Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδύνατη η ανάπτυξη προς όφελος του λαού μέσα από την ΟΝΕ
  • Ημερίδα για την ανάπτυξη διοργανώθηκε στα Χανιά
  • Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ

Ημερίδα για την ανάπτυξη του νομού Χανίων, με κεντρικό εισηγητή τον υπουργό κ. Χριστοδουλάκη, οργανώθηκε στα Χανιά. Αναπτύσσοντας τις Θέσεις του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος της ΝΕ του Κόμματος είπε τα εξής:

«Τη θέση μας για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νομό μας, αγροτική παραγωγή, απασχόληση, τουρισμός, ενεργειακό, υδάτινοι πόροι, επικοινωνία αλλά και απαντήσεις σε θέσεις και απόψεις που ακούστηκαν εδώ θα προσπαθήσουμε με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε να τις κάνουμε γνωστές στο λαό και τη νεολαία του νομού μας.

Σας καλούμε όλους εσάς να αναρωτηθείτε γιατί τόσα χρόνια δε λύνονται, αλλά αντιθέτως διογκώνονται και χειροτερεύουν τα παραπάνω προβλήματα. Γιατί δε λέτε κουβέντα για την πολιτική που τα διαιωνίζει; πολιτική που εσείς εφαρμόζετε άρα έχετε και την ευθύνη; Εμείς λέμε καθαρά στο χανιώτικο λαό ότι τα τοπικά προβλήματα και η λύση τους δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά κυρίως οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων πρέπει να περνούν από κόσκινο την όποια προτεινόμενη ανάπτυξη και τα όποια προτεινόμενα έργα. Να τα κρίνουν με βάση το σε ποια κατεύθυνση κινούνται και ποιος τελικά ωφελείται απ' αυτά. Αλήθεια, γιατί τα χρήματα από τα διάφορα "πακέτα" δεν αξιοποιούνται με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες του νομού μας αλλά η "αξιοποίησή" τους κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένη κατεύθυνση που προσδιορίζεται από την ΕΕ;

Οι λέξεις έχουν διαφορετική έννοια και διαφορετική αξία για τον καθένα από εμάς γι' αυτό χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν για να ξεγελάσουν το λαό. Πάρτε για παράδειγμα το κατά κεφαλήν εισόδημα. Παίρνουμε το 1 δισ. που κερδίζει το χρόνο ένας πλουτοκράτης και τα 2 εκατ. που κερδίζει ένας συνταξιούχος, τα διαιρούμε διά 2 και λέμε ότι ο συνταξιούχος έχει εισόδημα 501 εκατ. το χρόνο. Ετσι και η λέξη ανάπτυξη δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο για το λαό και για την πλουτοκρατία. Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση και θα μιλήσει και σήμερα ο κ. υπουργός μπορεί να είναι καλή για έναν τραπεζίτη, βιομήχανο, τουριστικό τραστ αλλά κακή για τον εργάτη, αγρότη, μικροεπαγγελματία. Υπάρχουν τώρα πλέον πολλές αποδείξεις και για όσους καλοπροαίρετα δεν το πιστεύουν, ότι στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κυρίως σ' αυτές που έχουν μπει στην ΟΝΕ η λεγόμενη ανάπτυξη μονόπλευρα έχει αυξήσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, έχει όμως συρρικνώσει το εισόδημα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Στέλνονται δηλαδή στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, κλείνοντας αγροτικά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε τις μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον π.χ. Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά ή το ξεπούλημα των Αγ. Αποστόλων.

Και το ερώτημα που μπαίνει είναι μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού μέσα από την ΟΝΕ; Βεβαίως όχι. Διότι δεσμεύεται από τις συμφωνίες και τις οδηγίες της ΕΕ και της ΟΝΕ. Μπορεί π.χ. η κυβέρνηση να επιδοτήσει τα μεταφορικά των αγροτικών προϊόντων του νομού μας; Δε μας το επιτρέπει λένε η ΕΕ. Εκεί όμως που το συμφέρον των πλουτοκρατών επιτάσσει, δίνονται επιδοτήσεις πολλών δισ. Αρα για να γίνουν λέει πιο ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να δοθεί ακόμη χαμηλότερη τιμή στον παραγωγό. Μπορεί να γίνει ανταλλαγή προϊόντων όπως παλιότερα; Γνωρίζετε πολύ καλά πως όχι. Αρα, λοιπόν, αυτές οι συμφωνίες και οι εντολές και αυτή η πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ και η ΟΝΕ ουδόλως βοήθησε στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των Χανίων. Εμείς θέλουμε και απ' αυτό το βήμα να καλέσουμε το λαό να πάρει την τύχη του στα χέρια του, να αφουγκραστεί την πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελός του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, με την πολιτική της ΟΝΕ. Το λέμε καθαρά, απαιτείται σύγκρουση και ρήξη με αυτήν την πολιτική. Να οικοδομηθεί το μεγάλο λαϊκό μέτωπο. Να οικοδομηθεί η λαϊκή εξουσία που μέσα από την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας θα δώσει πραγματική ανάπτυξη και στο δικό μας τόπο, προς όφελος του λαού. Είναι μύθος ο μονόδρομος της ΟΝΕ και η λογική της παγκοσμιοποίησης έτσι όπως αναπτύχθηκαν και εδώ μέσα υπάρχει και ο δρόμος της ανάπτυξης που μπορεί να επιβάλει προς όφελός του ο ίδιος ο λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα οι λαϊκοί άνθρωποι να κάνουν το μεγάλο βήμα με το ΚΚΕ (2009-06-03 00:00:00.0)
Οχι άλλη ανοχή στους «εθνικούς στόχους» (2004-09-07 00:00:00.0)
Να διευρύνουμε το άνοιγμά μας σ' όλους τους χώρους δουλιάς (2000-03-29 00:00:00.0)
Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο φετινός προϋπολογισμός (1999-12-18 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουμε τους συνασπισμούς που υπηρετούν την πλουτοκρατία (1999-05-15 00:00:00.0)
Εχουμε να κάνουμε με τη συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης (1998-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ