Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συμφωνία για εκμετάλλευση κοιτασμάτων Ενέργειας με ρωσική εταιρεία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η ρωσο-ιρανική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στον πόλεμο της Συρίας, καθώς επεκτείνεται μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας. Χτες η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία υπέγραψε δύο συμφωνίες για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων Αμπάν και Παϊντάρ ε-Γαρμπ στο δυτικό Ιράν (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) για 10 χρόνια με τη ρωσική κρατική εταιρεία «Zarubezhneft».

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη, τονίζοντας ότι η χτεσινή συμφωνία είναι η πρώτη «για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με μια εξέχουσα ρωσική εταιρεία», έπειτα από μία «δύσκολη διαπραγμάτευση».

Η «Zarubezhneft» μετέχει με ποσοστό 80% στην κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, ενώ η ιρανική «Dana Energy» κατέχει το υπόλοιπο 20%. Ο Ζανγκανέχ είπε επίσης ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται επί του παρόντος και με άλλες ρωσικές εταιρείες, όπως οι «Gazprom», «Lukoil» και «Rosnef».

Η παραπάνω συμφωνία είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που υπογράφουν στελέχη της ιρανικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας με ξένο μονοπώλιο, μετά από εκείνη που υπέγραψαν τον Ιούλη του 2017 με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars», σε κοινοπραξία με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPC και την ιρανική κρατική εταιρεία «Petropars».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ