Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάση θυσία «εικόνα ενότητας»
  • Ο Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει την επανεμφάνιση φαινομένων εσωκομματικής κρίσης
  • «Εκτός πλαισίων» ο Κ. Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να εξουδετερώσει κάθε εστία εσωκομματικής έντασης που θα χαλούσε την «εικόνα ενότητας» που θέλει να καλλιεργήσει, φέρεται ο Κ. Καραμανλής. Αξιοποιώντας την ενίσχυσή του στο πρόσφατο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανεμφάνιση φαινομένων «εσωστρέφειας», που θα υπενθύμιζαν το εσωκομματικό πρόβλημα και θα αποδυνάμωναν την «προοπτική της εξουσίας».

Ενδεικτική της θέλησης του Κ. Καραμανλή είναι η χτεσινή δήλωση του Β. Μιχαλολιάκου, ο οποίος τελικά δε θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ, για την οποία μοναδικός μάλλον υποψήφιος θα είναι ο Β. Μεϊμαράκης, που έχει τη στήριξη του προέδρου. Μάλιστα, στη δήλωσή του φροντίζει να διευκρινίσει ότι η υποψηφιότητά του «δεν είχε την πρόθεση να δημιουργήσει την παραμικρή υποψία εμφάνισης νέας εσωστρέφειας και να τροφοδοτήσει σενάρια περί αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΝΔ». Πάντως, ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι έχει αποσπάσει υπόσχεση από τον Κ. Καραμανλή για πόστο στους τομεάρχες ή στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Τη θέληση του προέδρου της ΝΔ συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη, με το σκεπτικό, όπως εξήγησε χτες (στο «Φλας»), ότι «σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, το κόμμα, το οποίο θα είναι η διάδοχος κατάσταση, δεν μπορεί να μην είναι σε καλύτερη κατάσταση και να μπορεί πραγματικά να προσφέρει την προοπτική».

Αυτός, πάντως, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο της ΝΔ είναι ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως αντιμετωπίζεται «εκτός των κομματικών πλαισίων». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε χτεσινή συνέντευξή του (στο «Εθνος») εξέφρασε την άποψη ότι αν ο Κ. Καραμανλής είχε έγκαιρα ζητήσει την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, «ίσως σήμερα να ήμασταν κυβέρνηση», ενώ δε διστάζει να υπενθυμίζει ότι η διαγραφή Σουφλιά ήταν ουσιαστικά κίνηση διάσπασης της ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, εκτιμά ότι «σοβεί μια σοβαρή και βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ξέρω πού μπορεί να οδηγήσει». Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ότι «ο κ. Σημίτης δεν αντέχει άλλο... Οι πάντες μιλούν για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο κ. Σημίτης δεν κάνει τίποτα. Είτε γιατί δεν τολμά είτε γιατί δεν μπορεί». Δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, αλλά σημειώνει ότι «αυτή την ώρα δε βλέπω στο ΠΑΣΟΚ κάποιον καλύτερο από τον κ. Σημίτη». «Αλλά φοβούμαι, προσθέτει, ότι έχει τερματίσει τη διαδρομή του». Ο επίτιμος δηλώνει άλλη μια φορά αντίθετος με την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο χαρακτηρίζει «δικαστήριο σκοπιμότητας και όχι δικαιοσύνης», ενώ επισημαίνει ότι «η Αμερική δε δέχεται να υπαχθεί η ίδια στο Δικαστήριο της Χάγης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης ζητά την επιστροφή των Μάνου, Ανδριανόπουλου και Κάκαλου, ενώ δεν αποκλείει μελλοντική επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου. Περισσότερη πιθανή στο εγγύς μέλλον φαίνεται η επάνοδος του θεωρητικού του άγριου νεοφιλελευθερισμού Α. Ανδριανόπουλου, ο οποίος συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένους όρους, όπως η παραγωγή πολιτικού λόγου μέσα από το Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ