Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ
«Εφυγε» με σημαντική προσφορά στην επιστήμη

Ο σπουδαίος αστροφυσικός Στ. Χόκινγκ

Associated Press

Ο σπουδαίος αστροφυσικός Στ. Χόκινγκ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο επίλογος μίας ζωής αφιερωμένης στην επιστημονική έρευνα, με έντονη τη δίψα για απαντήσεις σε σημαντικά αινίγματα της Κοσμολογίας και της Φυσικής και ζωηρό προβληματισμό για σύγχρονα ζητήματα, που εκτείνονται από τους αγώνες ενάντια στους πολέμους έως τις πιθανές επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες από την ανάπτυξη τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης, γράφτηκε χτες τα ξημερώματα στην κατοικία του επιφανούς Βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. «Εφυγε» σε ηλικία 76 ετών έπειτα από σκληρή και επίμονη μάχη ενάντια στην ασθένεια «Λου Γκέρινγκ» (γνωστή και ως πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση), που τον είχε καθηλώσει από τα 22 του χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο, διαψεύδοντας επί δεκαετίες την αρχική εκτίμηση των γιατρών που, λίγο μετά τη διάγνωση της νόσου, του είχαν δώσει διάρκεια ζωής μόλις δύο ετών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν από τους νεότερους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου δίδαξε μεταξύ 1979 και 2009, κάνοντας μακροχρόνιες έρευνες για τη σύνδεση της κβαντομηχανικής με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Συνεργαζόμενος με τον μαθηματικό Ρότζερ Πένροουζ, ο Χόκινγκ προέβλεψε θεωρητικά ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε προς τιμήν του «ακτινοβολία Χόκινγκ».

Είχε γράψει, μεταξύ άλλων, πολλές εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, αναδεικνύοντας τις θεωρίες και την κοσμολογία του, με πιο γνωστό το βιβλίο του «Το Σύντομο χρονικό του Χρόνου» (1988). Ηταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, ενώ είχε βραβευτεί στις ΗΠΑ με το «προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας».

Δεν ήταν διάσημος μόνο για την επίμονη έρευνά του σε σημαντικά ζητήματα της Κοσμολογίας, αλλά και γιατί είχε καταφέρει να φέρει πιο κοντά τη θεωρητική Φυσική στον πολύ κόσμο. Δεν ζούσε απομονωμένος σε κλειστό ή «αποστειρωμένο» ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το 1968, πριν καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο, συμμετείχε στο Λονδίνο σε πορείες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Το 2003 είχε αποκαλέσει την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων τους στο Ιράκ «έγκλημα πολέμου». Το 2013 είχε απορρίψει την πρόσκληση του Ισραηλινού τότε Προέδρου Σιμόν Πέρες να συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονική σύνοδο, συμμετέχοντας στο μποϊκοτάζ επιστημόνων και καλλιτεχνών ενάντια στο Ισραήλ ως κατοχική δύναμη στα Παλαιστινιακά εδάφη. Είχε επίσης συμμετάσχει σε εκστρατεία υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού. Υποστήριζε την έρευνα με χρήση βλαστοκυττάρων, ήταν υπέρ της δημόσιας, ελεύθερης υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και υποστήριζε δράσεις για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ