ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η αποπομπή Τίλερσον σηματοδοτεί εξελίξεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκαλεί η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με συνοπτικές διαδικασίες (με μήνυμα στο «Τουίτερ») και να τον αντικαταστήσει με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Η υπόθεση είναι βαθύτερη από τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί κατά καιρούς από το πρώην στέλεχος της «ExxonMobil». Το βέβαιο είναι ότι συνιστά έκφραση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ και, το πιθανότερο, σηματοδοτεί την ακόμα πιο επιθετική πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σε θέματα όπως η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που διαφαίνεται και από τους σχεδιασμούς στη Συρία.

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν διαφωνίες και ότι πριν από μερικούς μήνες είχε όντως αποκαλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ «ηλίθιο», ενώ ενημέρωσε ότι θα παραμείνει έως τις 31 Μάρτη στο υπουργείο. Το ίδιο διάστημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να βγαίνουν «μαχαίρια» αποδίδοντας ευθύνες στον Τίλερσον για τις αποχωρήσεις, τον τελευταίο χρόνο, πολλών διπλωματών καριέρας.

Την ίδια ώρα, αναμενόμενες είναι οι αντιδράσεις, ανησυχίες και προτροπές σε άλλες χώρες. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, εκτίμησε ότι η απόλυση Τίλερσον συνδέεται άμεσα με την πιθανή απόφαση του Προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι αλλαγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν γι' αυτόν τον σκοπό ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους λόγους», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να αντικαταστήσει τον Τίλερσον με τον Μάικ Πομπέο, που είναι απροκάλυπτα υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όμως τον κάλεσε «να σέβεται» την Τουρκία. Αφορμή φαίνεται πως είχε δώσει ένα μήνυμα που είχε αναρτήσει στο «Τουίτερ», τον Ιούλη του 2016, πριν γίνει διευθυντής της CIA, ο Πομπέο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Το μήνυμα αργότερα διαγράφηκε, αλλά δεν... ξεχάστηκε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να πέσουν πιο χαμηλά από το πάτωμα» οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας παρ' όλα αυτά την ελπίδα πως ο νέος υπουργός θα ακολουθήσει μία «πιο εποικοδομητική και νηφάλια προσέγγιση με τη Ρωσία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Δημοκρατικοί βουλευτές της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αντέδρασαν κατά της προχτεσινής απόφασης των Ρεπουμπλικάνων να τερματίσουν τις έρευνες για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας και τις επαφές με το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι θα τις συνεχίσουν και θα γράψουν τη δική τους αναφορά, μολονότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν ακροάσεις και να παράγουν έγγραφα και πληροφορίες καθώς αποτελούν κοινοβουλευτική μειοψηφία.

ΙΡΑΝ
Συμφωνία για εκμετάλλευση κοιτασμάτων Ενέργειας με ρωσική εταιρεία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η ρωσο-ιρανική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στον πόλεμο της Συρίας, καθώς επεκτείνεται μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας. Χτες η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία υπέγραψε δύο συμφωνίες για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων Αμπάν και Παϊντάρ ε-Γαρμπ στο δυτικό Ιράν (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) για 10 χρόνια με τη ρωσική κρατική εταιρεία «Zarubezhneft».

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη, τονίζοντας ότι η χτεσινή συμφωνία είναι η πρώτη «για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με μια εξέχουσα ρωσική εταιρεία», έπειτα από μία «δύσκολη διαπραγμάτευση».

Η «Zarubezhneft» μετέχει με ποσοστό 80% στην κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, ενώ η ιρανική «Dana Energy» κατέχει το υπόλοιπο 20%. Ο Ζανγκανέχ είπε επίσης ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται επί του παρόντος και με άλλες ρωσικές εταιρείες, όπως οι «Gazprom», «Lukoil» και «Rosnef».

Η παραπάνω συμφωνία είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που υπογράφουν στελέχη της ιρανικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας με ξένο μονοπώλιο, μετά από εκείνη που υπέγραψαν τον Ιούλη του 2017 με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars», σε κοινοπραξία με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPC και την ιρανική κρατική εταιρεία «Petropars».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αλλα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, η ΕΕ «κινητοποιεί πρόσθετη χρηματοδότηση» προς την Τουρκία, «υπέρ της "Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες"» και θεσπίζοντας «το νομικό πλαίσιο» για τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ. Συνεχίζεται έτσι η εφαρμογή της «δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας», με την οποία το 2016 ξεκίνησε η διμερής συνεργασία για την «αντιμετώπιση του Προσφυγικού», ως όχημα όμως ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών.

Το νέο πακέτο που οι Βρυξέλλες «κινητοποιούν» προς την Αγκυρα έρχεται σε μια περίοδο που συνεχίζονται έντονα οι «τριβές» ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση (βλ. «επιπλοκές» στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, αλλά και Ολλανδίας), μαζί όμως με επισημάνσεις εκατέρωθεν για τη σημασία να διατηρηθούν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και συνεργασίας, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς (όπως η Αμυνα), ακόμα και ανεξάρτητα από την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Είναι ενδεικτικές οι χτεσινές δηλώσεις του επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, που χαρακτήρισε τη «συνεργασία μας (της ΕΕ) με την Τουρκία κλειδί για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», προσθέτοντας ότι «η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και ΕΕ αποτελεί μακροπρόθεσμη δέσμευση που άρχισε πριν μερικά χρόνια. Αποτελεί ζήτημα κοινής και πολύ σαφούς πολιτικής βούλησης... Μη αναγκαίες εντάσεις μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν».

Πάντως, ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να παραπονέθηκε για το μικρό ποσό και να είπε ενώπιον δημάρχων και κοινοταρχών ότι «η ΕΕ ενώ βοήθησε τη χρεοκοπημένη Ελλάδα με 400 δισ. ευρώ, αφήνει την Τουρκία μόνη της».

ΗΠΑ
Μαθητικές διαμαρτυρίες για τη βία στα σχολεία

«Βιβλία όχι σφαίρες» αναγράφει το πλακάτ της μαθήτριας...

Copyright 2018 The Associated

«Βιβλία όχι σφαίρες» αναγράφει το πλακάτ της μαθήτριας...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποχή από τα μαθήματά τους για τουλάχιστον 17 λεπτά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα αμέτρητα θύματα ένοπλης βίας σε σχολεία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες μαθητές σχεδόν σε κάθε πολιτεία της χώρας, ένα μήνα μετά το φονικό στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας», που πραγματοποίησε 19χρονος στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 μαθητών και καθηγητών.

Η λεγόμενη «Εθνική Μέρα Αποχής από τα Μαθήματα» έγινε ως φόρος τιμής στα θύματα του μακελειού. «Οχι άλλες σφαίρες, μόνο βιβλία», «Προστατεύστε το μέλλον μας, όχι στα όπλα», «Προστατεύστε τους μαθητές από τη βία», «Ο φόβος δεν έχει θέση στα σχολεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα, με την πιο μαζική διαμαρτυρία να πραγματοποιείται το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, επί της λεωφόρου Πενσιλβάνια έξω από το Λευκό Οίκο.

Σε ορισμένα σχολεία, όπως σε γυμνάσια του Οχάιο, της Ατλάντα, οι κατά τόπους αρχές διοίκησης και διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστράτευσαν εταιρείες σεκιούριτι για να αποθαρρύνουν και να εμποδίσουν τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οργανωμένη αποχή από τα μαθήματα, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, με το πρόσχημα ότι στα σχολεία δεν πρέπει να επιτρέπονται «πολιτικές εκδηλώσεις». Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, καταγράφηκαν περιορισμένες συγκρούσεις μαθητών και ατόμων σεκιούριτι ή τοπικών αστυνομικών, που δεν πήραν άμεσα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις αναμένεται να επαναληφθούν στις 24/3 στην Ουάσιγκτον και στις 20 Απρίλη με αφορμή τη 19η επέτειο από τη σφαγή 12 μαθητών και ενός δασκάλου στο γυμνάσιο Κολουμπάιν του Κολοράντο.

Αξίζει, πάντως, μέσα σε όλα αυτά να σημειωθεί το ακόλουθο περιστατικό: Τις ώρες που γίνονταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, σε γυμνάσιο της βόρειας Καλιφόρνια «εκπυρσοκρότησε τυχαία» το όπλο ενός καθηγητή τραυματίζοντας τρεις μαθητές!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ύπατος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τζέιμι Μακγκόλντρικ, απηύθυνε χτες έκκληση για τη συγκέντρωση 540.000.000 δολαρίων για τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και κυρίως της Λωρίδας της Γάζας, που υφίσταται το φονικό ισραηλινό εμπάργκο εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

ΟΣΤΙΝ.-- Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως προσφέρουν 50.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε σύλληψη υπεύθυνου ή υπεύθυνων μιας σειράς επιθέσεων με πακέτα που έχουν «παγιδευτεί» με εκρηκτικές ύλες στο Οστιν του Τέξας εδώ και δυο βδομάδες. Η αστυνομία του Τέξας ανέφερε επίσης πως πήρε 265 τηλεφωνήματα πολιτών που ανησυχούσαν για ύποπτα πακέτα, αλλά σε καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν διαπιστώθηκε σύνδεση με την υπόθεση. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 2 Μάρτη και έκτοτε έχουν σκοτωθεί ένα 17χρονο αγόρι και ένας 39χρονος.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Ο Κόνορ Λαμ, υποψήφιος των Δημοκρατικών, νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Ρικ Σακόουν, σε εκλογές που διεξήχθησαν χτες για μία έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Πενσιλβάνια. Οι εκλογές χαρακτηρίζονταν «άτυπο δημοψήφισμα» έναντι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορεί να δείξουν μία τάση του εκλογικού σώματος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη για το Κογκρέσο.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Μαζική απεργιακή κινητοποίηση για δεύτερη φορά σε ένα μήνα πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Σλοβένοι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν σε δημόσια σχολεία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνδικαλιστών και κυβέρνησης «ναυάγησαν» για μία ακόμη φορά τη Δευτέρα, καθώς η τελευταία θεωρεί πως αν δώσει αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να κάνει μισθολογικές αυξήσεις και σε άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο ανώτατος εισαγγελέας στη Λιβύη, Αλ Σαντίκ αλ Σορ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη ότι διάφορες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος κάνουν λαθρεμπόριο λιβυκού πετρελαίου και το διακινούν στην Ευρώπη, με αλιευτικά σκάφη, από τις ακτές της δυτικής Λιβύης σε Μάλτα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία και Ελλάδα, αποκομίζοντας κέρδη που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 100.000.000 δολάρια μέσα στην τελευταία τριετία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 87 ετών η Λιβανέζα συγγραφέας μυθιστορημάτων για ενήλικες και παιδιά, φεμινίστρια Εμιλι Νασράλα, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Η Νασράλα ξεκίνησε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια έγινε συγγραφέας, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο, «Πουλιά του Σεπτέμβρη», το 1962, που έκανε αίσθηση στους αραβικούς λογοτεχνικούς κύκλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ