Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο φετινός προϋπολογισμός
  • Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο»
  • Το ΚΚΕ τον καταψηφίζει

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση του φετινού προϋπολογισμού κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, για να τον εμφανίσει ως δήθεν φιλολαϊκό προϋπολογισμό, που αναδιανέμει σωστά και δίκαια τον πλούτο που παράγεται. Η αλήθεια είναι όμως εντελώς διαφορετική.

Και ο φετινός προϋπολογισμός, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, είναι ένας βαθιά ταξικός - αντιλαϊκός προϋπολογισμός, τον οποίο βέβαια εμείς καταψηφίζουμε.

Και από το φετινό προϋπολογισμό, όπως και από τους προηγούμενους, θα υπάρξουν και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι και οι μεγάλοι κερδισμένοι. Στους χαμένους θα είναι και πάλι τα μόνιμα υποζύγια, όλοι αυτοί που με τον ιδρώτα και το αίμα τους παράγουν τον πλούτο, που συσσωρεύεται και από τους οποίους η κυβέρνηση θα ζητήσει και πάλι την ψήφο τους, για να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική: οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οιάνεργοι, που θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται μέσα από τους γνωστούς τρόπους. Την ουσιαστική καθήλωση των μισθών, τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη, τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές δηλαδή η πλουτοκρατία, που τα κέρδη τους γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθηση τα τελευταία χρόνια, χάρη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται, θα είναι και πάλι οι μεγάλοι κερδισμένοι, με την αναδιανομή του πλούτου που γίνεται και μέσα από τον προϋπολογισμό, για να συσσωρεύσουν περισσότερα, αμύθητα κέρδη στα θησαυροφυλάκιά τους. Γι' αυτό και δε χάνουν ευκαιρία να μη σας χειροκροτούν και να μην πανηγυρίζουν.

Δεν είχαμε, βέβαια, τις αυταπάτες ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετικός - καλύτερος ο φετινός προϋπολογισμός. Είναι γνωστές - καθαρές οι θέσεις της κυβέρνησης και η αφοσίωσή της στο Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Επομένως, δε θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, όποια κυβέρνηση και να ήταν. Από τη στιγμή που θα έβαζε σαν στόχο την ΟΝΕ την ίδια πολιτική θα ακολουθούσε. Είτε κεντροαριστερή, είτε κεντροδεξιά. Αυτό δείχνει και η πείρα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παντού οι εργαζόμενοι πληρώνουν το ...μάρμαρο. Τώρα τους καλούν σε θυσίες για να γίνει δυνατή η ένταξη στη ζώνη του ΕΥΡΩ, αύριο θα τους καλούν καιπάλι σε θυσίες για να μη βγούμε από την ΟΝΕ. Για όποιον αμφιβάλλει δεν έχει παρά να κοιτάξει τι γίνεται γύρω μας στις άλλες χώρες της ΕΕ, που έχουν ήδη ενταχθεί».

«Είναι γνωστές οι αποφάσεις που έχουν παρθεί», τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής. «Συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας στους αιώνες των αιώνων, όπως προβλέπεται με το σύμφωνο σταθερότητας, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων, που τα κατέκτησαν με αγώνες και με αίμα τις προηγούμενες δεκαετίες, για να παραδοθούν φθηνή εργατική δύναμη στο μεγάλο κεφάλαιο. Εργάτες, χωρίς δικαιώματα για την ακόμα μεγαλύτερη ληστρική εκμετάλλευσή τους.

Να γιατί πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι και η πλουτοκρατία. Να γιατί ο λαός πρέπει να ανησυχεί και να βγάζει τα συμπεράσματά του.

Το ΚΚΕ καθαρά και υπεύθυνα προειδοποιεί το λαό για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Και το ζήτημα δεν είναι ο ρυθμός ή ο τρόπος που αυτά προωθούνται, αλλά η ανατροπή τους. Είναι πραγματικά πρόκληση για το λαό μας αυτός ο δικομματικός καβγάς ανάμεσα στο δυο μεγάλα κόμματα για το ποιος θα φανεί πιο καπάτσος και ικανότερος να περάσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Η ίδια η πραγματικότητα βάζει το ζήτημα της ρήξης και της σύγκρουσης με την πολιτική της ΟΝΕ».

Ποιος ωφελείται;

«Για μας το κύριο ζήτημα δεν είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ», σημείωσε παρακάτω ο ομιλητής, «χωρίς βέβαια να το υποτιμούμε, αλλά ποια κοινωνικά συμφέροντα, ποιες κοινωνικές τάξεις ωφελούνται από αυτήν την πορεία.

Με άλλα λόγια, το ερώτημα στο οποίο καλείται ο καθένας να απαντήσει είναι: Ανάπτυξη για ποιον; Ποιος την καρπώνεται; Τι κερδίζει ο λαός; Είναι καθαρά τα πράγματα. Η ανάπτυξη των κερδών της πλουτοκρατίας συνεπάγεται διεύρυνση της φτώχειας για τους εργαζόμενους.

Είμαστε σε πορεία ανάπτυξης ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα για το λαό ποιο είναι; Από τη μια, η ανεργία διευρύνεται, η φτώχεια εξαπλώνεται, η λιτότητα ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, και από την άλλη, τα κέρδη των βιομηχάνων των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών, γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθηση. Εμείς, αυτό το δρόμο ανάπτυξης τον απορρίπτουμε.

Αγωνιζόμαστε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται. Αυτός ο δρόμος, βέβαια, έρχεται σε σύγκρουση με την ασυδοσία και την κυριαρχία της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, προϋποθέτει να έρθουν στη διακυβέρνηση του τόπου άλλες δυνάμεις που θα έχουν τη θέληση και τη δύναμη να συγκρουστούν με το μεγάλο κεφάλαιο».

Πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό

«Για το ΚΚΕ», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος, «ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένα οικονομικό - τεχνικό και λογιστικό πρόβλημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Σε τελευταία ανάλυση, η θέση που παίρνει κάθε δύναμη απέναντι στον ετήσιο προϋπολογισμό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, που απαντά στο κεντρικό ερώτημα:Υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων ή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου;

Το ΚΚΕ απορρίπτει τον προϋπολογισμό του 2000, γιατί υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ. Για άλλη μια φορά διακηρύσσουμε ότι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και θα πρέπει να έχει σαν στόχους την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων την εξασφάλιση της απασχόλησης την υπεράσπιση και αναβάθμιση δημόσιου συστήματος Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας, την εξασφάλιση της λαϊκής στέγης.

Τη δημόσια λαϊκή ιδιοκτησία στις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές με κεντρικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και την εξασφάλιση της ανάπτυξης της λαϊκής παραγωγής. Την ανάπτυξη της παραγωγικότητας των μικροπαραγωγών στο χωριό και την πόλη, μέσω της ανάπτυξης των παραγωγικών συνεταιρισμών και με τις ανάλογες πολιτικές. Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από την ασύδοτη δράση των διεθνών μονοπωλίων και την προώθηση των εμπορικών ανταλλαγών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική δράση μέσα από την προώθηση του λαϊκού μετώπου, για την ανατροπή στην πράξη των κατευθύνσεων του φετινού προϋπολογισμού, για να δημιουργηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μια άλλη διακυβέρνηση του τόπου, που θα έχει τη θέληση και τη δύναμη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, την ασυδοσία και την κυριαρχία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, τις πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ