Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στη σύνοδο της 7-4-2001 αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης αποχής των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους στις 24 και 25 Απριλίου, διεκδικώντας:

1. Να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση το πρόβλημα μακράς καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης και να καλύψει τα 2.100 οργανικά κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους, κενά σε δικαστές και εισαγγελείς και να μηχανογραφήσει τις υπηρεσίες των δικαστηρίων, με ειδική αναφορά στην αλλαγή του τρόπου τήρησης πρακτικών δίκης.

2. Να σταματήσει από την πλευρά της κυβέρνησης η υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου και, αντιθέτως, να προστατεύσει αυτή τους πολίτες στις συναλλαγές τους.

Ειδικότερα για τις υποθέσεις απαλλοτριώσεων να προωθήσει η κυβέρνηση την πρότασή μας για ψήφιση νόμου, που προβλέπει ότι υποχρεωμένο για καταβολή της δικηγορικής αμοιβής είναι το Δημόσιο, υπέρ του οποίου γίνεται η απαλλοτρίωση και όχι οι πολίτες, των οποίων απαλλοτριώνονται τα ακίνητα, όπως δέχεται και ο Αρειος Πάγος.

Οσο για τα συμβόλαια, αποκαθιστούμε την αλήθεια και τονίζουμε ότι η υποχρεωτικότητα συμμετοχής του δικηγόρου αναφέρεται μόνο στην παράστασή του κατά τη σύνταξη του συμβολαίου, για την οποία προβλέπεται αμοιβή 1% έως 5.000.000 και 0,5% για το πέραν αυτού ποσό.

Εναντι της ελάχιστης αυτής αμοιβής, σε σχέση με το αντικείμενο των συναλλαγών, η παρουσία του δικηγόρου εξασφαλίζει τους συναλλασσόμενους από παραλείψεις ή παρανομίες και αποτρέπει σειρά δυσμενών συνεπειών γι' αυτούς, οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγούνται στα δικαστήρια με δυσανάλογα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και κίνδυνο απωλείας των δικαιωμάτων τους.

3. Να καταβάλει το Δημόσιο στο Ταμείο Νομικών τα ποσά που έχει εισπράξει από τους πολίτες από την 1-1-1998, ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δραχμών και να εξοφλήσει την οφειλή του προς το ίδιο ταμείο, ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων, για την ασφάλιση από 1-1-1993 των νέων δικηγόρων.

Αθήνα, 18-4-2001

Το Προεδρείο Ολομέλειας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ