ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδύνατη η ανάπτυξη προς όφελος του λαού μέσα από την ΟΝΕ
  • Ημερίδα για την ανάπτυξη διοργανώθηκε στα Χανιά
  • Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ

Ημερίδα για την ανάπτυξη του νομού Χανίων, με κεντρικό εισηγητή τον υπουργό κ. Χριστοδουλάκη, οργανώθηκε στα Χανιά. Αναπτύσσοντας τις Θέσεις του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος της ΝΕ του Κόμματος είπε τα εξής:

«Τη θέση μας για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νομό μας, αγροτική παραγωγή, απασχόληση, τουρισμός, ενεργειακό, υδάτινοι πόροι, επικοινωνία αλλά και απαντήσεις σε θέσεις και απόψεις που ακούστηκαν εδώ θα προσπαθήσουμε με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε να τις κάνουμε γνωστές στο λαό και τη νεολαία του νομού μας.

Σας καλούμε όλους εσάς να αναρωτηθείτε γιατί τόσα χρόνια δε λύνονται, αλλά αντιθέτως διογκώνονται και χειροτερεύουν τα παραπάνω προβλήματα. Γιατί δε λέτε κουβέντα για την πολιτική που τα διαιωνίζει; πολιτική που εσείς εφαρμόζετε άρα έχετε και την ευθύνη; Εμείς λέμε καθαρά στο χανιώτικο λαό ότι τα τοπικά προβλήματα και η λύση τους δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά κυρίως οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων πρέπει να περνούν από κόσκινο την όποια προτεινόμενη ανάπτυξη και τα όποια προτεινόμενα έργα. Να τα κρίνουν με βάση το σε ποια κατεύθυνση κινούνται και ποιος τελικά ωφελείται απ' αυτά. Αλήθεια, γιατί τα χρήματα από τα διάφορα "πακέτα" δεν αξιοποιούνται με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες του νομού μας αλλά η "αξιοποίησή" τους κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένη κατεύθυνση που προσδιορίζεται από την ΕΕ;

Οι λέξεις έχουν διαφορετική έννοια και διαφορετική αξία για τον καθένα από εμάς γι' αυτό χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν για να ξεγελάσουν το λαό. Πάρτε για παράδειγμα το κατά κεφαλήν εισόδημα. Παίρνουμε το 1 δισ. που κερδίζει το χρόνο ένας πλουτοκράτης και τα 2 εκατ. που κερδίζει ένας συνταξιούχος, τα διαιρούμε διά 2 και λέμε ότι ο συνταξιούχος έχει εισόδημα 501 εκατ. το χρόνο. Ετσι και η λέξη ανάπτυξη δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο για το λαό και για την πλουτοκρατία. Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση και θα μιλήσει και σήμερα ο κ. υπουργός μπορεί να είναι καλή για έναν τραπεζίτη, βιομήχανο, τουριστικό τραστ αλλά κακή για τον εργάτη, αγρότη, μικροεπαγγελματία. Υπάρχουν τώρα πλέον πολλές αποδείξεις και για όσους καλοπροαίρετα δεν το πιστεύουν, ότι στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κυρίως σ' αυτές που έχουν μπει στην ΟΝΕ η λεγόμενη ανάπτυξη μονόπλευρα έχει αυξήσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, έχει όμως συρρικνώσει το εισόδημα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Στέλνονται δηλαδή στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, κλείνοντας αγροτικά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε τις μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον π.χ. Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά ή το ξεπούλημα των Αγ. Αποστόλων.

Και το ερώτημα που μπαίνει είναι μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού μέσα από την ΟΝΕ; Βεβαίως όχι. Διότι δεσμεύεται από τις συμφωνίες και τις οδηγίες της ΕΕ και της ΟΝΕ. Μπορεί π.χ. η κυβέρνηση να επιδοτήσει τα μεταφορικά των αγροτικών προϊόντων του νομού μας; Δε μας το επιτρέπει λένε η ΕΕ. Εκεί όμως που το συμφέρον των πλουτοκρατών επιτάσσει, δίνονται επιδοτήσεις πολλών δισ. Αρα για να γίνουν λέει πιο ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να δοθεί ακόμη χαμηλότερη τιμή στον παραγωγό. Μπορεί να γίνει ανταλλαγή προϊόντων όπως παλιότερα; Γνωρίζετε πολύ καλά πως όχι. Αρα, λοιπόν, αυτές οι συμφωνίες και οι εντολές και αυτή η πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ και η ΟΝΕ ουδόλως βοήθησε στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των Χανίων. Εμείς θέλουμε και απ' αυτό το βήμα να καλέσουμε το λαό να πάρει την τύχη του στα χέρια του, να αφουγκραστεί την πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελός του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, με την πολιτική της ΟΝΕ. Το λέμε καθαρά, απαιτείται σύγκρουση και ρήξη με αυτήν την πολιτική. Να οικοδομηθεί το μεγάλο λαϊκό μέτωπο. Να οικοδομηθεί η λαϊκή εξουσία που μέσα από την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας θα δώσει πραγματική ανάπτυξη και στο δικό μας τόπο, προς όφελος του λαού. Είναι μύθος ο μονόδρομος της ΟΝΕ και η λογική της παγκοσμιοποίησης έτσι όπως αναπτύχθηκαν και εδώ μέσα υπάρχει και ο δρόμος της ανάπτυξης που μπορεί να επιβάλει προς όφελός του ο ίδιος ο λαός».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάση θυσία «εικόνα ενότητας»
  • Ο Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει την επανεμφάνιση φαινομένων εσωκομματικής κρίσης
  • «Εκτός πλαισίων» ο Κ. Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να εξουδετερώσει κάθε εστία εσωκομματικής έντασης που θα χαλούσε την «εικόνα ενότητας» που θέλει να καλλιεργήσει, φέρεται ο Κ. Καραμανλής. Αξιοποιώντας την ενίσχυσή του στο πρόσφατο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανεμφάνιση φαινομένων «εσωστρέφειας», που θα υπενθύμιζαν το εσωκομματικό πρόβλημα και θα αποδυνάμωναν την «προοπτική της εξουσίας».

Ενδεικτική της θέλησης του Κ. Καραμανλή είναι η χτεσινή δήλωση του Β. Μιχαλολιάκου, ο οποίος τελικά δε θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ, για την οποία μοναδικός μάλλον υποψήφιος θα είναι ο Β. Μεϊμαράκης, που έχει τη στήριξη του προέδρου. Μάλιστα, στη δήλωσή του φροντίζει να διευκρινίσει ότι η υποψηφιότητά του «δεν είχε την πρόθεση να δημιουργήσει την παραμικρή υποψία εμφάνισης νέας εσωστρέφειας και να τροφοδοτήσει σενάρια περί αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΝΔ». Πάντως, ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι έχει αποσπάσει υπόσχεση από τον Κ. Καραμανλή για πόστο στους τομεάρχες ή στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Τη θέληση του προέδρου της ΝΔ συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη, με το σκεπτικό, όπως εξήγησε χτες (στο «Φλας»), ότι «σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, το κόμμα, το οποίο θα είναι η διάδοχος κατάσταση, δεν μπορεί να μην είναι σε καλύτερη κατάσταση και να μπορεί πραγματικά να προσφέρει την προοπτική».

Αυτός, πάντως, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο της ΝΔ είναι ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως αντιμετωπίζεται «εκτός των κομματικών πλαισίων». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε χτεσινή συνέντευξή του (στο «Εθνος») εξέφρασε την άποψη ότι αν ο Κ. Καραμανλής είχε έγκαιρα ζητήσει την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, «ίσως σήμερα να ήμασταν κυβέρνηση», ενώ δε διστάζει να υπενθυμίζει ότι η διαγραφή Σουφλιά ήταν ουσιαστικά κίνηση διάσπασης της ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, εκτιμά ότι «σοβεί μια σοβαρή και βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ξέρω πού μπορεί να οδηγήσει». Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ότι «ο κ. Σημίτης δεν αντέχει άλλο... Οι πάντες μιλούν για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο κ. Σημίτης δεν κάνει τίποτα. Είτε γιατί δεν τολμά είτε γιατί δεν μπορεί». Δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, αλλά σημειώνει ότι «αυτή την ώρα δε βλέπω στο ΠΑΣΟΚ κάποιον καλύτερο από τον κ. Σημίτη». «Αλλά φοβούμαι, προσθέτει, ότι έχει τερματίσει τη διαδρομή του». Ο επίτιμος δηλώνει άλλη μια φορά αντίθετος με την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο χαρακτηρίζει «δικαστήριο σκοπιμότητας και όχι δικαιοσύνης», ενώ επισημαίνει ότι «η Αμερική δε δέχεται να υπαχθεί η ίδια στο Δικαστήριο της Χάγης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης ζητά την επιστροφή των Μάνου, Ανδριανόπουλου και Κάκαλου, ενώ δεν αποκλείει μελλοντική επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου. Περισσότερη πιθανή στο εγγύς μέλλον φαίνεται η επάνοδος του θεωρητικού του άγριου νεοφιλελευθερισμού Α. Ανδριανόπουλου, ο οποίος συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένους όρους, όπως η παραγωγή πολιτικού λόγου μέσα από το Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής».

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα παιγνίδια

Τούτη η αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης δεν είναι σαν τις άλλες, με τον Πάγκαλο, ας πούμε. Εξάλλου, ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι Πάγκαλος, που, κι όταν ο δεύτερος είχε χαρτοφυλάκιο, ο Ακης ήταν πάντα ισχυρός, σαν υπουργός Αμυνας. Κι αυτό δεν είναι μόνο γνώμη του υπογράφοντος. Είναι αποδειγμένο απ' τη ζωή, που έγινε και ιστορία με την υπόθεση Οτσαλάν, που εκπαραθυρώθηκε ο Πάγκαλος.

Εκείνος έφυγε, ενώ ο Τσοχατζόπουλος, με την «παράταξή» του μάλιστα, υπάρχει. Υπάρχει και διεκδικεί. Διεκδικεί το «δίκιο» του. Και η «παράταξή» του σιγοντάρει σε όσα λέγει κατά Σημίτη, αλλά και κατά Γιάννου Παπαντωνίου.

Διαμαρτύρεται ο Ακης για την περικοπή των 600 δισ. από τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, για τρία χρόνια και τη μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Ετσι, βρίσκει ευκαιρία ο Σημίτης να δείξει πόσο «ευαίσθητη» είναι η κυβέρνησή του στα «ευπαθή» κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας μας.

Σε ανάλογο, «φιλολαϊκό» και «φιλάνθρωπο», πνεύμα, ανταπαντά κι ο Γιάννος.

Αναρωτιέμαι, αν όλα αυτά δεν είναι μια καλοστημένη παράσταση. Γιατί, τι είναι τα 600 δισ. για τρία χρόνια, μπροστά στα τρισεκατομμύρια, που δαπανώνται κάθε τόσο; Τι είναι και γίνεται τέτοιος καυγάς και χαλάει η εικόνα της κυβέρνησης, που φαίνεται διασπασμένη αντί να προβάλλει αρραγής;

Και κάτι άλλο: Πώς επιτρέπει ο Ακης στον εαυτό του να παρουσιάζεται λιγότερο ευαίσθητος από τους Σημίτη και Γιάννο για τις «φιλανθρωπίες» και ελεημοσύνες, με το ξεροκόμματο, στην κυριολεξία, που τους δίνουν; Για το ακριβέστερο, ενάμισι κιλό ψωμί τη μέρα. Κι αυτό, αν, βέβαια, τους τα δώσουν όλα, όσα διατυμπανίζουν.

Κι αν, όμως, δεχτούμε ότι ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι σ' αυτό το παιχνίδι, θα ήθελα να ρωτήσω: Για ποιες εθνικές ένοπλες δυνάμεις μιλά ο Τσοχατζόπουλος; Υπάρχουν πραγματικά εθνικές ένοπλες δυνάμεις; Ποιους θέλετε να κοροϊδέψετε, κύριε Τσοχατζόπουλε; `Η, μήπως, αυταπατάσθε και αγνοείτε ότι ο ελληνικός λαός φορολογείται άγρια, όσο λίγες, αναλογικά, χώρες του ΝΑΤΟ, για να εξοπλίζεται το ΝΑΤΟ και σε λίγο ο Ευρωστρατός, για να δολοφονούνται οι λαοί μόλις το αποφασίσουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Κι αφού είναι αδύνατο να τ' αγνοείτε αυτά, μια είναι για μένα η εξήγηση. Θέλεις να το «παίξεις» ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, χαϊδεμένο παιδί των αρχιδολοφόνων των λαών...


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ