Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Τσαβούσογλου στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

«Πετύχαμε αποτελέσματα στη συνεργασία μας με τη Ρωσία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Μόσχα, όπου ξεχώρισε τους καρπούς της διμερούς συνεργασίας ειδικά στη Συρία, όπως και τη σημασία της διεύρυνσής της με το Ιράν. Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας του στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «ό,τι συμφωνήσαμε (με τη Μόσχα), το εφαρμόσαμε» και συνέχισε, απευθυνόμενος σε άλλους «εταίρους» της Αγκυρας: «Συναντιόμαστε με το (διεθνή, υπό τις ΗΠΑ) συνασπισμό, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα... 65 χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το "Ισλαμικό Κράτος". Και κάποιοι από τους συμμάχους μας στο συνασπισμό απευθύνονται σε μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση...».

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας καταρχήν για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, ο Τσαβούσογλου μίλησε για «ανειλικρίνεια και αβεβαιότητα στο παγκόσμιο σύστημα...».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Μόσχα τη Δευτέρα και η επίσκεψή του αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες, με βασικό αντικείμενο τη συμμετοχή στην 6η συνάντηση της Ομάδας Κοινού Στρατηγικού Σχεδιασμού που έχουν συγκροτήσει Ρωσία και Τουρκία ως «υπο-ομάδα» της ευρύτερης συνεργασίας τους. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονταν «οι διμερείς σχέσεις όπως και οι τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού συμφέροντος».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, αναφέρθηκε και στην τουρκική αγορά ρωσικών συστημάτων «S-400», τονίζοντας ότι «ανταποκρινόμαστε θετικά στην έκκληση των Τούρκων συναδέλφων για την επιτάχυνση της παράδοσης...».

Ασφαλώς, την εξέλιξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας παρακολουθούν σχολαστικά καταρχήν οι ΗΠΑ, εκφράζοντας συχνά τον προβληματισμό τους για την προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βέτελ σε Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, όπου υπογράμμισε ότι η Ρωσία παίζει το ρόλο ταυτόχρονα του «εμπρηστή και του πυροσβέστη», προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα σε διάφορες δυνάμεις της περιοχής (στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο). «Ανησυχώ για αυτόν το ρόλο που παίζει η Ρωσία στη βόρεια Συρία και πώς αυτός επιδρά στις συνεργασίες μας και ειδικά στη σχέση μας με την Τουρκία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ