Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τη συζήτηση στη Βουλή

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές εκπαίδευσης, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση και πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή, καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ελλη Αλεξίου», ΕΛΜΕ Πειραιά και άλλοι), η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, ενώ τη στήριξή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να προωθήσει την αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση" στην Εκπαίδευση και να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθεσε με την πάλη του το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή ανέφερε ότι "η κατάργηση του ΠΔ 152 γίνεται και για συμβολικούς λόγους". Στο κομμάτι της επιλογής στελεχών περιέχεται αυτούσιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η λεγόμενη "αποτίμηση - αυτοαξιολόγηση" των σχολικών μονάδων γίνεται στην ίδια φόρμα και με αντίστοιχα κριτήρια με την "αυτοαξιολόγηση" του Αρβανιτόπουλου. Οι δείκτες με βάση τους οποίους θα γίνεται η "αποτίμηση" του εκπαιδευτικού έργου θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, στη βάση του αντιεκπαιδευτικού - αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου που παραμένει σε ισχύ», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σημειώνει επίσης πως «πάει πολύ να ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας ότι με το νέο πλαίσιο για την "αξιολόγηση" παύει να ισχύει "η εκδικητικότητα του κράτους" απέναντι στους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που νομοθετεί αυτούσια την απεργοσπαστική - τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη, η οποία τιμωρεί όσους συναδέλφους δεν δέχονται να γίνουν αξιολογητές και παίρνουν μέρος σε απεργία - αποχή από την "αξιολόγηση", στερώντας τους τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Πάει πολύ να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι "τελειώνουμε με την τιμωρητική αξιολόγηση", όταν είναι εδώ όλο το νομοθετικό πλαίσιο (ν.4369/16, Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ν.4354/15 - μισθολόγιο) που συνδέει την "αξιολόγηση" με τη μισθολογική εξέλιξη αλλά και τις απολύσεις».

Σε ό,τι αφορά την κριτική της ΝΔ πως δήθεν η κυβέρνηση «καταργεί την αξιολόγηση» και «προωθεί την κομματοκρατία στην Εκπαίδευση», το ΠΑΜΕ σημειώνει πως «είναι "βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης, της δίνει αέρα να συνεχίσει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή της πολιτική. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιδιώκουν, με τη δημιουργία πλαστών διαχωριστικών γραμμών, να καλύψουν τη στρατηγική σύμπλευσή τους στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των επιταγών του ΣΕΒ, στην ετήσια ΓΣ του οποίου έδωσαν και οι δύο διαπιστευτήρια».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει επίσης πως οι συγχωνεύσεις Δομών που φέρνει το νομοσχέδιο εντάσσονται στην πολιτική περικοπών των δαπανών, αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάργηση των ΚΕΔΔΥ και παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, στις νέες αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με την εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων για την πρόσληψη στις Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων, και στην επαναφορά της τιμωρητικής διάταξης για διετή αποκλεισμό τους από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας.

Για την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο και η οποία αφορά την παιδαγωγική επάρκεια, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει πως «επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των φοιτητών και ανοίγει ένα ακόμα "παραθυράκι" για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» και ζητά να αποσυρθεί.

«Σαν τον κλέφτη, το υπουργείο Παιδείας έρχεται να χτυπήσει την παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων μας», αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ