ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τη συζήτηση στη Βουλή

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές εκπαίδευσης, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση και πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή, καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ελλη Αλεξίου», ΕΛΜΕ Πειραιά και άλλοι), η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, ενώ τη στήριξή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να προωθήσει την αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση" στην Εκπαίδευση και να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθεσε με την πάλη του το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή ανέφερε ότι "η κατάργηση του ΠΔ 152 γίνεται και για συμβολικούς λόγους". Στο κομμάτι της επιλογής στελεχών περιέχεται αυτούσιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η λεγόμενη "αποτίμηση - αυτοαξιολόγηση" των σχολικών μονάδων γίνεται στην ίδια φόρμα και με αντίστοιχα κριτήρια με την "αυτοαξιολόγηση" του Αρβανιτόπουλου. Οι δείκτες με βάση τους οποίους θα γίνεται η "αποτίμηση" του εκπαιδευτικού έργου θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, στη βάση του αντιεκπαιδευτικού - αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου που παραμένει σε ισχύ», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σημειώνει επίσης πως «πάει πολύ να ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας ότι με το νέο πλαίσιο για την "αξιολόγηση" παύει να ισχύει "η εκδικητικότητα του κράτους" απέναντι στους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που νομοθετεί αυτούσια την απεργοσπαστική - τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη, η οποία τιμωρεί όσους συναδέλφους δεν δέχονται να γίνουν αξιολογητές και παίρνουν μέρος σε απεργία - αποχή από την "αξιολόγηση", στερώντας τους τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Πάει πολύ να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι "τελειώνουμε με την τιμωρητική αξιολόγηση", όταν είναι εδώ όλο το νομοθετικό πλαίσιο (ν.4369/16, Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ν.4354/15 - μισθολόγιο) που συνδέει την "αξιολόγηση" με τη μισθολογική εξέλιξη αλλά και τις απολύσεις».

Σε ό,τι αφορά την κριτική της ΝΔ πως δήθεν η κυβέρνηση «καταργεί την αξιολόγηση» και «προωθεί την κομματοκρατία στην Εκπαίδευση», το ΠΑΜΕ σημειώνει πως «είναι "βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης, της δίνει αέρα να συνεχίσει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή της πολιτική. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιδιώκουν, με τη δημιουργία πλαστών διαχωριστικών γραμμών, να καλύψουν τη στρατηγική σύμπλευσή τους στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των επιταγών του ΣΕΒ, στην ετήσια ΓΣ του οποίου έδωσαν και οι δύο διαπιστευτήρια».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει επίσης πως οι συγχωνεύσεις Δομών που φέρνει το νομοσχέδιο εντάσσονται στην πολιτική περικοπών των δαπανών, αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάργηση των ΚΕΔΔΥ και παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, στις νέες αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με την εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων για την πρόσληψη στις Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων, και στην επαναφορά της τιμωρητικής διάταξης για διετή αποκλεισμό τους από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας.

Για την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο και η οποία αφορά την παιδαγωγική επάρκεια, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει πως «επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των φοιτητών και ανοίγει ένα ακόμα "παραθυράκι" για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» και ζητά να αποσυρθεί.

«Σαν τον κλέφτη, το υπουργείο Παιδείας έρχεται να χτυπήσει την παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων μας», αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Με μηνύματά τους η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και η ΑΣΓΜΕ απευθύνονται στους υποψηφίους των εξετάσεων

Eurokinissi

Με την εξέταση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα Νέα Ελληνικά ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ αύριο, Παρασκευή, στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάζονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Στους 104.040 υποψηφίους που ξεκινούν τη «μάχη» των πανελλαδικών και στις οικογένειές τους απευθύνεται με μήνυμά της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ως δάσκαλοι επισημαίνουμε στους μαθητές μας ότι το σπουδαιότερο μάθημα ήδη το έμαθαν, το μάθημα της επιμονής, της προσπάθειας, της διεκδίκησης. Ο αγώνας για τη ζωή δεν αρχίζει και κυρίως δεν ολοκληρώνεται στις αγωνιώδεις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων. (...)

Μαθητές μας και μαθήτριές μας, είτε περάσετε σε σχολή που σας ενδιαφέρει και το προσπαθείτε, είτε όχι, να ξέρετε πως τη ζωή την καθορίζει η αγωνιστική και διεκδικητική στάση που θα ακολουθήσετε στην πορεία είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι, και όχι ως ατομική υπόθεση, τους όρους της ζωής τούς καθορίζουν οι συλλογικοί αγώνες και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.

Πηγαίνετε λοιπόν στις εξετάσεις με ηρεμία, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Πηγαίνετε πεπεισμένοι πως η μόρφωση είναι δικαίωμά σας που πρέπει να κατακτήσετε», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Καλή επιτυχία, καλή δύναμη και καλή πρόοδο στους υποψηφίους των πανελλαδικών εύχεται η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καλώντας τους να δώσουν τη μάχη των εξετάσεων «με ψηλά το κεφάλι, γεμάτοι αισιοδοξία και καθαρό μυαλό».

«Ως γονείς, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία ζωής και έχοντας συχνά βρεθεί στην ίδια ή σε παρόμοια θέση με εσάς, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της ζωής για όλους σας, μαθητές και μαθήτριες, είναι μακρύς και δεν καθορίζεται από την επιτυχία ή αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ομως, με εφόδια την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και τον αγώνα μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας για μια καλύτερη ζωή πραγματικότητα!», αναφέρει η ΑΣΓΜΕ, σημειώνοντας επίσης απευθυνόμενη στους υποψηφίους: «Ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει ο καθένας και η καθεμιά μετά τις εξετάσεις, χρειάζεται είτε ως μελλοντικοί σπουδαστές να παλέψετε για τα όνειρά σας, διεκδικώντας δυναμικά το δικαίωμά σας στη μόρφωση, είτε ως εργαζόμενοι να διεκδικήσετε εργασία χωρίς μειωμένα ωράρια και μισθούς πείνας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προγράμματα σπουδών κατά παραγγελία των εργοδοτών

Στη διαδικασία συγκρότησης των νέων προγραμμάτων σπουδών βρίσκεται το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), μια διαδικασία που επίσης επιβεβαιώνει ότι το νέο ίδρυμα θα είναι δεμένο στο άρμα των αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αυτούς θα υπηρετεί, δείχνοντας έτσι και το δρόμο για τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις των ανώτατων ιδρυμάτων που είναι στα σκαριά σε όλη τη χώρα. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τα νομοσχέδια για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του) και για τη συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενώ άμεσα αναμένεται να δοθεί και το αντίστοιχο σχέδιο για τα ιδρύματα της Θεσσαλίας. Παράλληλα, προχωρούν οι συζητήσεις για αντίστοιχες διαδικασίες και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί στο ΠΑΔΑ, το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία στη νέα του μορφή από το Σεπτέμβρη, τα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή έως το τέλος του Ιούνη, προκειμένου μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη να αναρτηθούν, μετά και τις όποιες διορθώσεις από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας). Με βάση, λοιπόν, τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τα νέα προγράμματα σπουδών (εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή), η σύνταξή τους θα πρέπει να λάβει υπόψη «μελέτες ερευνών αγοράς από τους εργοδότες που απασχολούν αποφοίτους της ακαδημαϊκής μονάδας, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικές επαγγελματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς των κλάδων που αυτές αντιπροσωπεύουν». Πόσο πιο ξεκάθαρα να πουν ότι τα προγράμματα σπουδών θα είναι κατά παραγγελία των επιχειρήσεων; Αυτές θα υπαγορεύουν πώς θέλουν τους απόφοιτους, φυσικά πειθήνιους και υποταγμένους, θα υπαγορεύουν μέχρι πού θα φτάνει η παρεχόμενη γνώση, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής τους. Ακόμα, η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών συνιστάται να καλέσει και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε συμβουλευτικό ρόλο, ανάμεσά τους φυσικά και εκπροσώπους «παραγωγικών φορέων», όπως εύηχα χαρακτηρίζουν τους εργοδότες.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα διετή προγράμματα που θα δημιουργηθούν στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΠΑΔΑ, για τα οποία θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, είχε πει ότι ήδη έχουν σχεδιαστεί πέντε προγράμματα απευθείας από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Στις αρχές Μάη, δε, ενημερώθηκαν και οι διδάσκοντες του ΠΑΔΑ από τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος ότι μπορούν και οι ίδιοι ατομικά να καταθέσουν προτάσεις για τέτοια διετή προγράμματα, που θα αναφέρονται «σε τομείς αιχμής της οικονομίας» και σε γνωστικά αντικείμενα συναφή προς τα Τμήματα του ιδρύματος, αλλά στις προτάσεις τους θα πρέπει να καταγράφουν και «τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του προγράμματος». Με άλλα λόγια, καλούνται τα μέλη ΔΕΠ να βγουν στη γύρα για χορηγούς, να γίνουν οι ίδιοι μεσάζοντες για να κλείνουν συμφωνίες με επιχειρηματίες - χρηματοδότες.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Να μην περιοριστεί το δικαίωμα στη σίτιση

Μαχητική κινητοποίηση στη διεύθυνση της πανεπιστημιακής λέσχης πραγματοποίησαν προχτές το μεσημέρι οι φοιτητικοί σύλλογοι Δημοσιογραφίας, Γεωλογικού, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις προσπάθειες να επιβληθεί κάρτα σίτισης, που όπως εκτιμούν θα μειώσει τους δικαιούχους σίτισης.

Με την κινητοποίηση διεκδίκησαν: Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές στην πανεπιστημιακή λέσχη με επίδειξη του πάσο. Να φύγει η εργολαβία από τη λέσχη. Φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Λειτουργία της Ανω Λέσχης όλες τις μέρες της βδομάδας.

«Οι εργολαβίες που λυμαίνονται συνολικά τη φοιτητική μέριμνα και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες στο ΑΠΘ (σίτιση, φοιτητικές εστίες, καθαριότητα, φύλαξη) είναι επιχειρήσεις που από τη μία πραγματικά "ξεκοκαλίζουν" τον ήδη πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό για το Πανεπιστήμιο και από την άλλη έχουν σίγουρη πελατεία: Τους ίδιους τους φοιτητές!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Το "Πανεπιστήμιο ΑΕ" είναι και δικό της δημιούργημα, ως συνέχεια των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων», σχολιάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο οι ανάγκες τους να πετσοκόβονται μπροστά στο κέρδος των εργολαβιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ