Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αμέριστη η συμπαράσταση του ΚΚΕ στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα

Επίγνωση των δυσκολιών και αισιοδοξία για το μέλλον χαρακτηρίζει τους Κομμουνιστές της Μολδαβίας, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, επισκέπτεται τη χώρα

Της απεσταλμένης μας
ΒΑΣΩΣ ΝΙΕΡΗ

Από τη συνάντηση του Β. Βορονίν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 16ου Συνέδριου του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση του Β. Βορονίν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 16ου Συνέδριου του ΚΚΕ
Με το 75% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με την ανεργία να φτάνει στο 35% και μια χώρα που, μέσα σε μια δεκαετία, γύρισε 40 χρόνια πίσω, χάρη στην «αναμόρφωση» που υπέστη από δεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, είναι σίγουρο πως το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας - μετά την ανάδειξή του από τις τελευταίες εκλογές σε κυβερνών κόμμα - επιφορτίζεται βαριά καθήκοντα και πολλή δουλιά.

Εχοντας επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και αισιοδοξία ως προς την έκβαση των μαχών που έχουν να δώσουν, εμφανίστηκαν τα στελέχη του ΚΚΔΜ στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέπτεται τη χώρα έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρόεδρος, σήμερα, της Μολδαβίας και Α. Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΔΜ Β. Βορονίν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβρη, για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έφτασαν στη Μολδαβία το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κισίνεου, όπου τους υποδέχτηκε ο Αντρέι Νεγκούτσα Γραμματέας της ΚΕ και υπεύθυνος για διεθνή ζητήματα, ο οποίος αργότερα τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Χτες, Πέμπτη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευγενία Οσταπτσούκ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Ε. Οσταπτσούκ δήλωσε πως αποκόμισε θετικές εντυπώσεις και πως συμφώνησαν ότι από κοινού πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία και η σύσφιξη των σχέσεων των δύο κομμάτων, αλλά και των χωρών.

Δήλωσε πως το νέο κοινοβούλιο πρέπει να εργαστεί για τη βελτίωση της ζωής των Μολδαβών και για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.

Με τη σειρά της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το κοινοβούλιο της Μολδαβίας διαφέρει από το ελληνικό, όχι μόνο γιατί οι κομμουνιστές πλειοψηφούν, αλλά και γιατί θα παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις. Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ, αλλά και τη διάθεσή του να προσπαθήσει για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, των λαών και των χωρών.

Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο ιματισμού ΙΝΟΕΛ, το οποίο ανήκει στους εργαζόμενους και είχε πολύωρη συζήτηση με τη διευθύντρια του εργοστασίου, η οποία την ενημέρωσε για τη μορφή διοίκησης της επιχείρησης αλλά και για την κατάσταση των εργαζομένων.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ και η αλληλοενημέρωσή τους για την κατάσταση στη Μολδαβία και την Ελλάδα και τις θέσεις των δύο κομμάτων.

Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΔΜ

Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτή η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΔΜ ενώπιον της οποία η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο σύνθετο και ελπιδοφόρο έργο της.

Η ΓΓ της ΚΕ εκτίμησε πως το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει, στο μέτρο του δυνατού, πίεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον πρόεδρό του και την κυβέρνηση για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα, το επόμενο διάστημα να καταδειχτεί πιο ζωντανά η διαφορά, ανάμεσα στο Ελληνικό και το Μολδαβικό Κοινοβούλιο. Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την αναθεώρηση του Συντάγματος και δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές του ΚΚΔΜ για το Κόμμα, την κατάσταση του κινήματος στην Ελλάδα, το πολιτικό σκηνικό κλπ. κλπ.

Αμέσως μετά και αφού μεσολάβησε περιήγηση της αντιπροσωπείας σε ιστορικά μνημεία της πόλης, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε και είχε μακρά συνομιλία με τον Β. Βορονίν.

Αργά το βράδυ η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο Βορόνιν και σύσσωμη την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, επισκέφτηκε εργοστάσιο παραγωγής κρασιού στην πόλη Κρίκοβα, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψη στη Μολδαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ