ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η ασυδοσία σκοτώνει

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για το θάνατο εργάτη στα νταμάρια της Τρουμπέτας

Η παράνομη λειτουργία των νταμαριών και η ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, με ευθύνη της κυβέρνησης, οδήγησαν την περασμένη Παρασκευή στο θάνατο του 53χρονου χειριστή μηχανημάτων Π. Μουρελά στο νταμάρι των Πάλη, Κορακιανίτη και Λάμπουρα στην περιοχή Τρουμπέτα Κέρκυρας, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Η ΝΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι ο τραγικός θάνατος του εργαζόμενου που καταπλακώθηκε από εκσκαφέα επιβεβαιώνει «τις κατά καιρούς καταγγελίες του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Συμπαράταξης για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που επιτρέπει την παράνομη λειτουργία νταμαριών στου Τρουμπέτα και αδιαφορεί για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας». Ακόμα, τονίζεται, ανάλογες ευθύνες φέρει ο νομάρχης Α. Παγκράτης και η παράταξή του (καθώς και των πρώην συμμάχων του, του Συνασπισμού), που έχουν εγκρίνει ανεφάρμοστες μελέτες, δίνοντας το πράσινο φως για την παράνομη και ανασφαλή λειτουργία των νταμαριών. Επίσης, αναφερόμενη η ΝΕ Κέρκυρας στις συνθήκες εργασίας, αναδεικνύει το γεγονός πως η χρήση παμπάλαιων μηχανημάτων που δεν ελέγχονται από τους αρμόδιους μηχανικούς και οι απαράδεκτες συνθήκες εξόρυξης είχαν ως φυσικό επακόλουθο - μετά από επανειλημμένους τραυματισμούς - την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Η ΝΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα της ΟΝΕ και της κερδοφορίας, η ανθρώπινη ζωή είναι το τελευταίο που υπολογίζεται» και καταλήγει, λέγοντας ότι το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους του νομού να σηκώσουν κίνημα καταδίκης της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να απαιτήσουν την εφαρμογή σύγχρονων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και να δυναμώσουν τα συνδικάτα τους και την αντι-μονοπωλιακή τους δράση».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Αγωνιστικά και αποφασιστικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα της Κορίνθου, ενάντια στο ξεπούλημά της από την κυβέρνηση στην πολυεθνική εταιρία «SEA CONTEINERS». Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παλιά γέφυρα του Ισθμού ενώ από τη Δευτέρα, πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας (10 με 2 το μεσημέρι και 6 με 10 το βράδυ). Παράλληλα, αποκλείουν τις δύο γέφυρες των Ισθμίων και της Ποσειδωνίας (Λουτράκι).

Να υπενθυμίσουμε, ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση υπέγραψε «σύμβαση παραχώρησης» της Διώρυγας Κορίνθου αποικιοκρατικού χαρακτήρα για 30 χρόνια με την εταιρία «SEA CONTEINERS», η οποία θα καταβάλει σαν «ενοίκιο» το 10% των μεικτών κερδών της, με ελάχιστο εγγυημένο τίμημα για τον πρώτο χρόνο 153 εκατ. δραχμές, το οποίο θα φτάσει τα 844 εκατ. δραχμές το 30ό έτος. Την ίδια στιγμή η πολυεθνική θα μπορεί να απολύσει και να επαναπροσλάβει τους 90 από τους περίπου 160 εργαζόμενους με δικούς της εργασιακούς όρους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των εργαζομένων η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει για μια ακόμα φορά τον αγώνα τους καθώς ετοιμάζει να οδηγήσει και πάλι στα δικαστήρια τις διοικήσεις των σωματείων με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το γεγονός καταγγέλλει και η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και καλεί το νομάρχη, δημάρχους, τα Εργατικά Κέντρα, τους μαζικούς φορείς του νομού να πράξουν το ίδιο.

Σε άμεση κινητοποίηση της εργατικής τάξης του νομού και του κορινθιακού λαού, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το αποικιοκρατικού τύπου παραχωρητήριο, καλεί σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση, καταγγέλλει ακόμα ως παραπλανητική για το εργατικό κίνημα την πρόταση για παραχώρηση της Διώρυγας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς όπως σημειώνει «βάζει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση και αποτελεί προσπάθεια αποκόμισης εκλογικής πελατείας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Κορινθίας επισημαίνει: «Μοναδικός δρόμος ανατροπής της ιδιωτικοποίησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, ενάντια στους πυροσβέστες των λαϊκών κινητοποιήσεων της περιοχής».

ΛΑΡΙΣΑ
Στάχτη στα μάτια το «δίκτυο φτώχειας»

Στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τα μέτρα για δήθεν προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Η ίδια κυβέρνηση, επισημαίνει το ΕΚΛ, που εφαρμόζει δραστικά μέτρα μείωσης του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιτρέποντας την ασυδοσία του κεφαλαίου, προσπαθεί τώρα, εξαγγέλλοντας ψίχουλα ελεημοσύνης, να δείξει ότι διαθέτει τάχα φιλολαϊκό πρόσωπο. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, συνεχίζει το ΕΚΛ, είναι υπεύθυνες για το ότι 2.500.000 Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 700.000 είναι άνεργοι και 2.000.000 ανασφάλιστοι.

Γι' αυτό, τονίζει το ΕΚΛ, η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων δε βρίσκεται στις υποσχέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά στον ενωμένο ταξικό τους αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής απάνθρωπης πολιτικής και την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής, όπου θα βρουν δικαίωση τα οράματα και οι προσδοκίες τους.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Κατάφωρη παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων

Για παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και τρομοκράτηση των εργαζομένων, καταγγέλλει το ΔΣ του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιριών και Γραφείων την εταιρία καθαρισμού ΚΑΤΣΙΟΣ, η οποία έχει αναλάβει το καθαρισμό του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου, η εταιρία παραβιάζει συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πληρώνει με μεγάλη καθυστέρηση, δε βάζει βαρέα ένσημα, δε δίνει το οριζόμενο από το νόμο σύνολο αδειών, δε δίνει αποδείξεις πληρωμής, δε δίνει σε καμία από τις εργαζόμενες τις συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ό,τι αφορά στην εργασιακή τους σχέση και τις απειλεί με απόλυση όταν αυτές διαμαρτυρηθούν για την αντεργατική πολιτική της εταιρίας.

Το ΔΣ του Σωματείου έχει ήδη καλέσει την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία επέβαλε χρηματικό πρόστιμο, ενώ στην ανακοίνωσή του θέτει το ζήτημα, αν η διοίκηση του Νοσοκομείου γνωρίζει όσα συμβαίνουν και τι κάνει γι' αυτό. Καταλήγοντας, το Σωματείο καλεί τις εργαζόμενες να συσπειρωθούν σ' αυτό και να απαντήσουν αγωνιστικά στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της εταιρίας.

ΠΟΕ ΟΤΑ
Αποσπασματικά αιτήματα - θολές απαντήσεις

Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών έκαναν χθες εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ζητώντας, ανάμεσα σε άλλα, να τους δοθεί το πριμ παραγωγικότητας, το ειδικό τεχνικό επίδομα, να αυξηθεί το εφάπαξ και να ξεκινήσει διάλογος για τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) ΟΤΑ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Καϊσερλή, ο τελευταίος εξέφρασε ως συνήθως τη συμφωνία του να ικανοποιηθεί το αίτημα για το εφάπαξ και να δοθεί στο τεχνικό προσωπικό των δήμων ειδικό επίδομα, με σχετική ρύθμιση σε κάποιο νομοσχέδιο. Αργά το απόγευμα, αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, σχετικά με το πριμ παραγωγικότητας και την απόδοση του επιδόματος πληροφορικής. Στη συνάντηση αυτή παρέπεμψε ο υφυπουργός.

Για αποσπασματικότητα καταγγέλλει την Ομοσπονδία, η ΕΣΑΚ εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα μέλη της οποίας μετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις σε ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα, όπως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο γενικότερα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η ΕΣΑΚ εργαζομένων στους ΟΤΑ είχε χαρακτηριστικά προτείνει την κήρυξη κινητοποιήσεων με 48ωρες απεργίες, περίπου στα τέλη Απρίλη, διεκδικώντας: Διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θίγονται από την κυβερνητική λαίλαπα κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αυξήσεις 18% ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Τακτοποίηση όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προσλήψεις με μία ενιαία σχέση εργασίας. Θέσπιση 35ωρου, 7ωρου για όλους και 30ωρου, 5ήμερου και 6ωρου για τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επαναχορήγηση φαρμάκων με πίστωση

Φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων χορηγούν από χθες οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, μετά τις έγγραφες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα ρυθμιστούν με Προεδρικά Διατάγματα ο τρόπος πληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ΠΔ 67/2000 και αφορούσαν απορρίψεις συνταγών κατά παράβαση της φαρμακευτικής και ιατρικής δεοντολογίας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) που συνεδρίασε τη Δευτέρα 9-4-2001 αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών που ξεκίνησαν την 1η Απρίλη και αφορούσαν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους των ταμείων ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΗΣΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστημιακή Λέσχη και Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούσαν στην «ενεργοποίηση» ΠΔ του 1975, βάσει του οποίου η πληρωμή των εκτελεσμένων συνταγών από τα Ταμεία θα καθυστερούσε μέχρι και δύο χρόνια. Επίσης, στην εφαρμογή του ΠΔ 67/2000 που θέτει απαράδεκτους περιορισμούς στην εκτέλεση συνταγών, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι των Ταμείων να στερούνται απαραίτητα φάρμακα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, οι συναρμόδιοι συνέταξαν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει θεσμικά το πρόβλημα των πληρωμών των φαρμακοποιών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι υφυπουργοί αποδέχτηκαν και το αίτημα του ΠΦΣ για διεξαγωγή διαλόγου, με σκοπό «τη σύνταξη ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΠΔ 67/2000 που θα αποσαφηνίζει όλες τις ασάφειες και θα εμποδίζει όλες τις αυθαιρεσίες των ελεγκτών, αλλά και συνταγογράφων ιατρών και θα αποκαθιστά την αξιοπρέπεια, το κύρος και την αξιοπιστία των φαρμακοποιών, απαλλάσσοντάς τους από γραφειοκρατικές διατυπώσεις».

Προβλήματα στις αερομεταφορές

Σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές ασθενών φαίνεται ότι θα προκαλέσει η μεταφορά του Ελληνικού στα Σπάτα καθώς δεν προβλέπεται και η μετακίνηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο νέο αεροδρόμιο.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, η οποία περιλαμβάνει έγγραφο της «Helitalia ΑΕ» προς τον αερολιμενάρχη του νέου αεροδρομίου, που αναφέρει ότι με τη μεταφορά «παύουν να υφίστανται οι διαδικασίες προσέγγισης στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως επίσης και η δυνατότητα επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας» και έτσι «δυσχεραίνονται σε ύψιστο βαθμό η λειτουργία των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές ασθενών, γεγονός που κατά την εκτίμησή μας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ