ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού και έργων τέχνης στην έδρα της ΚΕ

Ο Φ. Παρρής ξεναγεί τους δημοσιογράφους στην προθήκη, όπου εκτίθενται έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες
Ο Φ. Παρρής ξεναγεί τους δημοσιογράφους στην προθήκη, όπου εκτίθενται έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες
Μια ξεχωριστή έκθεση ντοκουμέντων, ιστορικών τεκμηρίων και έργων τέχνης από το Αρχείο του Κόμματος «στολίζει» την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής και ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Χτες πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, από τον Φάνη Παρρή, στέλεχος του Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας που έστησε την έκθεση. Παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο τέλος της παρουσίασης, το Κόμμα δώρισε στους εργαζόμενους των ΜΜΕ ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό: Εναν φάκελο - παραπέμπει σε αλληλογραφία πολιτικού κρατουμένου, με χαρακτηριστική την υπογραφή «ΗΛΕΓΧΘΗ» - που περιέχει κάρτες με εικαστικά έργα (ζωγραφική, σκίτσα, γελοιογραφίες, παρτιτούρες, προγράμματα παραστάσεων, μακέτες σκηνικών κ.ά.), τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από κομμουνιστές στις εξορίες και στις φυλακές. Το αναμνηστικό διατίθεται από τις ΚΟ του ΚΚΕ και από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Στο φουαγιέ μπροστά από την Αίθουσα Συνεδρίων παρουσιάζονται έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη δράση του ΚΚΕ, έργα κομμουνιστών εικαστικών δημιουργών, καθώς και έργα αγωνιστών που δημιουργήθηκαν σε φυλακές και εξορίες. Στο φουαγιέ της κεντρικής εισόδου του κτιρίου εκτίθενται ντοκουμέντα από τη νόμιμη, αλλά και την παράνομη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για το περιεχόμενο της έκθεσης θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου

Την Κυριακή 1η Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνεται ο κύκλος συναυλιών που αφιερώνει ο Θάνος Μικρούτσικος στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, μετά την Πάτρα και την Αθήνα. Η συναυλία θα δοθεί στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο Θ. Μικρούτσικος έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό ταξίδι στην 50χρονη μουσική πορεία του, ειδικά αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κόμματος. Μια περιήγηση στα πλέον αντιπροσωπευτικά πολιτικά τραγούδια, που εξακολουθούν να μας μαχητικοποιούν, να μας εμπνέουν, να μας διαπαιδαγωγούν και να μας συγκινούν στην καθημερινή πάλη.

Μαζί του οι τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Μίλτος Πασχαλίδης, καθώς και οι εξαίρετοι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρες), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Ντουτσούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Στο Α' μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, και το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται ολόκληρο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια σε αυτές τις συναυλίες του ΚΚΕ.

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική πορεία του Θ. Μικρούτσικου, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου και Φώντα Λάδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Μικρόκοσμος», «Αννα μην κλαις», «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Πάντα γελαστοί». Ξεχωριστή στιγμή είναι η παρουσίαση του ανέκδοτου τραγουδιού «Ρόδι», σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, που είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και είναι αφιερωμένο στο Κόμμα.

Δρομολογούνται λεωφορεία από τις Οργανώσεις

Λεωφορεία δρομολογούνται και από την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 2461.040.217. Ακόμα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τις παρακάτω πόλεις:

Σέρρες, στις 5 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

Κατερίνη, στις 5 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Νάουσα, στις 4.30 μ.μ., από την πύλη του Πάρκου.

Βέροια, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου.

Εδεσσα, στις 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

Μαυροβούνι, στις 4.45 μ.μ., από την πλατεία.

Γιαννιτσά, στις 5.15 μ.μ., από την παλιά αγορά.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Νιώθουμε υπερήφανοι για την ηρωική 100χρονη πορεία του Κόμματός μας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει αυτήν τη σημαντική έκθεση, εδώ στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό, για τα 100 χρόνια του Κόμματος, μια έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Είναι φυσικά ένα μικρό δείγμα, γιατί θα συνεχιστούν και άλλες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του 2018, που είναι έτος γιορτής και κορυφώνεται στις 25 Νοεμβρίου του 2018, με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ.

Το Κόμμα μας νιώθει υπερήφανο για αυτήν τη μεγάλη, ηρωική, δύσκολη πορεία των 100 χρόνων. Θεωρούμε απαραίτητο οι νέες γενιές, οι μελλοντικές γενιές, να γνωρίζουν αυτήν την Ιστορία. Η γνώση της Ιστορίας είναι δύναμη, σε βοηθά να γνωρίζεις όχι απλά το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις πολύ πιο σωστά και δημιουργικά το μέλλον.

Αυτός είναι ο στόχος του ΚΚΕ μέσα από όλη αυτήν την πορεία, την ηρωική, τη θετική, με τα θετικά και τα αρνητικά, με τις αδυναμίες, με τα άλματα, με τις καμπές και τα πισωγυρίσματα. Αυτήν την Ιστορία δεν την απεμπολούμε, όπως έκαναν άλλοι. Tους έχουμε ονομάσει ριψάσπιδες, τέτοιοι είναι και βρίσκονται μάλιστα και στην κυβερνητική εξουσία, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ.

Το ΚΚΕ συνεχίζει αυτήν την προσπάθεια για τις γενιές που έρχονται, κυρίως, αλλά και για τη σημερινή γενιά, που πρέπει να πάρει την τύχη πραγματικά στα χέρια της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ