Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μαθητικές διαμαρτυρίες για τη βία στα σχολεία

«Βιβλία όχι σφαίρες» αναγράφει το πλακάτ της μαθήτριας...

Copyright 2018 The Associated

«Βιβλία όχι σφαίρες» αναγράφει το πλακάτ της μαθήτριας...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποχή από τα μαθήματά τους για τουλάχιστον 17 λεπτά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα αμέτρητα θύματα ένοπλης βίας σε σχολεία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες μαθητές σχεδόν σε κάθε πολιτεία της χώρας, ένα μήνα μετά το φονικό στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας», που πραγματοποίησε 19χρονος στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 μαθητών και καθηγητών.

Η λεγόμενη «Εθνική Μέρα Αποχής από τα Μαθήματα» έγινε ως φόρος τιμής στα θύματα του μακελειού. «Οχι άλλες σφαίρες, μόνο βιβλία», «Προστατεύστε το μέλλον μας, όχι στα όπλα», «Προστατεύστε τους μαθητές από τη βία», «Ο φόβος δεν έχει θέση στα σχολεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα, με την πιο μαζική διαμαρτυρία να πραγματοποιείται το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, επί της λεωφόρου Πενσιλβάνια έξω από το Λευκό Οίκο.

Σε ορισμένα σχολεία, όπως σε γυμνάσια του Οχάιο, της Ατλάντα, οι κατά τόπους αρχές διοίκησης και διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστράτευσαν εταιρείες σεκιούριτι για να αποθαρρύνουν και να εμποδίσουν τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οργανωμένη αποχή από τα μαθήματα, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, με το πρόσχημα ότι στα σχολεία δεν πρέπει να επιτρέπονται «πολιτικές εκδηλώσεις». Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, καταγράφηκαν περιορισμένες συγκρούσεις μαθητών και ατόμων σεκιούριτι ή τοπικών αστυνομικών, που δεν πήραν άμεσα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις αναμένεται να επαναληφθούν στις 24/3 στην Ουάσιγκτον και στις 20 Απρίλη με αφορμή τη 19η επέτειο από τη σφαγή 12 μαθητών και ενός δασκάλου στο γυμνάσιο Κολουμπάιν του Κολοράντο.

Αξίζει, πάντως, μέσα σε όλα αυτά να σημειωθεί το ακόλουθο περιστατικό: Τις ώρες που γίνονταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, σε γυμνάσιο της βόρειας Καλιφόρνια «εκπυρσοκρότησε τυχαία» το όπλο ενός καθηγητή τραυματίζοντας τρεις μαθητές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ