Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ετοιμότητα» ΗΠΑ για επαφές με Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μετά τις προχτεσινές εκτιμήσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για συνομιλίες με κάποιες ομάδες Ταλιμπάν, χτες και ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, υποστήριξε πως αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη δυνατή για να προσέλθουν οι Ταλιμπάν σε διαπραγματεύσεις, ώστε να προλάβουν μια αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κ.τ.λ.

Βέβαια, η έκκληση της Ουάσιγκτον για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν δεν αφορά παρά την προσπάθειά της να διατηρήσει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις, όχι απλά στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα αλλά συνολικά στην Κεντρική Ασία, πέρασμα διαφόρων επενδυτικών και γεωπολιτικών διαδρομών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολσον ανέφερε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα», μιλώντας για τις ανάγκες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι, ενώ τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα σενάρια περί συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, μετά και από την επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε η ίδια η αφγανική κυβέρνηση, από την άλλη πυκνώνουν και διάφορες «μετακινήσεις» δυνάμεων - οργανώσεων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Αλλωστε, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, οι βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη το «ΙΚ» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Πάντως, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Καμπούλ, Τζον Μπας, διέψευσε κατηγορηματικά κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ «μεταφέρουν» τζιχαντιστές του «ΙΚ» στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι «τέτοιοι ισχυρισμοί προκαλούν γέλιο και δεν ευσταθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ