ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τραπέζι πολλές αντιλαϊκές «εναλλακτικές»

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για τη «σκοπιμότητα» του αγωγού ΤΑΡ, που επρόκειτο να μεταφέρει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη

Η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε, που συγκρότησαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» («M5S») και «Λέγκα», έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη το απόγευμα και από την Κάτω Βουλή. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμά της υπερψήφισαν 350 βουλευτές, ενώ 236 ψήφισαν «κατά» και 35 απείχαν από την ψηφοφορία. Η συνέχιση των ενδοαστικών διεργασιών αποτυπώθηκε και σε αυτό το αποτέλεσμα, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία κατέχει 347 έδρες (222 το «M5S» και 125 η «Λέγκα»), δηλαδή το πρόγραμμα των δύο εταίρων υπερψήφισαν και βουλευτές άλλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία η νέα κυβέρνηση θα παζαρέψει (για λογαριασμό πάντα των ιταλικών μονοπωλίων) τη σχέση της με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι η συνέντευξη που έδωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος (προερχόμενος από το «M5S») Σέρτζιο Κόστα στο «Ρόιτερς», χαρακτηρίζοντας το έργο κατασκευής του αγωγού TAΡ «άσκοπο». Πρόκειται για αγωγό που όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη και θεωρείται σημαντική προσπάθεια «ανάσχεσης» του μεγάλου ρόλου που σήμερα διαδραματίζει η Ρωσία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, γι' αυτό και έχει την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κόστα είπε πως η συμμετοχή της Ιταλίας στον TAP θα επανεξεταστεί, όπως το ίδιο θα γίνει και με άλλα μεγάλα έργα. «Ο ΤΑP είναι στο τραπέζι και το αντιμετωπίζουμε ως προτεραιότητα. Με βάση την ενεργειακή μας πολιτική και την πτώση της ζήτησης αερίου, το έργο αυτό μοιάζει σήμερα να είναι άσκοπο», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις Κόστα για τον ΤΑΡ έρχονται να συμπληρώσουν και προτεραιότητες που η νέα κυβέρνηση θέτει για ενίσχυση της συνεργασίας της με δυνάμεις όπως η Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης - που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - ηγέτης του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «παραμένουμε στο ΝΑΤΟ και σύμμαχος με τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «ωστόσο θα αναπτύξουμε το διάλογο με άλλες χώρες επίσης, σαν τη Ρωσία, όπως γινόταν πάντα...».

Επιπλέον, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από τη βούληση άλλων κυβερνήσεων» και ισχυρίστηκε ότι «ιστορικά, η Ιταλία είχε (πάντα) ένα ρόλο εντός της δυτικής συμμαχίας, εντός του ΝΑΤΟ, ως χώρα που διαλέγεται με χώρες της Ανατολής... Πάντα ήμασταν σε διάλογο με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά και χώρες της Μεσογείου, όπως αυτές στη Βόρεια Αφρική, κάτι που θα μας επιτρέψει και να λύσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών».

Μόσχα, Βερολίνο, Πεκίνο

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του ANSA, είπε ότι η Μόσχα σκοπεύει να εργαστεί «από κοινού με τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε πνεύμα θετικής συνέχισης των ρωσο-ιταλικών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα καλωσορίζουμε λογικές προσεγγίσεις» στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων, αλλά και ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης Κόντε «δείχνουν ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τη χώρα μας».

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σκοπεύουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας (με τους Ιταλούς), αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλο και να αρχίσουμε την επικοινωνία με έμμεσο τρόπο μέσω υπαινιγμών και εικασιών».

Τέλος, συγχαρητήρια επιστολή στον Τζ. Κόντε έστειλε ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ, αναφέροντας ότι Κίνα και Ιταλία διατηρούν καλή δυναμική στις διμερείς τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας αυξημένες προσδοκίες για ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το νέο «Δρόμο του μεταξιού».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου

Ορκίστηκε χτες η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, που διαθέτει όμως μόνο 84 έδρες στις 350 της Βουλής. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) μόνο με τη στήριξη της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας των «Ουνίδος Ποδέμος» (της συμμαχίας των «Ποδέμος» και του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας, μαζί με διάφορα εθνικιστικά περιφερειακά κόμματα) είχε καταφέρει να ανατρέψει με μομφή τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ιδιαίτερο στοιχείο, που προβάλλεται και από την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για να αποπροσανατολίσει από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης, είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την έντονη παρουσία γυναικών υπουργών, 11 στους 17. Πρόκειται ωστόσο για γυναίκες - στελέχη που υπηρετούν εδώ και χρόνια τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ισπανίας και για κυβέρνηση που στηρίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη συμμετοχή της Ισπανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων περιλαμβάνει ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, που διευρύνεται, αυξάνοντας την εκμετάλλευση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης εξώσεις και διευρυμένη φτώχεια, μη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Τα παραπάνω δεν αντιμετωπίζονται με αλλαγή «μείγματος διαχείρισης», αλλά με οργάνωση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, ένταση της ταξικής πάλης και ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ Νορβηγίας και Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, Ερνα Σόλμπεργκ, κατά την προχτεσινή επίσκεψή της στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Τέτοιες διμερείς συμφωνίες δεν πρέπει να αντικαθιστούν ευρύτερους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τόνισε. Αλλοι «εκλεκτοί» σύμμαχοι που έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, πρόσθεσε η Σόλμπεργκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αναφέρουν επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο 48ωρο. Η αύξηση στις συλλήψεις το Μάη του 2018 σε σχέση με το Μάη του 2017 φτάνει το 160%, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν καταφέρνει να περιορίσει την «παράτυπη» μετανάστευση.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι έδωσε χτες εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης (μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Μάρτη) στον 54χρονο απερχόμενο υπουργό Στέγασης, Μουσταφά Μαντμπούλι.

ΔΑΝΙΑ
Ζητά κέντρα κράτησης προσφύγων εκτός ΕΕ

Σε επαφές με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκεται ο Δανός πρωθυπουργός

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Τη δημιουργία «κέντρου κράτησης» σε «όχι ιδιαίτερα ελκυστικούς τόπους» στην Ευρώπη, για τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί, προτείνει η κυβέρνηση της Δανίας και βρίσκεται σε συνεννοήσεις με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο συζητιέται σε επίπεδο κυβερνήσεων και όχι ΕΕ, με την Αυστρία και άλλες χώρες, που δεν ήθελε να κατονομάσει, αλλά σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόκειται για τη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Θα έκανε μεγάλη διαφορά αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο, που δεν βρίσκεται σε ελκυστικές χώρες ασύλου αλλά αλλού», είπε εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης για μείωση και έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τις «ελκυστικές» ευρωπαϊκές χώρες. Απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα σε ποια χώρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο απελάσεων, πάντως θα είναι εντός Ευρώπης αλλά εκτός ΕΕ, ξεκαθάρισε. Ενα «πιλοτικό σχέδιο» θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, είπε.

Θυμίζουμε ότι μια αντίστοιχα κυνική πρόταση για πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είχε κάνει τον περασμένο Φλεβάρη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας. Σύμφωνα με τους σοσιαλδημοκράτες, οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν άσυλο στα σύνορα ή στα κέντρα ασύλου της Δανίας. Οσοι έρχονται «αυθόρμητα» στη Δανία, να αποστέλλονται σε κέντρο υποδοχής εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, ενώ εξετάζεται το αίτημά τους. Αλλά ακόμη και αν γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου, ο πρόσφυγας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δανία, αλλά θα παραμένει στη χώρα διαμετακόμισης και η Δανία θα πληρώνει για τα έξοδα κάλυψης των αναγκών του.

Στο μεταξύ, η ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δανίας με τους νεοφιλελεύθερους - συντηρητικούς του Ράσμουσεν και το εθνικιστικό - αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα Δανίας έχει προκαλέσει «ρωγμές» στο σοσιαλδημοκρατικό «μπλοκ» που παραδοσιακά στήριζε στη Βουλή το ΣΚΔ. Οπως δήλωσε η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (σ.σ. πριν τον Ιούνη του 2019) το ΣΚΔ θα επιδιώξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία με άλλα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ. «Δεν θέλω να είμαι στο "τιμόνι" μιας Δανίας που δεν έχει υπό έλεγχο τη μετανάστευση», εξήγησε η Φρεντέρικσεν.

ΣΕΡΒΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επείγουσα συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία βουλευτών της «Σερβικής Λίστας» στο Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την Αλβανία.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Σέρβοι βουλευτές στο Κοσσυφοπέδιο τόνισαν ότι η συμφωνία είναι «εντελώς απαράδεκτη», πως είναι «αποτέλεσμα πολιτικής βίας» που ασκήθηκε κοινοβουλευτικά στην Πρίστινα και εντάσσεται στο πλαίσιο εθνικιστικών πολιτικών που επιδιώκουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

ΣΟΥΗΔΙΑ
Εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις την Εθνική Μέρα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Στην επιστράτευση 22.000 εφέδρων και σε εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια σε όλη τη χώρα προχώρησε η Σουηδία, σηματοδοτώντας την Εθνική Μέρα (6 Ιούνη). Οι εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις «επίγειας επιτήρησης, άμυνας και ανεφοδιασμού» είναι οι μεγαλύτερες εδώ και 40 χρόνια, με τη συμμετοχή 40 ταγμάτων, και στοχεύουν στο «να αυξήσουν τη στρατιωτική ασφάλεια και να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Σουηδίας», σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή της χώρας. «Δοκιμάζουμε την αλυσίδα κινητοποίησης για περίπου το ήμισυ της οργάνωσής μας, κάτι που δεν έχουμε κάνει από το 1975», πρόσθεσε.

Η σουηδική κυβέρνηση διένειμε τον περασμένο μήνα στα νοικοκυριά της χώρας ένα φυλλάδιο με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής ή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ενταγμένες στις οξυμένες αντιθέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως αυτές εκφράζονται και στην περιοχή της Βαλτικής. Η Ρωσία δεν συνορεύει με τη Σουηδία (είναι μέλος του ΝΑΤΟ), αλλά διατηρεί μια ναυτική βάση στη Βαλτική Θάλασσα, στην περιοχή Καλίνινγκραντ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνταν σουηδικά ΜΜΕ, η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα και θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία. Εγκριση έχουν δώσει ακόμη η Γερμανία και η Φιλανδία, ενώ η Δανία το εξετάζει ακόμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ