ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΕΕ
Οικονομική σύγκλιση και ευρωπαϊκή δύναμη στρατιωτικών επεμβάσεων

Στην «ανάγκη για συμβιβασμούς» αναφέρθηκε η καγκελάριος απαντώντας στον Εμ. Μακρόν

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο παζάρι και τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για λογαριασμό των αστικών τάξεων, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στόχο να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και πιο «ετοιμοπόλεμη» ιμπεριαλιστική δύναμη, αναφέρθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο «Φόρουμ Ευρώπη» στο υπουργείο Εξωτερικών, με τίτλο «Επανεξετάζοντας την Ευρώπη - Η πολιτική και οι προοπτικές της ΕΕ».

Η καγκελάριος δήλωσε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο, που θα παρουσιάσει μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιούνη. Ενα γαλλογερμανικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιούνη στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι θα πλησιάσουμε ο ένας στον άλλο με μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις στη νομισματική ένωση δεν είναι στην πραγματικότητα οι μόνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε», είπε αναφερόμενη στην κοινή ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική, στους μετανάστες και τις πολιτικές ασύλου, στην ανάπτυξη και καινοτομία και στην ασφάλεια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν μόνο με συμβιβασμούς. Προσωπικά δεν βλέπω αυτά τα εκτεταμένα χρηματοδοτικά ταμεία, που θα διαχειρίζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, όπως προβλέπουν οι γαλλικές προτάσεις», επισήμανε. «Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τη σύγκλιση της Ευρωζώνης - κάτι περισσότερο από ό,τι για τις χώρες εκτός ευρώ», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε πιο κοντά στην πρόταση του Μακρόν για πιο στενή στρατιωτική συνεργασία στην ΕΕ και για μια κοινή στρατιωτική πρωτοβουλία επέμβασης της ΕΕ. «Υποστηρίζω την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν: Λέω ότι μέσα ή πολύ κοντά στη δομημένη αμυντική ευρωπαϊκή συνεργασία (PESCO) πρέπει να έχουμε και μια κοινή δύναμη επέμβασης, που μπορεί να δράσει» και «πρέπει επίσης να συμμετέχει η Γερμανία».

Ο Μακρόν δεν είναι ικανοποιημένος μόνο με τη συνεργασία PESCO, της οποίας τις δομές θεωρεί επιπλέον πολύ «δυσκίνητες». Επιμένει για τη δημιουργία ενός «γρήγορου» και ικανού να σχεδιάζει στρατού, ενός συνασπισμού λίγων «πρόθυμων» κρατών της ΕΕ, αλλά και της Μ. Βρετανίας ακόμη και μετά το Brexit.

Ενας κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα αναπτυχθεί αργά, απάντησε η Μέρκελ σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Αλλά θα έχουν κερδηθεί πολλά, αν εντατικοποιηθεί η συνεργασία και καταφέρουμε να μειωθεί ο αριθμός των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούμε από 178 σε 30. Αυτό δημιουργεί μια "κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα"», επειδή οι στρατιώτες θα εκπαιδεύονταν για να λειτουργούν αυτά τα οπλικά συστήματα.

Η Γερμανία πρέπει να «αυξήσει σημαντικά» τον αμυντικό προϋπολογισμό της, στο 1,5% του ΑΕΠ της μέχρι το 2025. «Αυτό πρέπει να το καταφέρουμε», δήλωσε η Μέρκελ.

Σε σχέση με την κοινή Εξωτερική Πολιτική, που θα πρέπει να επιτύχει η ΕΕ, η καγκελάριος είπε ενδεικτικά: «Κάθε φορά που ένα ευρωπαϊκό κράτος - μέλος αποκτά μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να συντονίζεται πανευρωπαϊκά και να τις κάνει σχεδόν ευρωπαϊκές έδρες».

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ
Επίδειξη ισχύος και χειραγώγηση του λαού

Τον 16ο «μαραθώνιο ερωτήσεων και απαντήσεων» σε απευθείας μετάδοση πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτήν τη φορά με ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία, με τηλεδιασκέψεις με πολίτες, υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους και αξιοποίηση των λεγόμενων «κοινωνικών δικτύων». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, υποβλήθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ερωτήματα κάθε φύσης, ενώ η όλη διαδικασία διήρκεσε 4 ώρες και 20 λεπτά.

Το τηλεοπτικό αυτό «σόου», που επαναλαμβάνεται στη μακρά θητεία του Πούτιν στην προεδρία, αποτελεί πάντα μια ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της ρωσικής αστικής τάξης και μια εκτεταμένη προσπάθεια χειραγώγησης, που θέλει να περάσει την αντίληψη ότι ο αστός πολιτικός είναι ...κοντά στο λαό και επιλύει κάθε απλό ή πιο σύνθετο ζήτημα. Πολλές από τις απαντήσεις παραπέμπονταν σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, που έβγαιναν σε «παράθυρα». Στην αρχή του προγράμματος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος μίας αμοιβαίας καταστροφής θα έπρεπε να εμποδίζει τις παγκόσμιες δυνάμεις από το να επιτεθούν η μία στην άλλη και να προκαλέσουν έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνειδητοποίηση ότι ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να είναι το τέλος του πολιτισμού, θα πρέπει να μας εμποδίζει από το να πραγματοποιούμε επικίνδυνα βήματα παγκοσμίως». Επίσης χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ σχετικά με την επέμβαση στη Συρία προς βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, σημείωσε ότι ήταν μια πρακτική εφαρμογή των δυνατοτήτων της Ρωσίας και ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει όλο το στρατό από εκεί.

Προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του, σημείωσε ότι «καμία χώρα δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να έχει το υπερόπλο "Αβανγκάρντ" (σ.σ. πρόκειται για την υπερηχητική κεφαλή που μπορεί να κατευθυνθεί με τεράστια ταχύτητα και να διαπεράσει κάθε άμυνα). Δεν μας ανησυχεί ότι αυτό κάποτε θα συμβεί, γιατί ήδη διαθέτουμε αυτό το σύστημα». Είπε ότι το αερομεταφερόμενο υπερηχητικό σύστημα «Kinzhal» είναι ήδη λειτουργικό και ότι έως το 2019 θα είναι και το «Αβανγκάρντ», ενώ το 2020 θα παραδοθεί ο βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat».

Σημείωσε ότι τα σύγχρονα όπλα αποτέλεσαν την απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ, το 2002, από τη Συμφωνία Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM), που είχε υπογραφεί επί Σοβιετικής Ενωσης, όπως και στη μη τήρηση της συμφωνίας «New Start» για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «η Δύση βλέπει τη Ρωσία ως απειλή και ανταγωνιστή, αλλά αυτή η προσέγγιση αποτελεί λάθος, όμως η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», ενώ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία είπε ότι η μόνη λύση είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ απέκλεισε την επιστροφή της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ανάπτυξη κατά 1,5% σε σχέση με πέρσι, κάτι που δεν είναι πολύ αλλά θεωρεί ότι «μπορεί να εξασφαλίσει μια συνεχή ανάπτυξη», ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, βελτίωση στις υποδομές, υποσχόμενος μια υποτιθέμενη πιο δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Την επόμενη Τρίτη η συνάντηση Τραμπ - Κιμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και ανταγωνισμών για την Ασία και τον Ειρηνικό παραμένει η Κορεατική Χερσόνησος, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής που έχει κανονιστεί για τις 12 Ιούνη ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, αντίστοιχα.

Πέρα από το ότι οι ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με κάθε πιθανότητα να υπογραφεί οριστική συμφωνία ειρήνης στη Χερσόνησο (ως ένας από τους υπογράφοντες την προσωρινή ανακωχή μετά τον πόλεμο 1950 - 1953) η ίδια η διοργάνωση της Συνόδου επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «εδραιώσει» ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιφέρεια, για να αναμετρηθεί ακόμα πιο δυναμικά με την ορμητική δράση της Κίνας (που σημειωτέον μέχρι σήμερα ήταν ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας), αλλά και άλλων ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Χτες, το CNN επικαλούνταν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους η Σύνοδος Τραμπ - Κιμ (που θα γίνει στη Σιγκαπούρη) ίσως διαρκέσει τελικά δύο μέρες, εφόσον εκφραστούν διαθέσεις για ταχύτερη πρόοδο στις εξελίξεις για τη Χερσόνησο.

Από τη μεριά της, η Κίνα καλωσορίζει μεν τη διοργάνωση της Συνόδου Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ, αλλά την ίδια στιγμή υψώνει τους τόνους απέναντι στα σχέδια περαιτέρω «διείσδυσης» των ΗΠΑ στην περιοχή. Εντονη είναι η αντίδρασή της στην αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν (μέσα από διάταγμα που υπέγραψε πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για παραβίαση της αρχής της «ενιαίας Κίνας» αλλά και στήριξη ουσιαστικά των προσπαθειών απόσχισης της Ταϊπέι (που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της κινεζικής επικράτειας).

Να σημειωθεί ότι χτες ξεκίνησαν στην Ταϊβάν πενθήμερες ασκήσεις με αληθινά πυρά, με το σενάριό τους να περιλαμβάνει την απόκρουση κινεζικής επίθεσης σε αεροπορική βάση.

Ασκήσεις της Ρωσίας στην Ανατολή και του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Ο ρωσικός Στόλος του Ειρηνικού έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες ασκήσεις στη Θάλασσα του Οχότσκ στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας με τη συμμετοχή 50 τουλάχιστον πλοίων καθώς και υποβρυχίων και αεροσκαφών. Η άσκηση γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού και όχι μόνο.

Σκοπός της άσκησης εμφανίζεται ο συντονισμός διαφορετικών μέσων στην αντιμετώπιση απειλών από στεριά, θάλασσα και αέρα. Η περιοχή της άσκησης βρίσκεται πολύ κοντά στη νήσο Σαχαλίνη όπου Ρωσία και Ιαπωνία βρίσκονται σε διαμάχη, ενώ επίσης εξελίσσεται η σύνθετη διαπραγμάτευση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση παρατηρεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη των γυμνασίων του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στη Βαλτική και θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιούνη. Πρόκειται για τις ασκήσεις Saber Strike 2018 με συμμετοχή 18.000 στρατιωτών από 19 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ