Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αλλα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, η ΕΕ «κινητοποιεί πρόσθετη χρηματοδότηση» προς την Τουρκία, «υπέρ της "Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες"» και θεσπίζοντας «το νομικό πλαίσιο» για τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ. Συνεχίζεται έτσι η εφαρμογή της «δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας», με την οποία το 2016 ξεκίνησε η διμερής συνεργασία για την «αντιμετώπιση του Προσφυγικού», ως όχημα όμως ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών.

Το νέο πακέτο που οι Βρυξέλλες «κινητοποιούν» προς την Αγκυρα έρχεται σε μια περίοδο που συνεχίζονται έντονα οι «τριβές» ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση (βλ. «επιπλοκές» στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, αλλά και Ολλανδίας), μαζί όμως με επισημάνσεις εκατέρωθεν για τη σημασία να διατηρηθούν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και συνεργασίας, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς (όπως η Αμυνα), ακόμα και ανεξάρτητα από την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Είναι ενδεικτικές οι χτεσινές δηλώσεις του επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, που χαρακτήρισε τη «συνεργασία μας (της ΕΕ) με την Τουρκία κλειδί για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», προσθέτοντας ότι «η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και ΕΕ αποτελεί μακροπρόθεσμη δέσμευση που άρχισε πριν μερικά χρόνια. Αποτελεί ζήτημα κοινής και πολύ σαφούς πολιτικής βούλησης... Μη αναγκαίες εντάσεις μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν».

Πάντως, ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να παραπονέθηκε για το μικρό ποσό και να είπε ενώπιον δημάρχων και κοινοταρχών ότι «η ΕΕ ενώ βοήθησε τη χρεοκοπημένη Ελλάδα με 400 δισ. ευρώ, αφήνει την Τουρκία μόνη της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ