Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΗΣ 2001
Μήνας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης
  • Εντατικά προετοιμάζονται οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα
  • Την Κυριακή, 13 του Μάη, η Μαραθώνια Πορείας Ειρήνης

Οι φίλοι της Ειρήνης, που συμμετείχαν στην περσινή Μαραθώνια Πορεία, έχουν φτάσει και διαδηλώνουν έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
Οι φίλοι της Ειρήνης, που συμμετείχαν στην περσινή Μαραθώνια Πορεία, έχουν φτάσει και διαδηλώνουν έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
Θα παλέψουν για την ειρήνη. Θα φωνάξουν για την ειρήνη. Θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, για να καταδικάσουν τον ιμπεριαλισμό και συγχρόνως να υπερασπιστούν το ύψιστο ανθρώπινο ιδανικό. Ο Μάης του 2001 κηρύχτηκε από το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, Μήνας Ειρήνης. Μια απόφαση που πήραν από κοινού τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στις 3 του Μάρτη, σε αίθουσα του δημαρχείου της Καισαριανής.

Για έναν ολόκληρο μήνα τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα θα διοργανώσουν πλήθος εκδηλώσεων, αντιιμπεριαλιστικών συγκεντρώσεων και πορειών, αποκλεισμούς ΝΑΤΟικών βάσεων. Μέσα στο Μάη, οι φιλειρηνιστές, σε κάθε γειτονιά των μεγάλων πόλεων, σε κάθε πόλη και κωμόπολη, θα στείλουν το δικό τους ειρηνικό μήνυμα. Θα στείλουν τη δική τους ειρηνική απάντηση, θα διαδηλώσουν τη δική τους θέληση, η οποία θα κορυφωθεί με την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 13 Μάη. Παράλληλα, μέσα στο μήνα αυτό, η γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να κυκλοφορήσει και το περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», με σκοπό να ενημερώσει καλύτερα τους φίλους και τα μέλη της, για τις παγκόσμιες και εγχώριες εξελίξεις.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος των γιορτών του Πάσχα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα από τις Επιτροπές Ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται συσκέψεις, πραγματοποιούνται συναντήσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και μεγαλύτερη επιτυχία των εκδηλώσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα. Στόχος των φιλειρηνιστών είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου και πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος, που θα «αγκαλιάσει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, οργανώνει καλύτερα τους σχεδιασμούς του σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας και την έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης - που όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Μάη είναι στην Αθήνα - για καλύτερη συνεργασία και συσπείρωση όλων των φιλειρηνικών κινημάτων του κόσμου.

Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας έχει διαισθανθεί την αναγκαιότητα του αγώνα και της συσπείρωσης. Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρη η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας της όξυνσης της επιθετικότητας της «νέας τάξης», που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των προβλημάτων σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τη Βαλκανική Χερσόνησο, η οποία βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων. Σχέδια που κάνουν λόγο για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, εθνικιστικές υποκινούμενες πολεμικές συρράξεις, σε μια περιοχή που μόλις πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι έγινε πεδίο πυρηνικών δοκιμών μικρής κλίμακας, είναι μερικά από τα γεγονότα που συνθέτουν την τραγική «παράσταση» που διαδραματίζεται στα Βαλκάνια και δυστυχώς για πρωταγωνιστές έχει τους λαούς.

Μπροστά, σ' αυτή την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Αμερικανών, οι λαοί είναι εκείνοι που πρέπει να αγωνιστούν, να αντιτάξουν τις δυνάμεις τους και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλισμός δεν ανίκητος. Το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας ήταν αυτό που πρωτοστάτησε και διοργάνωσε τις τεράστιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ηταν αυτό που βγήκε στους δρόμους, όταν ήρθε στην επιφάνεια το «ουράνιο» έγκλημα του ΝΑΤΟ.

Ο μήνας Μάης, όπως επισημαίνουν τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, θα είναι μήνας δράσης και αγώνα ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Οι φιλειρηνιστές σ' αυτόν τον αγώνα καλούν κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο της πατρίδας να συμμετέχει ενεργά. Καλούν κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα, να διατρανώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο. Να ζητήσει και να απαιτήσει την άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ, την απαγκίστρωση της χώρας από αυτόν το δολοφονικό μηχανισμό. Καλούν τον ελληνικό λαό να παλέψει και να διεκδικήσει ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, μέσα στο οποίο οι λαοί θα αποφασίζουν και θα κρίνουν τις τύχες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ