Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός δεν ξεχνά ούτε τη νέα δεξιά

Ως το τέλος του χρόνου λοιπόν, το σημιτικό καθεστώς, η διαβόητη διεθνής της κεντροαριστεράς, δηλαδή της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, απαιτεί να λάβει τέλος ο ιδιότυπος διάλογος για το Ασφαλιστικό. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, «αυτής της Ελλάδας» που λέει κι ο πρωτομάστορας της ευρωπροσαρμογής, πρέπει ν' αποφασίσουν και να διαπραγματευτούν την αυτοκτονία τους, τη δολοφονία τους, την εξαπάτησή τους, την καταλήστευσή τους από το ανθηρό μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί περί αυτού πρόκειται ο δήθεν διάλογος. Περί επιλογής ελεύθερης μάλιστα, του πώς θα πεθάνουν πολύ πριν από το βιολογικό τους θάνατο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν νωρίτερα, τότε που οι συνδικαλιστές δεν είχαν ακόμα ξεπουληθεί στην εργοδοσία και τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια. Τότε που το πολιτικό κόστος των κινητοποιήσεων και του λαϊκού ξεσηκωμού μέτραγε για την αστική δημοκρατία της παραδοσιακής Δεξιάς περισσότερο απ' όσο σήμερα μετράει για την ευρω-κεντροαριστερά. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι πολιτικός εκσυγχρονισμός αλλά πολιτικός ξεπεσμός, φτώχεια ιδεών και απουσία της ουσίας της πολιτικής να παραγγέλλει μια εκλεγμένη κυβέρνηση σε άλλους μελετητές πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό.

Οσοι άκουσαν τον Τόνι Μπλερ πριν από ένα χρόνο να εξαγγέλλει το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη χώρα του, φρικιούν. Είχε πει ότι θα δώσει σε κάθε άνεργο νέο μια γραβάτα, ένα κινητό τηλέφωνο και έξι μήνες επίδομα ανεργίας. Αν δε βρουν δουλιά έτσι σ' αυτό το διάστημα, τότε, είχε πει ο φωστήρας της Κεντροαριστεράς, είναι άξιοι της τύχης τους και το κράτος απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη και πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν απαιτείται!..

Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας με τα έξι εκατομμύρια παιδιά που τους λείπει λόγω φτώχειας ένα καθημερινό γεύμα. Σ' αυτούς καταφύγαμε (;) να βρουν λύση στο ασφαλιστικό και να μας προτείνουν τρόπο θανάτου.

Ο λαός που δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, παγιδεύτηκε πέρυσι τον Απρίλη και ψήφισε δεξιά κι ακόμη δεξιότερα το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ. Για να αποφύγει, δήθεν, αυτά που τώρα τον τρομοκρατούν ως «μέτρα». Αλλά στ' αλήθεια, ψήφισε όντως για να βγαίνουν στα παράθυρα και τις ρούγες οι κυβερνητικοί συνδικαλισταράδες να λένε πώς «πρέπει ν' αντιδράσουμε αλλά όχι για το θέαμα»; Στ' αλήθεια ψήφισε για να τους βλέπει να τρέμουν το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές που όχι μόνο προειδοποίησαν εγκαίρως για τη μητέρα όλων των λαϊκών μαχών που είναι η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά βγαίνουν και στο δρόμο και παλεύουν για λογαριασμό όχι μόνο των μελών τους αλλά και των ανυποψίαστων και των παγιδευμένων και των παραπλανημένων;

Οχι, απλώς δεν ψήφισαν συνειδητά αυτή τη νέα, καθεστωτική, αλαζονική και καβαλημένη νέα Δεξιά, αλλά ίσως και να μην φαντάστηκαν πως στο χρόνο απάνω από τις εκλογές, θα χρειάζονταν να ουρλιάζουν (ναι να ουρλιάζουν) πως «ο λαός δεν ξεχνά ούτε τη νέα Δεξιά».

Γιατί σύντροφοι, οι πρώτες χαρακιές απ' το μοντέρνο κνούτο τώρα φαίνονται, τώρα τσούζουν. Τώρα οι σαραντάρηδες και οι νεότεροι, οι γυναίκες, οι μητέρες ανηλίκων παιδιών, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι βομβαρδισμένοι φοιτητές μας στη Γιουγκοσλαβία, οι εθελοντές μας (;) στρατιώτες στις ουρανιόπληκτες εμπλουτισμένες με ψεύδος περιοχές των Βαλκανίων, οι νεοπροσληφθέντες των ελαστικών ωραρίων και της ελαστικής αξιοπρέπειας, τώρα όλοι μας εισπράττουμε τις πολιτικές επιλογές των φρέσκων εκλογών μόλις προ έτους.

Η συγκρότηση ενός τεράστιου, μαχητικού αποφασισμένου να διεκδικήσει τα πάντα αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, η γιγάντωση ενός ΠΑΜΕ είναι η μόνη ελπίδα. Το μόνο μετερίζι αντίστασης και πάλης απέναντι στον πλουραλισμό των επιλογών καταστροφής μας που προσφέρει για διάλογο η κυβέρνηση, με θερμούς πραιτοριανούς σαν τον Πάγκαλο και απολογητές σαν τον Πρωτόπαππα, είναι ο λαός, εμείς όλοι οι εργαζόμενοι, το ΠΑΜΕ.

Οσο γρηγορότερα «μετωπισθούμε» (ας μου συγχωρήσετε τη γλωσσοπλασία) τόσο γρηγορότερα θα οπλιστούμε με το πείσμα και την υπομονή, την αγωνιστικότητα και τη φαντασία που απαιτούνται για καθολική αντίσταση ως τη νίκη. Το ξέρουν και γι' αυτό μιλούν για τσάρους, χειμερινά ανάκτορα κι άλλα τέτοια βλακώδη. Αλλά οι υπερασπιστές των υπερκερδών του κεφαλαίου λογοδοτούν στ' αφεντικά τους. Εμείς στους εργαζόμενους και μόνο πάμε με το ΠΑΜΕ. Αλλιώς σύνταξη, περίθαλψη και πρόνοια θα είναι μαζί με κάθε λαϊκή απαίτηση για διατήρηση κι επαύξηση των κεκτημένων, υπόθεση τού... άλλου κόσμου. Των νεκρών και των τυχερών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ