατί φοβόμαστε μια τέτοια εξέλιξη; Οχι μόνο γιατί υπάρχει ιμπεριαλισμός που κουβαλά τον πόλεμο, αλλά και γιατί έχουν αναπτυχθεί και οι εθνικές βλέψεις των αστικών τάξεων των βαλκανικών χωρών. Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν εξοπλίσει διάφορες ομάδες εθνικιστών και από ένα σημείο και μετά ξεφεύγει και ο έλεγχος. Και, τέλος, υπάρχει φτώχεια και δυστυχία, η οποία οξύνει τον εθνικισμό και τη θρησκευτική διαμάχη».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις για την κατάσταση του Κόμματος και της Νεολαίας του, για τη δράση του στο μαζικό λαϊκό κίνημα και τις συμμαχίες του, καθώς και για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και τις πολιτικές δυνάμεις που το απαρτίζουν. Ακόμη σε ερώτηση που της έγινε για τις σχέσεις του ΚΚΕ με άλλα κομμουνιστικά κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτές είναι στενές με όλα, ανεξάρτητα από διαφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ