Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα «μαζεύει» ο Α. Τσοχατζόπουλος

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρθηκε στις περικοπές στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν για να ευθυγραμμιστεί κατά κάποιο τρόπο με τη γενικότερη κυβερνητική άποψη. «Η Ελλάδα, σημείωσε, τα τελευταία χρόνια, αναδείχτηκε σε δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Το πέτυχε μέσα από την αποτελεσματική της οικονομική πολιτική, την επιτυχή εξωτερική πολιτική και την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη βάση αυτών των επιτευγμάτων, εδώ και ενάμιση χρόνο, προχωρήσαμε στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με σκοπό τόσο την αριθμητική μείωση, όσο και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και την τεχνολογική τους αναβάθμιση». Και κατέληξε: «Σήμερα, μπορούμε να πούμε, ότι με την επίτευξη αυτών των στόχων, εγγυόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας με αποτελεσματικό τρόπο και στο μέλλον. Και σε αυτή τη βάση, θα αντιμετωπίσουμε - το υπουργείο Εθνικής Αμυνας - και τις όποιες αναγκαίες συμβολές υπάρξουν για την κάλυψη οικονομικών αναγκών της κυβέρνησης σε άλλους τομείς, συνεχίζοντας αυτή την πολιτική που εγγυάται και την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

«Απαρχή μιας ύφεσης στα εξοπλιστικά προγράμματα» θεωρεί τη συγκυρία της ταυτόχρονης μείωσής τους από Ελλάδα και Τουρκία η Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός αποδίδει την απόφαση της Αγκυρας για περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο γεγονός ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας ήταν «εκτός πραγματικότητας», γιατί πρόβλεπε 50 δισ. δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια. Ρόλο στην περικοπή, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες στο «Φλας», έπαιξε ακόμα και η πίεση του ΔΝΤ και η «τρομοκρατική» οικονομική κρίση. Η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ μιας «σταδιακής μείωσης των εξοπλισμών, με εξορθολογισμό όμως, κυρίως γιατί περί αυτού ομιλούμε».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη χρονική μετάθεση ορισμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση Σημίτη επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία δεν άντεχε την υπέρμετρη επιβάρυνση». Η υπόθεση του μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς «Γιουροφάιτερ» «θα μας κόστιζε πέντε τρισ. για μια οκταετία, ένα ποσό ιλιγγιώδες», είπε στο «Εθνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ